söndag, oktober 11, 2009

Suddigt i dimman

Diffusa begrepp. I nedanstående klipp försöker Peter Wirbing att reda i begreppen riskbruk, missbruk och beroende.Om du lagt 8 minuter på att se klippet - ja, gör gärna det - så gör jag följande reflektion;

Det är helt OK att prata riskbruk. Det är den glidande skalan...den som svajar runt i "missbruk" som blir diffus.

Peter definierar riskbruket i form av mängd alkohol; 2,5 flaskor per vecka för en man - 1,5 flaskor för en kvinna. Håller man på så är risken stor att ett beroende så småningom utvecklas. Parametern "intensivdrickande" förekommer också. Dricker man en flaska vin på en gång, under en kväll, eller på någon timma - så är det också riskbruk, säger Peter Wirbing.

Missbruket - det är samma som riskbruket - fast bara mer av allt det här, fortsätter Peter. Man börjar också få konsekvenser som rattfylla, det slirar på jobbet osv... men beroende - nehäpp.

Beroende är de som har ett sug för att börja supa, har fått hjärnan kidnappad av alkoholen. Peter uppskattar att det handlar om 3-4 % av oss. Medan riskbrukare och missbrukare är 15-20%.

Här går det runt för mig på allvar.

Är inte detta att krångla till det nåt alldeles oerhört?

Antingen har jag förmåga att hantera alkohol - vid upprepade negativa konsekvenser - styr jag om mitt drickande, stryper tillförseln och får fortsatt ett normalt socialt förhållande till alkohol. End of story.

Eller så är jag beroende - mitt förhållande, min relation till alkohol är så skadad att jag inte bör fortsätta umgänget. Alls. Vid tafatta försök går jag snabbt ner mig igen. Förmodligen - med mycket stor sannolikhet - klarar jag inte detta själv.

Den som är beroende och vill gå ur ett aktivt, intesivt drickande klarar förmodligen inte att avstå från alkohol under en tremånadersperiod utan att det medför stora själsliga olägenheter.

Svarar du dessutom ja på två eller fler av dessa fyra frågori CAGE-modellen, - kan du med stor sannolikhet behöva hjälp att komma i ordning. Om du vill.


Cut down Har Du någon gång känt att Du behöver skära ner din alkoholkonsumtion?
Annoy Har någon retat dig genom att kritisera ditt sätt att dricka alkohol?
Guilt Har Du någon gång haft dåligt samvete eller känt dig skyldig för att du dricker?
Eye opener Har Du startat dagen med alkohol (öl, vin, sprit) för att stilla nerverna eller för att bli av med en baksmälla?

Här finns dessutom en länk till ett AUDIT-test. Ta det gärna - var ärlig

4 kommentarer:

 1. Jag tycker också det verkar som om nån har tänkt lite för mycket. Gillar din reflektion bättre. Den verkliga ögonöppnaren är väl att det är så många som ligger i riskzonen, och så vanligt med problem. Fast vi liksom inte riktigt vill erkänna det. Normen är fortfarande att det är, ska vara, borde vara, problemfritt.

  SvaraRadera
 2. @ spinred. Tack för att du gillar mina tankar kring det här.

  Just diffusa budskap om vad som var missbruk/beroende har orsakat mycket och långvarigt lidande i onödan.

  Det räcker med att dela på beroende/ej beroende.

  Det verkar som om Wirbing sätter tröskeln för beroende mycket högt och bara får med de som i princip är berusade dagligen under längre perioder. Det är i alla fall så han beskriver det.

  För mig handlar beroende om tankemässigt fokus på alkohol, att en fest utan sprit är misslyckad och att jag inte kan tänka mig att umgås utan alkohol då andra dricker... att en semesterresa till nåt solresmål under någon vecka INTE skulle innebära dagligt festande...osv

  SvaraRadera
 3. tack för att du ger mig styrka o insikt..behöver det nu...kram
  www.kumbayaya.blogg.se

  SvaraRadera
 4. @ - kumbayaya Kalla det gärna payback time... eller kalla det vad du vill - har sakta börjat inse att det är möjligheten att kunna vara till för andra som den egna nyttan gör sig bäst.. håll ut

  SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine