onsdag, juni 24, 2009

Kreta - DIY

Under perioden 13-27 juni repriserar jag några resefavoriter och minnen. Om du är långvarig och trogen läsare av bloggen har du sett det förut - annars är det nytt. Mycket nöje!

/Nemo - i luften

Skall försöka sammanfatta och ge en kort fickbeskrivning som du kan stoppa i plånkan och ta med till Kreta för en tvåveckorscharter. Att göra en Kretaresa är numera lika odramatiskt som att åka X 2000 till STH.

Nåt som du kan ta med dig - och ja...du kan sluta läsa nu om du inte accepterar följande två förutsättningar;

Du inte är charter. Du vill alltså inte umgås i flock med andra. "Kan själv!" skall stå stämplat ovanför näsroten på dig.

Vet också med dig att Grekland är svenskt i prisnivå. Utom på mat och boende... men standarden på på det håller inte svensk klass. Maten på tavernorna är i nivå med Torggrillen på Frölunda Torg och boendestandarden är inte...fluffig o mjuk. Speciellt förstår jag inte det grekiska systäämet med att ha resårmadrasser...PANG! och inga bäddmadrasser... nästan skönare att sova på sandstranden eller i en solstol. Kuddarna är inte dun...mer cementsäcksaktiga. Ha med favvokudde hemifrån! Budget? Efter att ha betalat själva resan - räkna med boende o hyrbil = 5.000:- Lägg till 300:-/dag för mat, glass, solstolar. Frukost lagar du i studion/lägenheten som du hyr. Nästan alla boenden har små trinettkök.

Eller köp trisslotter och skrapa, skrap... så kan du ha en fete-limo med privat Dimitri som cruisar och du kan bo på värsta lyxhotellen i Elounda...men Kreta skall nog inte upplevas så - om du frågar mig. Då är det mer storstad o Vegas som gäller.

Nu kör vi kit 1 - att ta med.

pass

biljetter

solkräm

3-4 underkläder

2 t-shirt

2 linnen/toppar

sandaler

shorts

piratbyxor/klänning

badbyx/bikini...for emergeny use

Fältkirurgkit av mindre snitt innehållande krämer, salvor, utsugare och pincett

Hygienjox - deo, tandborste ja..solkräm o bodylotion.

Mp-3 spelare med massa ljudböcker och några riktiga böcker.

Allt skall få plats i en handbagagestor rygga.

Vid ankomst - se till att ha en inbokad hyrbil genom en" local dealer" AVIS, Hertz och andra stabila firmor är bara dyra o dryga.

Gör sedan så här; för två veckors stabil semester;

Skaffa en riktig bilkarta och åk till Plakias. Stanna 2-3 nätter på Paligremnos. Bada o sola och köp strandgodis av Donutmannen!

Åk sedan till Elafonissi förmodligen den bästa stranden/beachområdet på Kreta om du tar dig ut på ön bortom solstolskolonnerna som står uppställda på två led linje - bo i Chrissoskalitissas eller Paleochora - från Paleochora går det badbåt varje dag. Bada, njut och mumma runt på denna vackra delen av ön. Fortsätt upp till Falsassarerna. Nu har det gått en vecka...


Västra Kreta - bästa delen om du frågar Nemo

Dra en lååång repa till Agia Pelagia 2 mil V om Heraklion. Bo på Hotel Scala och njut av en liten badort med strand- o klippbad, lite Heraklion och Knossos.


Centrala Kreta - inte så dumt det heller...

Nu har du 4-5 dagar kvar att snurra runt på....

Åk till Vamosområdet och bo en liten bit upp i bergen. Det är bara en mil till Kalives o Almirida som har goda textilstränder - vill du bada paw riiktit - så är det Maxirada som gäller.

De sista två dagarna bor du i Chanias gamla stad och gör badutflykter till Akrotiri. Åk INTE till Platinias o Agia Marina. Detta är Hellholes of Charter. Andra riktiga björnfällor är Georgioupolis som har en smal strand och badvakter som gått i Hitlerskola eller nåt...för de är stränga och tar sitt jobb på liiite för stort allvar samt vissa delar av Chania stad - hamnkvarteren.
Östra Kreta? Mja...lite för kargt och slingrigt...och tyskt..

Hela inlägget saxat från Kretabloggen
Reblog this post [with Zemanta]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine