söndag, juni 07, 2009

Gudrun - och problemet...

High Five men ingen falafelImage by Sune Frack via Flickr

Det är bara män som är rika. Dom köper dyra bilar, flyger mycket och bär därför skulden till klimatkrisen.

När Feministiskt initiativ presenteras och rycks ur sitt sammanhang blir det naturligtvis helt omöjligt att ta Gudrun på allvar - men hon mycket mycket viktiga points i det hon säger.

Här, i SvD, t ex. Läs! Hon har dessutom ett personligt anslag som berör - i alla fall mig.

Fi och de problem de brottas med är ju att de flesta ännu tror att de aktiva inom partiet är sura och bittra gamla kärringar med hängbröst, hår under armarna och grava klimakterie- eller PMS-besvär som vill äta män till frukost genom att smula ner honom i ekologisk filmjölk. Alternativt att dom bara slaskar runt med varandra och inte behöver män alls för att njuta sin sexualitet.

Att de dessutom inte når ut med valsedlar och budskap och inte fått vara med i TV-debatter är också till hinder och men.

Folk runt omkring mig har allvarligt snäst; Nemo, du brukar ju vara sansad och vettig, har du sniffat lim eller hur i helvete...tänker du alldeles med arslet?

Svaret ligger i att jag dels har fått prata och diskutera med Gudrun en hel eftermiddag samt att jag är ensampappa till två tonårsdöttrar. Jag märker att det gör skillnad. Jag märker hur mina döttrar får kämpa för att höras, tas på allvar och komma till tals - även om dom går i en s k "fin skola".

Jag ser det som självklart att när de växer upp och bildar familj har en indiviuell föräldraförsäkring - idag ser det ut så här:

Vid gemensam vårdnad har ni som är föräldrar rätt till 240 dagar var med föräldrapenning. Av dessa är 60 dagar reserverade för var och en av er. De övriga kan en av er välja att avstå till den andra föräldern.

Jag vill att det skall vara så här:

Vid gemensam vårdnad har ni som är föräldrar rätt till 240 dagar var med föräldrapenning. Punkt. Jättepunkt!

Bara den frågan tycker jag är så självklar ur diskrimineringssynpunkt att det egentligen räcker som argument för att sprätta iväg Gudrun till Bryssel. Sen är det mig likgiltigt ifall hon tar emot pengar från ett av skäggen i ABBA. Det ingår i paketet att vara en slipad hycklare om saker och ting skall bli gjorda. Hyckla på Gudrun - bara du kör upp en äggvisp i röven på slipsarna i Bryssel!

Tar vi inte jämställhetsfrågorna på allvar och aktivt jobbar med de diskriminerande hinder som finns idag - så ter sig en nedladdningsproblematik futtig för mig, t ex.

Att Gudrun behövs i Bryssel ter sig ännu mer självklart då hon inte bangar för att köra upp en kräkla i häcken på Vatikanen och dess övergödda och unkna syn på jämställdhet...eller bristen på.

På senare år har jag blivit alltmer indignerad av politiker. Jag har beskrivit dem som "såna som klara ut hur andra skall leva sina liv". Håller fast vid det. Jag tycker inte om det. Men jag vill att vi åtminstoende skal kunnaleva våra liv på lika villkor - oavsett kön.

För övrigt anser jag att Jan Guillou inte har alla papper i kavajen. Det är så dumt att jag nästan bara för det funderar på att rösta på Piratpartiet. Men... jag stillar mig. Han skall inte få bygga bo i mitt huvud och störa min sinnesro. Det är hans grottmänskeåsikter inte värda.


Vakna Sverige!

Reblog this post [with Zemanta]

4 kommentarer:

 1. Trisst att Fi /Gudrun valt ett namn på sitt parti som omöjlig gör för 50% av befolkningen att rösta på dom. För med det namnet måste tom själv anse att du själv inte känner igen dig i eller identifierar dig med.

  Jan Guillou
  Förvånar och förbryllar. Svårt att se han som en med skarp hjärna med såna uttalanden.

  SvaraRadera
 2. m00ns - Jodå, det går så bra - men det krävdes alltså en hel em med Gudrun för att förstå...

  SvaraRadera
 3. im holding with you.

  tjejer har det jobbigare.

  jag har en kompis som jag lärde känna förra året, en klassisk "sportkille". innan han började i vår klass fattade han inte att kvinnor behandlas annorlunda. han trodde att det bara var massa gnäll. Herregud.

  och han är en normalbegåvad fin kille liksom.

  SvaraRadera
 4. @burriburrsoja -

  mmm.. alltför vanligt. Och det är lätt att bli hemmablind kring könsrollerna och ta saker för givna - utan att se att det handlar om diskriminering.

  SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine