fredag, maj 08, 2009

Alkoholen och de 153 männen

Aftonbladet fortsätter sin artikelserie om män som dödar kvinnor.

Nu får tre experter komma till tals.

Martin Grann, utvecklingschef inom kriminalvården, säger som svar på frågan, Hur är männen som tar livet av sina kvinnor?

– De som mördar är inte alltid representativa för de som slår. Många säger att de här männen kommer från alla miljöer och förhållanden, men det stämmer inte. De är i högre grad belastade av droger och knark. De som mördar är avvikande, psykiskt sjuka och socialt belastade.

Henrik Belfrage, forskningschef vid rättspsyk i Sundsvall, menar:

- Vi brukar dela upp dem i tre typer, gränserna är förstås flytande men för alla gäller att deras svagheter förstärks vid missbruk: Person med psykopatiska drag. Ser partnern som en trofé och kan använda våld utan att vara arg. Borderlinepersonlighet. Raka motsatsen men farligare när det gäller dödligt våld. Extremt känslomässig med svår separationsångest. Vanlige mannen. Klarar jobb och karriär men är kontrollerande och kan vara våldsam inom hemmets väggar.

Och Lena Widding Hedin, universitetslektor, sociolog o kvinnomisshandelsforskare, gör följande uttalande:

– Övervåld är ofta mycket starkt kopplat till alkohol- och drogmissbruk, men också låg självkänsla och vanmakt.

Studien “Inte vilka män som helst” som utförts av kriminologen Mikael Rying, ger mer info.

“I debatten påstås ofta att det är “vilka män som helst” som misshandlar kvinnor till döds. Det stämmer inte. Tvärtom visar en närmare studie av gärningsmännen att de nästan uteslutande kan betecknas som socialt och/eller psykiskt marginaliserade personer. 80 procent av gärningsmännen är att beteckna som psykiskt störda eller sjuka, antingen genom att de diagnostiserats psykiatriskt eller genom det självmord som en fjärdedel av dem begår i samband med det dödliga våldet. Nära hälften av dem är antingen arbetslösa, har beredskapsarbete eller är förtidspensionerade. I 60 procent av fallen var de registrerade för tidigare brottslighet och även om alkohol är mindre vanligt förekommande i dessa fall än vid dödligt våld i allmänhet, är ändå nära hälften av gärningsmännen alkoholmissbrukare.”

Aftonbladet kartlägger också männen och får då fram följande bland de 153 fall de granskat:

34 män tog sina liv
90 män dömdes till fängelse
12 män som dömts till tio års fängelse för mord blev fria efter sex år och åtta månader
8 män har avtjänat straff för dråp eller grov misshandel och vållande till annans död
38 män var tidigare dömda, 25 av dem för våldsbrott
3 män hade mördat förut. En var tidigare dömd för dråp
64 män var berusade eller narkotikapåverkade när de dödade.

Så - vad gör vi nu då?

Att avlägsna spriten ur samhället är ingen lösning. Jag tror istället på att "avskammifiera" alkohol- och drogberoende. Det blir lättare att tala om. Det blir lättare att intervenera för arbetsgivare, anhöriga. Det kan också hjälpa till att komma loss ur stigmatiseringen som medberoende - en roll som slagna kvinnor tyvärr alltför ofta har.

Kan alkoholberoendet lyftas tidigare, innan medberoendet och dysfunktionerna har gått så långt som till misshandel och ännu värre - dråp/mord - skulle kanske 40% av de 153 fallen hejdats?

5 kommentarer:

  1. Grymma siffror.
    Speciellt med tanke på att det ligger en ENORM katastrof, för många människor, bakom VARJE siffra.

    Min tanke går ju direkt till tiden då de blivande förövarna är barn.
    Hur många liv skulle vi inte rädda (OCH hur mycket pengar skulle vi inte spara, en del lyssnar ju bättre om jag vinklar det så) om vi satte in starkare resurser redan då.
    Under mina år inom skola och framför allt särksolan, har jag varit med om många små livsöden som faktiskt kommit på rätt köl.
    En salig blandning av "rätt personer", rätt miljö och framför allt "ramar och kramar".
    Ramar av titan och kramar lenare är silke.
    Fast då behövs ju kärlek.
    Finns det någon som är beredd att älska de här barnen?

    SvaraRadera
  2. Det är så sant - det är bland barnen som våldet och hatet har sitt ursprung.Om vi tidigare fångar upp de barn som lever i bland beroende föräldrar är mycket vunnet

    SvaraRadera
  3. Hasse, det där om ramar och kramar tycker jag var väldigt klokt och fint sagt. Den man som slår var en gång en liten pojke, vad hände honom, vad är det som gjorde att han blev den man han är? Alltså jag tycker inte att det på något vis ursäktar eller förlåter handlingen, men att resonera på det sättet gör att man kanske kan rädda nästa generation. Det man satsar i förskolor, skolor, socialtjänst i dag tjänar man inom fångvård och sjukvård i morgon. Utbilda skolpersonal så att de lättare kan se, våga fråga och vara "besvärliga" och på så vis tidigt vara ett stöd för dessa barn. Fler kontaktfamiljer, mer trygghet för barnen. Mer ramar och kramar!

    SvaraRadera
  4. Jag läste ditt blogginlägg och tycker att det var en intressant text. Jag måste bara tillägga en saker. Jag har själv studerat fenomenet mäns våld mot kvinnor i nära relationer och utifrån den grupp misshandlade kvinnor som jag har intervjuat så är det flera av männen som har haft alkoholproblem, men detta betyder absolut inte att de bara misshandlade sina kvinnor när de hade druckit. Våldet sker även vid nyktert tillstånd så det kan ge en delvis felaktig bild att skylla på alkoholberoende helt och hållet.

    Sen kan jag tycka att det känns konstigt att nästan endast fokusera på det våld mot kvinnor som leder till mord. De barn och kvinnor som är fångar i misshandelsrelationer är en mycket större grupp. Jag menar att det inte handlar om att rädda förövarnas barn när ett mord har hänt utan det borde fokuseras på att rädda både kvinnan och barnen innan det har hunnit gå så långt.

    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  5. Anonym - Kul att du tycker om min blogg.

    Du skriver " men detta betyder absolut inte att de bara misshandlade sina kvinnor när de hade druckit. Våldet sker även vid nyktert tillstånd så det kan ge en delvis felaktig bild att skylla på alkoholberoende helt och hållet."

    Det är givetvis så att våld inte enbart kan skyllas på alkohol och/eller droger enbart - men jag finner beskrivningen "våldet sker även i nyktert tillstånd"

    En beroende är -enligt mitt sätt att se det - inte nykter innan han/hon uppnått en varaktig och stabil nykterhet.

    Dagen efter - eller den där vita veckan är endast ett spritfritt tillstånd, för många förknippat med ångest, depressiva tillstånd och ett mycket dåligt mående - som endast alkoholen förmår lindra..för stunden.

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine