måndag, januari 14, 2008

Att förhålla sig till verkligheten

1945 springer Gunder Hägg en engelsk mil på drygt 4 minuter. Han tar emot mängder av hyllningar för det nya världsrekordet – Gunder är den tidens superstjärna i löpning och hans namn var på var mans läppar. Nytt världsrekord – ändå är Gunder inte nöjd. Han är fast beslutet att slå sitt eget rekord och göra en tid under 4 minuter.

Så läser han i en bok att det är fysiologiskt omöjligt att springa sträckan under rekordtiden. Den tesen backas upp av flera experter – under åren 1952-54 hävdar minst sju experter i olika internationella tidskrifter att den mänskliga kroppen aldrig kommer att kunna springa fortare än Gunder Hägg gjort. Detta ”faktum” hindrar förstås Gunder att ens försöka, precis som det hindrar de flesta av hans samtida medtävlare.



Den brittiske löparen Roger Bannister är emellertid klok nog att inte lyssna på det örat. 1954 gör han den historiska drömmilen.

Själva prestationen är ändå inte det märkligaste. Istället är det följderna av hans insats som är verkligt intressanta. Inom två år har inte mindre än 50 löpare gjort om prestationen och sprungit 50 nya drömmil!

Roger Bannister visade att det var möjligt och han fick genast en mängd efterföljare som nu visste att det stod i mänsklig förmåga. Så myntades uttrycket ”Bannister-effekten” som innebär att en stark förebild är utomordentligt betydelsefull för vårt handlande.

Ha en god vecka.... och kom ihåg - allt handlar om vilket tillstånd du väljer att försätta dig i.

Acceptans, glädje eller entusiasm?

Är det svårt... kom ihåg - alla situationer...även vecka 3 är övergående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine