söndag, augusti 05, 2007

IKEA-tänk vs Privatliv

Möbelnasaren som kör en sketen volvo och äger miljarder har tips för att nå framgång som företagare...skall se om det går att applicera för att få ett rikt privatliv...


1. Håll kostnaderna nere
Skämtet att ”vill du ha ut en krona av Ingvar Kamprad måste du amputera bort den” . I hemmet - jovisst... det där med spara först - köp sen vet jag om...


2. Ligg rätt i tiden
Tajming är oerhört viktigt – i alla sammanhang. Kamprad byggde på billig mark i samma veva som folk började skaffa bil...på riktigt. Hemma vill jag gärna ligga rätt i tiden... men förstår inte riktigt vad som menas... kanske att jag skall ha lite koll o span på omvärlden..om grannen köper ny TV..skall jag kroka på då?


3. Våga gå din egen väg
Ingvar Kamprad bröt totalt med den etablerade affärslogiken i möbelbranschen – med drastiskt lägre prisnivå, egen möbeldesign och mycket stora försäljningsställen lokaliserade utanför städerna. Jaha...gå sin egen väg... jaja...det var det här med att hitta en balans mellan miffot och Dressmannen då...fettsugning...kan det va nåt?


4. Våga göra misstag
Det rådet innebär också en viss portion djärvhet. Kamprad älskar att tala om hur många misstag han har gjort. Han kallar sig själv för ”Fiaskopelle” och han brukar säga att ingen har gjort så många misstag som han. Det där känner jag igen... känns skönt att kunna göra misstag. Av skadan blir man vis. Det händer ofta då Miffot tar över och jag inser efteråt att... mja... det där, Nemo... det kanske du skulle låtit bli...fettsugning..hmm skall kanske stanna som en tanke?


5. Utveckla och finslipa ditt koncept
Ikea är ett oerhört genomtänkt system. Det är inte mitt hushåll...här har jag MASSOR att göra.


6. Se varje problem eller motgång som en möjlighet

Rådet låter kanske litet gammaldags vid första påseende, men stämmer i stor utsträckning. Yes...tell me something more that I ain't know... där har jag cashat in guld de senaste 6 åren


7. Var självkritisk
Att vara självkritisk ingår i detta med ödmjukhet, som sägs vara en viktig del av företagskulturen. Självkritiken kan ibland gå litet för långt....känner jag inte alls igen... förmodligen har det med min grandiositet att göra. Ofelbar in absurdum... nåt att jobba på. Jag har lite lätt att slå mig till ro.


8. Var ett föredöme för medarbetarna
Ingvar Kamprad är den främste utövaren av föredömets ledarskap. Medarbetarna i det här fallet är ju döttrarna...och jodå...numera så är det nog OK.


9. Skaffa dig bollplank
Kamprad har sagt att om han vore ung i dag och skulle satsa på något nytt skulle han först noga testa idén på någon erfaren och omdömesgill person, ja kanske till och med två. S...älskling...utan din klokskap hade jag gjort många dårskaper...fettsugning, kanske.


10. Vårda dina personliga kontakter
Många Ikeaaffärer har gjorts upp i samband med kräftmiddagar på det ställe vid sjön Möckeln som Ingvar Kamprad ägde när han bodde i Sverige. Katastrof... jag vill ju inte träffa nån alls... och det är plågsamt. Till slut inser vi att relationer är det viktigaste vi har...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine