söndag, december 02, 2007

Alkismorsor

Britta Berggren har haft mycket att reda ut i sitt liv. I DN berättar hon om sin resa i alkoholismen. Den har blivit till en bok - "Snälla Mamma sluta dricka"


Hillevi Wahls blogg finns mycket att läsa om alkoholism och jag skräms av det anslag och den skuldbeläggning som tillfrisknande alkoholister utsätts för. Hillevi Wahl skriver i Accent IOGT-NTO:s tidning: "...hon var i tjugoårsåldern och bodde hos sin mamma och kom hem en sen natt. Hon var så full att hon ramlade nerför trapporna och spydde ner sig och hamnade på sjukhus för att nyktra till. Redan där borde en normal människa ha stannat upp och insett att något hade gått alldeles för långt."

Det är just det som är problemet. En alkoholist ÄR inte en normal människa.

Hillevi avrundar med att "Britta säger att hon har varit nykter i ett drygt år nu. Men hon lever kvar i sitt alkistänkande: ”Jag är ett offer. Det är synd om mig.” Hela tiden hittar hon nya ursäkter. Och prackar på sina barn mer skuld."

Ett års nykterhet - och du är frisk... nä, så fort går det inte... det är en lång process med två steg fram och ett steg tillbaka. Alkoholister botas inte - de tillfrisknar - men aldrig helt. Att komma loss ur föreställningen att du är världens mitt och att världsalltet roterar runt dig - det tar tid - och det är dessutom lätt att halka tillbaka i gamla mönster

Det är en tredelad sjukdom med ingredienserna: fysisk allergi, mental besatthet och andlighetsbrist. Ja, jag har skrivit en del om ämnet tidigare. Sök på "alkoholism"

Med lika liten relevans som alkoholisten gör sig till offer - bör vuxna barn göra det, enligt mitt sätt att se det. För - vems syften gagnar det? Det som är och har varit - det är. Lev och låt leva. Eftersom alkoholismen är en familjesjuksom mår den bättre av att lyftas fram i ljuset. Då kanske vi på sikt slipper de där "hemliga klubbarna" för barn som Al-ateen, Bona Via, ACOA m m som fokuserar på barn, små som vuxna, vars föräldrar är alkoholister - aktiva i sin sjukdom - eller tillfrisknande - med eller utan återfall.

Hillevis bok kom med posten i förra vecka. Den ligger på vänt. Ser fram mot att läsa den.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine