måndag, december 08, 2008

Kardinalsdygder

Hittade en utmaning om dygder här. Eftersom detta intresserar mig mycket och återigen ger mig ett tillfälle att förmedla min egen kantstötta förträfflighet, så kör vi:


Den vanligaste listan med dygderna lyder (på svenska och latin):

* Dygd - virt (motsats till vällust)

Mja... det här blir knepigt. Vällustigt dygdig... kan man vara det? Bra! Då har jag kommit rätt.


* Öppenhet - liberalis (motsats till girighet)

Min mentala öppenhet är stor. Och viljan att dela med mig. Däremot kan jag bli oerhört katig när det gäller futtiga avgifter och trams som jag anser mig ha rätt att skita i. Men jag anser mig inte girig med mig själv.


* Avhållsamhet - frenum (motsats till frosseri)

Irsch! Frosseri är A o O när det gäller mig. Ofta. Men bara punktvis. Jag har blivit en fena på att avhålla mig från saker som inte gör bra saker med mig. Alkohol t ex.


* Flit - industria (motsats till lättja)

"Vad är 5 minuters utskällning, jämfört med ett helt liv i lättja" En klassiker som jag ofta tillgriper på jobbet när någon kollega blir ängslig. "Det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse" är en annan korridorklyscha som jag hostar ur min med samma beskäftighet

* Tålamod - patientia (motsats till vrede)

Ohh... Där har jag kommit i mål. Min vrede är låg. Det är oerhört sällan jag blir arg för att saker inte blir som jag tänkt. Jag har tålamod med sena tåg, besvärliga mänskor och.. ja..det mesta faktiskt. Utom kränglande datorsfanskapshelveten och andra devicer som bara SKA fungera.

* Medmänsklighet - humanitas (motsats till avund)

Flera anser nog att jag är en kärv fan. Som t ex inte har mycket till övers för möjliggörare och stackare i utanförskap. Tuff kärlek är ett begrepp som jag tar till och använder när det faller sig väl in i mina egna syften. Så långt medmänsklighet. Avund. Det tillgriper jag som flyktmetod och ondgör mig mest över andra som kommit längre än mig i framgång och rikedom på ett sätt som jag inte riktigt förstår


Staffettera gärna. Utmana dig själv. Rannsakan är fina grejjer...
Reblog this post [with Zemanta]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine