tisdag, januari 15, 2008

Den typiske svensken..som det var

Sitter och värker med en sorts tung bloggflatulens. Det är mycket som vill ut, men kramperna gör att jag rotar i arkiven och hittar följande från... 80-talet;

Den typiske svensken är storväxt, blond och blåögd och har yllemössa på vintern. Han är av naturen blyg, tillbakadragen, seriös, företagsam och skrattar inte gärna åt sig själv, utan tar sig själv på största allvar. Han är även starkt vanebunden; varje morgon går han upp 05:30 för att ge sig själv tid att läsa morgontidningen. Detta innebär även att svenskar läser långsamt, eftersom arbetsdagen inte börjar förrän 08:00.

Vid sidan av sig själv är svenskens största intressen pengar, sitt jobb, sitt hem, ishockey och sin familj (i den ordningen). Han älskar dessutom djur - framförallt hundar - och ägnar timmar åt att cykla runt i skogen, släpandes på en stor schäfer.

En svensk har kvar sina egna tänder. Han är vanligen punktlig, ärlig, pålitlig, renlig och laglydig. Ett typexempel på det senare syns vid övergångsställen. Oavsett väder står svensken kvar och väntar på att ljuset skall slå om. Han blir hellre genomblöt än att han går över en tom gata mot röd gubbe. Ytterligare exempel är att svensken alltid använder bilbälte, aldrig kör berusad, alltid betalar TV-licensen, vanligen lämnar in deklarationen i tid, ofelbart har två plastpåsar när han rastar hunden och aldrig badar efter klockan 22:00.

Typiskt för svensken är även att han är mycket försiktig och sällan gör något impulsivt och spontant (möjligen undantaget att nysa): för honom är alla val en fråga om liv eller död. Ta som exempel något så enkelt som att köpa ost. Där andra européer tar vad som verkar passa kan en svensk provsmaka minst tio olika ostar innan han beslutar sig för att köpa ett halvt hekto Brie. Det är denna försiktighet som hindrar honom från att huvudstupa kasta sig in i ett äktenskap. Istället väljer han ut en kvinna med vilken han lever i ett par år, skaffar barn och först då - om hon fortfarande verkar OK - friar han.

Apropå äktenskap har svenska män inte mycket gemensamt med övriga europeiska män. Allt som en hemmafru kan göra, kan han göra bättre - från matlagning och diskning till att sy i knappar och stoppa strumpor. Det är faktiskt så att allt i hemmet (amning möjligen undantaget) delas jämnt.

Svensken tycker också om att vara välinformerad och ser allmänbildning som en dygd. Han ägnar timmar åt att hitta så mycket information som möjligt om saker som kärnkraft, U-länders ekonomi, luftföroreningar, Sydafrika och tusenfotingens sexuella preferenser. Han uppvisar även intresse för sin grannes namn och yrke, huruvida vissa ölsorter borde förbjudas och dylika trivialiteter.

De flesta svenskar är fanatiska när det gäller att hålla sig i trim. De spenderar regelbundet veckosluten springandes genom närmsta skog eller på en cykel fastbultad i källargolvet. Med tanke på hälsan har svensken slutat med nikotin, socker, kaffe på kvällarna och umgänge med främlingar. Han går även alltid till sängs före 22:00.




Den kanske mest fascinerande egenskapen hos en svensk är hans känsla för jämlikhet. Alla måste vara och göra precis som alla andra. För att underlätta för denna jämlikhet har de flesta svenskar samma efternamn, om än med viss variation - Svensson, Nilsson eller Persson. (Majoriteten av svenska kvinnor heter Inga eller Ulla.) Svenskar är också jämlika lönemässigt, tack vare solidariska skattesatser som gör att svenskar tjänar olika mycket före skatt, men inte efter. De har dessutom samma smak vad gäller möbler och kläder, de tänker likadant, de kör Volvo och semestrar på Mallorca.

En riktig svensk vägrar dessutom erkänna att han har några fördomar överhuvudtaget. I svenska ögon finns det inga skillnader mellan svenskar och utlänningar, och trots att han saknar vänner av jugoslavisk, grekisk, turkisk, finsk, polsk och ungersk härkomst, är han övertygad om att det är väldigt liten skillnad mellan dem och svenskar - förutom deras namn, vanor, att de odlar grönsaker i vardagsrummet, att de alltid har knivar, rånar banker och pensionärer, snor jobb från äkta svenskar, förökar sig som kaniner, slår sina fruar och pratar svenska som någon med munnen full av gröt.

Slutligen älskar svensken solen och stillheten på landet, hatar köer, får en kick av att vara först på bussen, ogillar vintern, njuter av sex, tål inte zigenare, tror på vad Socialstyrelsen säger, tror inte på Gud, dyrkar Ingemar Stenmark, är patriotisk (har kalsonger med svenska flaggan på), går till systemet två gånger i veckan, firar jul hos sina föräldrar, läser engelska och blir, tveklöst, förolämpad av en text som den här

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine