lördag, maj 15, 2010

Rehabens happens


Eminem.......om 15 år?

Du har kanske sett Celebrity Rehab? Visas på Kanal 5 på torsdagar. Det är en studie i mänsklig förnedring, säger några. Det är ett mycket bra program som visar hur käpprätt det barkar i ett beroende där alkoholen är kung eller drogerna tar över livet, säger andra. Det finns säkert en grupp som kan hålla med båda påståendena.

Hursom - Dr Drew Pinsky är en läkare som tagit det här med beroende på allvar och förstått att beroende inte botas. Finns inga mediciner eller quickfixes som ordnar till någon. Ett mycket bra exempel visar han i denna veckas avsnitt - där Rod Stewarts son, Sean får klart för sig att han fortfarande är 12 år. Mentalt. Det var där han stängde av och började använda droger, därefter alkohol som ett sätt att döva ångesten, kväva känslorna och fly till något där han slapp känna alls.


Så är det för alla som kommer ur ett aktivt beroende;(medberoende också för den delen) mentalt startar du om där du befann dig då det började. För egen del var jag alltså i 20-årsåldern då jag fyllde 40. Idag är jag närmare 30.

Du kan givetvis avfärda Celebrity Rehab som en trashig såpa. Synd - för den ger insikter och kunskap om beroenden som är mycket äkta och genuina. Den innehåller också mycket äkthet, känslor och värme.

Behandlingen är mycket snarlik den jag själv gick igenom - fast vi var bara män, det var enklare förhållanden och anhöriga fick inte intervenera på samma sätt och restriktionerna när det gällde kontakt med omvärlden var tuffare. Det är lätt att sabba sin behandling när omvärlden blir för påtaglig.

Flera gånger mer värt att se än Ullared, Håkans Bar och annat som inte syftar till att underhålla för stunden - det här är en såpa som sätter sig - kanske mer hos mig på grund av igenkänningsfaktorn.

3 kommentarer:

  1. Jag håller förstås med...:)

    SvaraRadera
  2. @ Åsa - det förstår jag - -speciellt efter att jag tagit del av dessa 11 minuters klokskap:

    http://www.tv4play.se/aktualitet/efter_tio?videoId=1.1528493

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine