lördag, december 20, 2008

Par i kris kring spis och granris

Been there, but not done that. Räddat upp ett havererat förhållande alltså. Det har aldrig hänt.


Alla mina tidigare relationer har sladdat nerför en svart relationspist och planat ut i ett väntläge på att få ta liften upp till nyförälskens toppstuga (för att nu tala vintertermer).

I den här artikeln berättar ett par om vad som hände och hur de sökte hjälp.

Deras främsta råd :

1. Ni är inte ensamma. Ofta delar man inte med sig till vänner och bekanta om att det är problem i relationen. Men även om varje situation är unik så kan de likna varandra om man skrapar lite på ytan. Det är okej att det är jobbigt ibland.

2. Tveka inte att ta in en tredje part, en terapeut. Det är jättebra att kunna få den hjälpen, det kan vara mycket lättare att höra sin partners ord via någon annan.

3. Det gäller att erkänna att man själv kan ha lika stor del i problemet som sin partner, att fundera kring vad man själv gjort och hur man kan förändra det beteendet. Detta handlar mycket om förlåtelse.

4. Acceptera att det kommer att ta tid. Problem som byggts upp under en lång tid, kanske flera år, går inte att lösa över en helg. Det räcker inte med att bara säga förlåt, förlåtelsen blir en process.

5. Ta tid för bara er, utan barnen. Det kan räcka med en timme i veckan och det behöver inte handla om att man ska ha sex med varandra, det kan räcka att bara dela på ett paket glass eller se en film. Ser man en rolig film ihop skrattar tillsammans kan det skrattet ligga kvar länge efteråt. En timme gör skillnad, det är en timme mer än om man struntar i det.

6. Bråka inte genom barnen. Också barnuppfostran är något man måste prata om, men ofta hamnar de diskussionerna framför barnen vilket förvirrar dem ännu mer. Så tycker man att partnern inte handlat rätt är det bättre att ta det efteråt.


Så här dags på året sätts förhållanden på prov. Jul. Släkt. Intressekonflikter. Mörker. Stekflott och oket över att allt skall vara på ett visst sätt. Lite som den där förväntansivern över hur bra semestern skall bli.


Jag tror att alltför få ser till att försöka vara så många som möjligt till lags hela julen, samtidigt och på en gång överallt hela tiden. det blir sällan bra.


Förnumstigt och terapeuthummande säger jag så här:


1. Finn ut vad du själv har för önskningar med julhelgerna


2. Kommunicerna det med din partner, dina barn eller närmaste vänner. Lyssna av deras förväntningar och farhågor.


3. Skatta vems behov du behöver tillfredsställa. Dina egna, barnens, vännernas, föräldrar, övrig släkt.


4. Ta beslut och genomför det. Speciellt när barn säger; "Vi vill bara vara med dig och ta det lugnt". Det är verkligen något att lyssna på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine