lördag, juni 06, 2009

Gubbhål...dessa gubbhål

En gång i tiden (dark ages, DDR-Sverige, TV 1 o TV 2 -bara, no remote etc..) var min utkomst officersyrket.

Detta är en yrkesbana som inte ger studieskuld, utan mera syreskuld, moralisk anfäktelse och tveksamt kollegialt umgänge.


Nemo, beväpnad med värja och vitt ollon 1985

Det är ändå en uppstart i yrkeslivet jag inte velat vara utan. Den har fört mycket gott med sig och många av de jobb jag haft hade inte blivit av utan de manér som officersutbildningen ger. På gott och ont.

Är det något som utbildningen INTE tillför - så är det humor. Om det ändå sker är det högst orfrivilligt och icke planlagt. Skoja om krigsövningar, trosstroppar, kolonnbildningspunkter och bivack? Vafalls? (Vafalls heter numera Wtf?)Under den tidiga delen av min utbildning - på sergeantnivå - hade vi en major som såg ut som Skalman i Bamse, men han var inte lika trött. Men ungefär lika rolig som Skalman var inte var trött. Alltså - inte särskilt rolig.

En gång i slutet av april sköt vi med spårljusammunition (innehåller lite fosfor och sånt som brinner av sig själv) rakt ut på en stor f%&/ing åker med högt torrt gräs. Smart, Jens!

Det började förstås att ta eld satan och det spred sig fort för det blåste duktigt.

Då ställer sig Skalman på en stor sten och tar i från tårna; "Eld upphör!"

Var det roligt? Nä, det var lägre än pappavitsnivå.

Ännu ett exempel;

Vi hade taktik och och Skalman började förklara hur man bäst stoppade ryssen (det var alltid ryssen som skulle komma och döda våra barn, slå ihjäl svärmor och tortera små kattungar samt knacka in tomhylsor bakom våra knäskålar tills ledvätskan sipprade fram som smältvatten i en vårbäck).

Jo, sa Skalman, när ryssen anfaller skjuter man först Porrgranat 1. Det är en granat som innehåller porrtidningar och eftersom ryssen aldrig sett porr kommer han att bli runkgalen och lägga ner vapnen och istället spela skinntrombone resten av dan. När han sen hämta sig skjuter man porrgranat 2.

Nu har jag glömt vad porrgranat 2 skulle innehålla. Roligt var det inte heller. Det var ungefär lika gammeltröttroligt som 91:an och sånt - fast otecknat. Det här var på riktigt.

Heja Sverige, förresten.


Reblog this post [with Zemanta]

2 kommentarer:

 1. Fast det där Eld upphör var ju faktiskt roligt, men kanske mer av det ofrivilligt roliga som man ibland slänger ur sig.

  Lycka till med mara-förberedelserna. Nåt litet inlägg om hur det framskrider kommer väl att bibringas oss Nemo-beroende?

  SvaraRadera
 2. Eld upphör - jo, det kan vara kul - om det sägs på rätt sätt och vid rätt tillfälle. Detta var int det. Det var bara larvigt.

  Sedan - mina maraförberedelser kommer att ta fart på allvar 7 december.

  I samma veva har jag en tanke om att frysa bloggen ett halvår.

  Jag hoppas att jag lyckas med denna föresats, då jag inte bör ägna mig för länge åt saker... det tenderar att ta över mig

  SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine