onsdag, juni 03, 2009

Fördomstom?

...eller fördomsfull? Fördomar är ett mycket speciellt ämne. Mymlans bloggvärdsblogg har det som tema den här veckan.

Fördomar är något vi alla bär med oss. Att vara fördomsfri är inte ens möjligt. Försök att förhålla dig till en liten bebis som du inte vet könet på. Håll den. Vyssja den. Vet du inte om vilket kön det är blir situationen obeskrivligt plågsam.

Vi behöver ”döma före” för att vara trygga i hur vi skall handla. Våra attityder är den handlingsberedskap vi har för att möta omvärlden.

Det är också så att ju mer otrygg jag själv är och ju större behov av kontroll jag har - ju mer tenderar mina fördomar att bli till hinder för mig.

När det handlar om fördomar talar vi oftast om schabloniseringar; vi drar alla över en kam; Tyskar är ordningsamma, knör sig i liftköer, badar nakna och har håriga armhålor.
Japaner jobbar hela tiden, blir pruttfulla efter två whisky och bjuder aldrig hem någon på middag. Du kan dessutom placera dom på en norrländsk myr en sommarnatt utan att dom får ett enda myggbett.
Fransmän rycker på axlarna åt allting, äter vitt bröd, dricker kaffe och har massvis med älskare och älskarinnor åt alla håll. Dom är konstant småberusade och tycker om att hälla fisk på gatorna utanför offentliga byggnader

Mina egna fördomar – som Mymlan ville ha bloggningar om kommer här;

Ända tills jag själv slutade dricka alkohol, så hade jag en polariserad föreställningsvärld kring alkoholister och nykterister. Så här såg den världen ut;

Alkoholister: Konstant berusade. Klarar inte livet utan sprit i kroppen. Då skakar dom sönder. Som en nikotinist, ungefär. Detta var ett av skälen till att jag under många år inte kunde se mig själv som en alkis – jag var nykter flera dagar ibland. Och då är man ju inte alkoholist? Ack så fel jag hade.

Nykterister: Tråkmånsar. Sitter och bittrar över livet och stör sig på alla som vill ha roligt och umgås under trivsamma former. Vill bara bestämma över andras liv. Anser att fylla och alkohol är något som helt borde förbjudas. Ingen nykterist har varit full någonsin, eller smakat brännvin. Ack så fel jag hade.

Några saker/mänskor som jag fortfarande har fördomar kring ,och inte förmått omvärdera

Yrkespolitiker
Män med loafers som har bollfransar
Mänskor med STORA hundar i LITEN lägenhet
Brandmän
Chinos/pikémänskor
Binolottosäljare (vuxna)
Sportfiskare
Små män i stora bilar
Män som alltid vaxar blien
Kvinnor som har 7-8 guldringar på rad i ett öra
Kvinnor som åker till Gambia
Män över 60 som åker ensamma till Thailand
Feta mänskor som äter Big Meals på Donken
Kuknästa män som springer jättefort och jättelångt i helkroppstights
Mänskor som tar husvagnen till Ullared och bor där över helgen


Så - det handlar alltså att jag egentligen är rädd för de här mänskorna eller har förutfattade meningar som ett skydd för mig själv, för att göra världen mer begriplig... eller blir den det?

1 kommentar:

  1. Haha, jag tror det är bra att du fortsätter vara rädd.
    Speciellt för män med loafers som har bollfransar! :-)

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine