onsdag, februari 13, 2008

Fånga Nuet

Hur lever du ditt liv? Eller en kanske ännu bättre fråga är: När lever du ditt liv? Alltför för många verkar nämligen inte inse att det inte går att leva livet någon annan gång än nu. Naturligtvis kan du lära av det förflutna och du kan ha storslagna, exalterade planer för din framtid – men du kan ändå bara leva precis just nu. Nog är det en storslagen insikt, eller hur? Skulle tro att vi alla rent intellektuellt inser att det inte går att befinna sig i något annat än i nuet oavsett hur vi försöker, men det är stor skillnad på att fysiskt befinna sig i nuet och verkligen vara i nuet med hela sin själ.

När du väl lyckas med det, med andra ord när du inte har några tankar på vare sig vad som kan hända eller vad som har hänt, utan du bara är – så är det något av det underbaraste som finns att uppleva. Det kan vara när du var riktigt kär och din första kyss blev accepterad eller när du utövade en sport och plötsligt bara var ”där”. Eller när du blev helt inne i något annat som gjorde att du helt och fullt förlorade dig i det. Plötsligt upphör tiden att existera och inget annat än det som för tillfället sker har någon som helst betydelse för dig.

Då känns det som om du har kontakt med ”något” som beroende på hur du har valt att se på världen omkring dig kan kallas den universella intelligensen, den eviga energin, Gud eller din innersta kraft. Problemet är att vi aldrig vet om när vi går in i detta underbara tillstånd där vi är helt närvarande och allt bara flyter. Vi vet bara om när kommer ut från det och när du väl har varit ”där” så kan du inte vänta på att få komma ”dit” igen. Inte helt lätt att beskriva och många är de människor som försökt och lika många är sätten att försöka styra det.

Så vad kan du göra för att komma dit? Nästan alla former av repetitiva processer gör det. Idrottare ökar sina chanser genom att gå igenom samma nästan rituallistiska mönster innan varje prestationstillfälle. Inom religionen är det vanligare att söka upp meditativa tillstånd via att upprepa samma andningsmönster, mässa mantran eller böneramsor (de kallas olika saker beroende på vilken inriktning vi pratar om). Alla har dock samma mål: att hitta tillbaka till den underbara känslan av att verkligen vara i nuet!

Självklart är det värt att träna så mycket du kan på att vara fullt närvarande när du pratar med dina vänner, har möten med dina kollegor, läser sagor för barnen eller när du kör ett träningspass på gymmet. För ju mer du tränar på att fokusera och refokusera på nuet desto bättre blir du på att vara där längre tidsperioder. Det i sin tur har mängder med fördelar. För inte nog med att du hittar ditt bästa jag och kan få bästa möjliga resultat. I nuet finns ingen rädsla. För att åstadkomma den, ofta paralyserande, känslan måste du faktiskt tänka på någon framtida händelse som kan orsaka smärta av något slag.

Inte heller existerar skuld i nuet. För att locka fram den klumpen i magen måste du tänka på någon händelse i det förflutna som du tror orsakade eller orsakar smärta av något slag. Nej, i nuet existerar bara det du för tillfället gör till det bästa av din förmåga, vilket ger dig bästa möjligheten att verkligen påverka din framtid. Därför skulle jag vilja ge dig som läsare en utmaning bestående av några tankar som med detta i åtanke har potentialen att radikalt förändra din livskvalitet.

Hur skulle ditt fokus, uppmärksamhet eller beteende förändras om du visste att detta ögonblick var din enda chans att:

* vara den typ av förälder, son eller dotter som du skulle älska att vara?
* inspirera en annan människa som verkar lite nere?
* få din partner att få förstå hur älskade de är?
* visa dig själv vad du verkligen går för?
* vara en förebild för någon yngre person som ser upp till dig?
* ta ett beslut som du vet skulle förändra ditt liv till det bättre?

Förmodligen skulle du då känna mindre behov av att ”ha rätt” och lägga mer tid på att göra någon lycklig. Kanske skulle du sakta ner och ta dig tid att vara helt närvarande i dig själv, med någon annan och välja dina ord och handlingar så medvetet som om du visste att de verkligen hade så stor betydelse som de faktiskt har. Vad skulle hända om vi alla började experimentera med att i varje ögonblick behandla andra som vi skulle göra om vi visste att det var vår enda chans att skapa den där speciella kontakten med dem omkring oss?

Om du är villig att börja ta reda på det kan du alltid pröva följande:

1. När du pratar i telefon idag, träffar folk på jobbet, familjen hemma eller främlingar ute i en affär – låtsas att varje kontakt med dem är den ENDA möjlighet du har att göra en positiv skillnad för dem.

2. Hälsa på människor och prata med dem på det sätt som du skulle om du visste att det kommer att avgöra vilken typ av person som de kommer att komma ihåg dig som. Välj sedan dina ord, kroppsspråk och gester medvetet och kärleksfullt utifrån det.

3. Föreställ dig hur världen skulle vara om alla behandlade andra så som du behandlar andra och dig själv i detta nu.

Håll fokus på det här hela veckan och jag vågar utlova att du kommer att bli minst sagt beroende av resultatet av den attityd du skickar ut till dem omkring dig. Inte nog med att du drar till dig nya vänner, affärskontakter och möjligheter av alla de slag – du kanske till och med upptäcker att du lyckligt förlorar dig själv i nuet….


Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund "Veckans Anders" Länk till lifevision.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine