lördag, december 13, 2008

Att ligga lite före...

En av de största skillnaderna mellan dem som lyckas och de som misslyckas här i livet är deras förmåga att hantera svårigheter. Jag menar, det krävs ju inte direkt en karaktär i världsklass för att hålla attityden när allt flyter på. Snarare är det när lite jobbigheter står för dörren som vi får se hur folk är innerst inne. Vilket du speciellt kan märka nu när så många verkar tycka att omvärlden är mindre samarbetsvillig än normalt. Det gäller allt från förtroendekrisen i den finansiella sektorn till rädslan för att världen försämras miljömässigt eller hur bristen på råvaror och annat kan utlösa krig etc.

Kort sagt så är vi nu inne i en tid som prövar vår karaktär in på djupet. Sanningen är ju dock den att prövningar i livet är konstant förekommande. Ibland kan dessa prövningar vara ekonomiska. Andra gånger har de med hälsan, företaget eller förhållandet att göra. Men förr eller senare så händer det oss alla något mindre önskvärt. Det är en till synes oundviklig del av livet.

Hur många tuvor behövs för att välta ett stort lass?

De flesta av dem är dock inte stora, katastrofartade händelser. Nej, snarare är det små, dagliga saker som fäller det stora avgörandet. Förmodligen för att de är så lätta att ignorera och tro att de inte spelar någon roll. Inte spelar det väl någon roll om man är lite sen till sina möten, äter lite ”extra gott” ibland, skjuter på att ta sig tid att planera sina dagar, råkar missa lite tid med nära och kära eller helt enkelt bara inte hinner ta tid återhämtningsperioder just nu?

Det som gör störst skillnad i livet är ju sällan akut. Första gången man till exempel försummar att säga "jag älskar dig", ringa en vän eller planera en arbetsdag så att det viktigaste blir gjort först så händer det inte mycket. Vi kan missköta oss tämligen länge utan några större konsekvenser, men det innebär ju inte att de inte kommer. Det är lite som myror i trossbotten på ett hus. De är ju små så de kan väl få hållas, för inte kan de få en hel byggnad att kollapsa?

De som lyckas i livet förstår det här, tar ansvar och skapar sin egen lycka. När de ser problem torna upp sig i horisonten så tar de genast och gör något för att förbereda sig långt innan det blir akut. De väntar inte tills de är 15 kilo överviktiga innan de förändrar sina kost- och träningsvanor. Vid första tecken på att det är på väg åt fel håll så tar de nödvändiga besluten. Samma med alla andra delar av livet. För ju framgångsrikare du blir desto större och mer komplexa blir dina problem. Så vad kan vi göra för att lösa våra problem på bästa sätt och hitta den balans i livet vi söker? Nedan följer lite förslag:

1. Inse att problem är en del av livet!

Det är inget oväntat när de dyker upp, lika lite som att det förhoppningsvis förvånar dig när det blir vinter efter att det har varit somrigt varmt eller att det blir lågkonjunktur efter högkonjunktur. Faktum är att de är ett tecken på liv - de enda som inte har några problem ligger på kyrkogården. Så bli bra på att hantera dem. Bygg upp en buffert när det flyter på som gör att du kan klara det ”oväntade”.

2. Entusiasm och optimism är ovärderliga kvaliteter.

Ingen blir inspirerad till stordåd av någon som är negativ och sanningen är den att positiv inställning låter dig göra allting bättre än vad du kan med en negativ. Oavsett hur hård och kall en vinter är så följs den av vår och sommar. Det har den gjort varje år de senaste 10.000 åren så jag skulle i varje fall våga vara optimistisk nog att satsa på att även denna finansiella vinter, precis som alla före den, till slut övergår i en prunkande vår.

3. Underskatta aldrig ordens kraft.

Se dina svårigheter som utmaningar snarare än problem. Hur du pratar om dina utmaningar har en stor betydelse för din förmåga att hantera dem. Så definiera gärna dina ”problem”, men se till att du gör det på ett sätt som ger dig hopp om att klara dem.

4. Var proaktiv.

Att ständigt vänta tills något blir akut och du blir tvingad till aktivitet är ett säkert sätt att ständigt leva ett stressat liv. Vänta alltå inte på att problemen kommer till dig. Sök istället aktivt upp dem när de är små och ta hand om dem när de fortfarande inte kräver så mycket av dig. Det är inte bara att serva bilen regelbundet, putsa på huset eller hålla kontakt med dina kunder som håller de stora problemen borta. Samma sak gäller i förhållandet, hälsan, vänskapsbanden och allt annat som du vill hålla i tipp-topp trim.

5. Lär av historien!

Se till att varje problem blir till en livets skola för dig och gör allt du kan för att nästa generations problem ska hålla en högre klass än den förra. Självklart är det förenat med en del frustration, smärta och ekonomiska förluster men se det som livets kursavgift och se till att du i varje fall får med dig kunskap och erfarenhet som var mer än värd priset du fått betala. Lättast ser du till det genom att lära av det som händer, göra korrigeringar och sedan gå vidare med oförminskad entusiasm. Det är ju inte om du har problem i livet som är viktigast för dina framsteg, utan om det är samma problem varje år…

Det är snabbast och bäst att lära sig av framgång. Därmed alltså inte sagt att vi inte kan lära oss minst lika mycket av de utmaningar vi ställs inför. Tyvärr är det ju inte förrän saker och ting inte fungerar som de flesta av oss av nöd blir tvungna att tänka nytt, bättre och effektivare. Framgång är resultatet av att lösa problem och gå framåt oavsett vad som försöker sätta käppar i hjulen. Så är du en av dem som vill vara riktigt framgångsrik är det bara att förvänta dig extra många intressanta och stimulerande situationer och händelser (briljant förklädda till problem:-).

Faktum är att du kan snabba på din utveckling genom att aktivt söka upp dem. Att redan nu göra det som inte är akut än, men ack så viktigt. Så vad kan du utmana dig själv med att vara proaktiv med denna vecka som gör att du har så få akuta problem som möjligt i framtiden - med hälsan, familjen, jobbet, ekonomin, fritiden, vännerna etc…


Kopierat med tillstånd av Anders Haglund "Veckans Anders" www.lifevision.se .
Reblog this post [with Zemanta]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine