onsdag, januari 23, 2008

Att utveckla ett beroende

När alkohol, droger och/eller spel tar över livet

Att må bra är en naturlig önskan hos oss alla. Mår vi inte bra vill vi förändra vår situation. Denna vilja till förändring leder till en bättre livskvalitet för många, genom att vi gör saker som är bra för oss. Men för andra blir denna vilja en väg in i ett beroende. Många finner en tillfällig lindring i sitt dåliga mående med hjälp av alkohol, spel eller droger, som ger en känslomässig förändring. Detta leder på sikt till ett lidande både för den enskilde och för omgivningen.Tre samverkande faktorer gör att vissa droger är mer förföriska än andra och därmed mer beroendeframkallande.

Intensitet

En amerikansk familjeterapeut och rådgivare i missbruksfrågor, Craig Nakken, definierar beroendet som ”en sjuklig kärleksrelation till en händelse (ex.spel) och/eller ett objekt (ex. droger)”. Han menar att den beroende blir "förälskad" i det han eller hon missbrukar. Med intensiteten menar man styrkan i upplevelsen. Det blir en stark, känslomässig upplevelse som kan beskrivas som en ”kick”.

Fungerar överallt

I ett tidigt skede av missbruket ger drogen avsedd effekt oavsett var man befinner sig eller vilken tid på dygnet det än är. Det spelar alltså ingen roll om den beroende är i Stockholm eller Paris, om det är måndag eller söndag fungerar drogen eller händelsen.
Förutsägbarhet; Den beroende börjar lita på den känslomässiga förändring som drogen ger eftersom denna förändring är förutsägbar. Detta är den förrädiska delen av missbruket. Ex. Om du är drogmissbrukare och tar en drog, kommer du att uppleva en förutsägbar känslomässig förändring.

Drogen ersätter mänskliga relationer

Följden av den förutsägbara intensiteten och pålitligheten blir att den beroende väljer drogen eller händelsen före mänskliga relationer. Livet och människor är oförutsägbara i jämförelse med drogen som tillfredställer alla behov och som du alltid kan lita på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine