söndag, februari 10, 2013

Röda linser utan ögon

#blogg100 p 20

Vad vore en söndag utan en rejäl linsgryta - jag brukar numera göra storkok och fiffa till matlådor eller frys in det som blir över. Förutom receptet kokar jag basmatiris och snor ihop en raita. Röda linser är smockfulla med protein (37 g per 100 g) - dubbelt så mycket som t ex lax, torsk



Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller ghee (indiskt klarerat smör)
  • 2-3 krm torkad chili eller något starkt
  • 2 tsk garam masala eller het curry
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • salt och peppar
  • ÖVERKURS TILL LINSGRYTA:
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk koriander
  • 1/2 tsk mald kummin
  • 1 krm malen kanel
  • 400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
  • Saft från en lime

Tillagning:

  1. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
  3. Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
  4. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten. Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
  5. Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 25 minuter.
  6. Smaka av med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker kan också göra susen. Klart att servera. Om du vill pressar du över limesaft - då blir linsgrytan extra god.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine