måndag, december 17, 2007

Kött, riktigt kött - skrämmande

Emma Hamberg har skrivit en krönika om rädsla. Läs den!Det är märkligt hur det svenska paniksyndromet smyger sig på... domedagsprofeterna kan vädra morgonluft.

Stingpinne på pensionärer
Saftblandadre på barnvagnar
Hjälm för gående

Listan fortsättter - hur länge som helst.

Dessutom - boken I trygghetsnarkomanernas land: Sverige och det nationella paniksyndromet
beskrivs tillståndet så här;

"Vårt överdrivna behov av trygghet och kontroll av alla möjliga och omöjliga faror gör oss i praktiken bara allt räddare och snart helt livsoförmögna. Psykiatrikern David Eberhard menar att det har gått så långt att själva staten drabbats av panikångest och ger mängder av tankeväckande och provocerande argument för sin teori. Vi förbjuder allt som kan tänkas vara farligt men blir som följd alltmer rädda och oförmögna att hantera krissituationer.

Precis som panikpatienten ser faror i allt som faktiskt kan vara farligt men sällan är det, har landet Sverige ett överdrivet behov av trygghet och kontroll när vi snarare behöver arbete, husrum och kärlek.

Paniksyndromet på individnivå leder ofta till total handlingsförlamning, och Eberhard menar att man faktiskt kan se de svenska myndigheternas bristande handlingskraft vid tsunamikatastrofen som ett uttryck för det nationella paniksyndromet. Han driver och prövar sin tes och drar fram mängder av exempel, alltifrån säkerhetsbälten och cykelhjälmar till curlingföräldrar och förbud mot djungelolja."


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine