Alkoholprofilen har fått ett nytt utseende. Blivit bättre. Fortfarande är det en jönsande med hur mycket och ofta du dricker. Ok, då. Jag lever mer efter devisen att - mängden spelar mindre roll - det är vad spriten gör med dig som räknas (konsekvenserna).
Jag gjorde den med fejkade svar - så som jag ärligt skulle svarat innan jag rasade igenom.
Fick följande - i mitt ansikte:
"Alla dina svar ger bilden av att du tar mycket stora risker med ditt drickande.
Dels hamnar du i det här testets allra högsta konsumtionsnivå – en nivå som alkoholläkare betraktar som direkt skadlig och som många människor får vård för. Den leder i många fall till beroende, depressioner, leverskador, ångest eller något annat elände.
Dina svar visar också att du har märkt av flera negativa sidor av alkoholen och du uppvisar en del beroendetecken. Om du är beroende eller inte kan vi inte svara på, men vi kan inte bortse ifrån att du betalar ett högt pris för att dricka alkohol. Är det värt det?
En enstaka vecka i livet med en massa alkohol behöver inte ge några bestående men. Förutsatt att man inte råkar ut för några olyckor medan man är full förstås. Men om du dricker så här varje vecka ser det mycket allvarligt ut för dig. Om du dessutom har alkoholproblem i familjen kan det försämra läget ännu mer.
Just du skulle ha mycket att vinna på att dra ner på drickandet. "
Grafen här visar att jag med min konsumtion bland män låg och toppade bland de 14% som hinkar mest. "Om du är beroende eller inte kan vi inte svara på" säger svaret. Det är måhända klokt, eftersom ingen annan än du själv egentligen kan diagnostisera dig. Det spelar således ingen roll om ett helt koppel alkoholläkare, terapeuter osv säger att du är beroende eller alkoholist om du inte tror på det själv. Du är ändå inte behandlingsbar.
Men - låt mig säga så här.... om du gör Alkoholprofilen och finner att du ligger uppe i topp och sedan bestämmer dig för att på egen hand göra något åt din konsumtion och dina beteenden... OK; gör det då.
Gör sedan om Alkoholprofilen lagom till Lucia för att se om det hänt något. Är du kvar på samma nivå är det läge att dra igen spritluckan och börja göra nåt annat - gå på AA, försöka leva nykter, kontakta sin arbetsgivare - framförallt - be om hjälp, för den här resan klarar du inte på egen hand. Det kan jag ialla fall lova..
OH! Bra test. Jag gjorde det och ligger på sista gröna - braaaa. (Och ja, jag svarade sanningsenligt).
SvaraRaderaJag tycker deras definition av hög konsumtion är konstig:
SvaraRadera"Vad är en ”hög” alkoholkonsumtion? I Alkoholprofilen delar vi in alla som svarar i olika intervall. Den lägsta nivån är 0–14 glas/vecka för män och 0–9 glas/vecka för kvinnor. Den nivån anses innebära mycket små risker för problem, förutsatt att man sprider ut drickandet och undviker att bli full."
Är två glas vin om dagen att betrakta som låg? Jag trodde att om man frågade svenskar vad normalt drickande är att de skulle svara 1-2 glas vin på fredag och lördag. Inte 2 glas vin om dagen hela veckan? Eller? Jag har hört att om man frågar barn så tycker de att vuxna blir otrygga när de druckit 1-2 glas vin och då är väl det att betrakta som hög konsumtion?
Nej, jag håller med dig så fort man pratar nivåer då blir man förvirrad. Det måste ju vara konsekvenserna som är kompassen inte mängden.
@ Karin - det verkar som om du använder alkoholen på ett värdigt vis.
SvaraRadera@ nattensbibliotek - det här laborerandt med glas hit o dit ror jag främst handlar om alkolläkares- o forskares behov av att empirikst bevisa något.
Att det är mängden alkohol du tutar i dig som avgör om du blir beroende eller ej. Det finns visst fog för detta. Men det är långt ifrån hel sanningen.
Tänk dig en människa som någonstans har en "dryckeströskel". Normalfiguranten har sin "beroendenivå" i brösthöjd, medan de sårbara (en sån som jag t ex) har nått min livskvot strax ovanför knävecken. OK?
Minns en gång att jag fick höra på en föreläsning att "Om du skippar lättölen till lunchen så innebär det 5-6 liter starksprit mindre om året".
Bra, tänkte jag, skippade lättölen och köpte mer till helgen - för så tänker alkoholisten
För den som inte vet så är frågorna tagna från WHO:s AUDIT-test. Den som vill veta mer finner publikationen här: http://whqlibdoc.who.int/hq/2001/WHO_MSD_MSB_01.6a.pdf
SvaraRaderaApropå hög konsumtion. Testet är tänkt att fungera internationellt och därför är gränserna satta som de är. I vissa länder är 1-2 glas per dag hög konsumtion. I andra länder såsom Australien där jag bor, är 3-4 ansett som låg konsumtion.
Som medberoende har jag också kunnat konstatera precis som tidigare kommentatorer påpekat, att det inte är mängden alkohol som är problemet utan vad som händer med den som dricker.