tisdag, juni 23, 2009

The Ios years - part V - 1985

Under perioden 13-27 juni repriserar jag några resefavoriter och minnen. Om du är långvarig och trogen läsare av bloggen har du sett det förut - annars är det nytt. Mycket nöje!

/Nemo - i luften


1985 - karriären i m/59 peakade och med tre stjärnor på kragspegeln var jag i mål efter 7 års ettrigt klättrande och rövslickande med förbandsövningsdygn och ludermässiga förhållanden i fält.

... jag visste inte riktigt vad jag ville med livet... Ios... OK...det kändes som om slutet var på väg... jag hade lagom till avslut på min kringflackande utbildning stadgat mig med en central lya i U-a city med krypavstånd till det mesta. Kom in i ett riktigt förhållande sisådär en månad innan avresa.... nykär ... och åka till Ios... är det bra?"Give me something that crawl into my glass... something who lives and breathe in 45 degrees."

Till Athen fvb Ios - nu var flyg en realitet - med Fritidsresor. Smutt båtresa och incheckning på The Wind.. men.. jaha... hela ön hade nu blivit en hysterisk bar... det gick fanimej inte att gå ut. Magaluf o Ibiza på samma gång... och nu talar vi ändå om en tid då Miami Vice låg i sin linda.

Inte ens jag - som ändå betraktade mig som en hård och erfaren barbastard kunde stå ut i det larm som var. Försökte hänga med i samma flow... eller svallvågor av madness och alkohol som bara forsade fram ur alla öppningar, dörrar och prång. Mycket aggressiva tillslag var det...

Betänk även att det bara gått någon månad sedan Katastrofen på Hazeldonstadion. Ios var fyllt med britter ... och italienare... det ballade ur ibland. Flaskor ven genom luften...smockan hängde... det var långt från Peace, Love & Understanding. Något som var lite av Ios signum 1981.

På bara 4-5 somrar förvreds Ios från att ha varit ett inbjuande höftgung till en fet käftsmäll mitt i 80-talet.

Vad göra? Efter knappt två veckor tog jag en morgonbåt till Antiparos... ett helt annat klimat . Plötsligt var det som om att vara på Ios - "laidbackversionen" igen... fast ÄNNU softare.

Den ön blev sedan min fasta bas under resten av 80-talet. Kanske skriver jag om det vid annat tillfälle.

Jag gjorde en "Ios Revisited" 1997 under några dagar... mycket var sig likt, men en tung 2.0-känsla infann sig... det var så...uppdaterat. Att hyra rum i cementkällare (eller som Thomas L gjorde 1981 - ett stall med vattenmeloner) det gick inte... Vi hade istället lägenhet... med pool..oj, nu rodnar jag.

Avrundar Ios-åren med en gammal kär Discohit som DJ:n på Scorpio ofta tryckte på då danspubliken började gå bananklase...


7 kommentarer:

 1. Under tiden jag läst dina reseminnen har jag gång på gång fått bekräftat att jag var en tant i förtid. När jag var ung var jag rädd för allt som jag inte kände till. Tågluffa? Nixpix. Resa med kompisar till diverse öar i den grekiska arkepilagen och "festa"? Nä du, inget för mig.
  Men nu, som vuxen skulle jag kunna tänka mig att tågluffa med Närbon och har tillräckligt med slantar för att kunna ta in på hotell och slippa sova på stranden.
  Hoppas att min utveckling stannar där så att jag inte slutar som en blåpermanentad 75-åring som går på barröj på Ios och super skallen i bitar kväll efter kväll.

  SvaraRadera
 2. Som en vis? man sa en gång:

  "It's never to late to behave."

  SvaraRadera
 3. http://www.sektellerbotemedel.se

  Sektens föreställning om sin egen exklusivitet t.ex. såsom "nyktra av en gudomlig försyn", är drivkraften bakom det destruktiva, förtryck som äger rum inom dessa grupper. Det är blott i undantagsfall frågan om medveten ondska; Gruppen är i teorin lika mycket offer för sin kallelse som sektens enskilda medlemmar. Styrkan i detta mentala manipulationsmaskineri ligger i dess program av indoktrinering på alla plan och från alla håll; medlemmarna förtrycker icke blott varandra, de förtrycker också sig själva. En annan viktig del i dess motståndskraft ligger i att man inom gruppen trots allt förblir relativt omedveten om den manipulation som äger rum, bland annat just därför att Tolvstegsprogrammet skapar de värderingar som framstår som nödvändiga och ofrånkomliga.

  SvaraRadera
 4. @ anonym betr. sektellerbotemedel

  Såg att någon anonym lämnat en kommentar på min blogg http://12steg.blogspot.com
  och hänvisat till denna sajt.

  Vad jag kan finna ut handlar det om följande:

  http://www.sektellerbotemedel.se är början på en opinionsbildning som kräver granskning av den mest dominerade behandlingsmetoden för missbrukare i Sverige,

  Tolvstegsmetoden.

  Om man är så bra som man påstår har man inget att frukta av seriös forskning, tvärt om.

  En annan förhoppning är att väcka en konstruktiv debatt som kan leda till att missbruksvården utvecklas, samt att det skapas fler vårdalternativ för de som har problem med olika droger och för deras anhöriga.

  Det är inte lätt att gå ur AA eller andra tolvstegsprogram, därför vill vi också delge våra erfarenheter till den som tvivlar.


  Jag finner hela upplägget mycket tråkigt.

  I allt arbete som jag bedriver försöker jag, och hyllar de som
  marksnadsför sina alternativ och låter resten vara - om uttrycket förstås.

  Att utmåla AA som en sekt är inte OK enligt mitt sätt att se det.

  Att gå ur AA är hur enkelt som helst för den som vill. Det finns inga medlemsregister, inges som kan efterlysa dig eller klara ut att du MÅSTE komma på möten osv.

  Den erfarenheten har inte jag

  Att bedriva seriös forskning är väl OK - men vad är syftet?

  I vart fall är det inte särskilt seriöst att lägga ut ljudklipp på enskilda mötesdeltagares delningar och
  göra dom till någon sorts sanning eller likhetstecken med dessa och AA.

  Vänligen

  Nemo

  SvaraRadera
 5. Åhhhh ljuva reseminnen från den tiden..
  kanske var vi där samtidigt..mkt troligt..det var kärlek vid första ögonkastet för mig och Ios..
  sen skrev Vecko Revyn en artikel om ön och vips var den förstörd av partysugna svenskar..
  jag var där 1981-1982, har velat återvända men vet inte om jag skulle bli så besviken..vill bevara de vackra minnena av Far Out..åsnestigar och en middag för två för dryga tjugo kronor..karelia..torget..nakenbad på klipporna och utediscon med sval kvällsbris..lustigt nog är jag från Uppsala med men känner inte igen dig på bilderna..jag har flera bilder också ska nog ta och skanna in dem..Anette

  SvaraRadera
 6. @ - Anette - jo, jag tror jag kommer ihåg dig - kan ha fel, men Uppsala - då ringer en klocka med en Tommy som slukade eld och hade en syrra... du?

  Finns bloggposter från de åren också - jag spelade gitarr på lilla torget 1981. Och var lite hang-around till de coola grabbarna under några veckor. 81-82 var goda år.

  1985 flydde jag till Antiparos.

  Skulle va kul att se några inscannade bilder

  SvaraRadera
 7. Vi åkte tåg från Stockholm via Jugoslavien till Aten sommaren 1985. Ios var den andra ön vi besökte. Första kvällen tog vi det lugnt, sedan hade vi rätt kul i tio dagar. Träffade en grekisk dataprogrammerare från Athen. Hängde på Slammer Bar, Disco 69 och Satisfaction, och avslutade nätterna på Scorpio. Låg ett par timmar på Milopota på dagarna. Bodde i ett kalt rum med en glödlampa i taket precis utanför Chora. Kåken ägdes av en kille som hette Costas. Bodde även där året efter.

  SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine