fredag, november 30, 2007

Vision #4- StaySvale

Företaget StayFriends har specialiserat sig på att tussa ihop gamla klasskompisar som fortfarande går utan rullator, packa ihop dem på nån kvarterssylta och sen låta det väl tillsupna gänget gå loss i nåt Folkets Hus "på böggda".

Min glidande idé bygger på ensamheten, behovet av trygghet och kontakt. I hyreshus, villaföreningar och andra enheter som på något sätt geografiskt definierar människor är vilsenheten stor över hur samverkan och känsla av gemenskap skapas .

Jag tar mig själv som exempel... bor i en trappuppgång ("svale" säger vi i Gööööteborrg) med 15 lägenhetsdörrar. Har så gjort i nära 8 år. Jag har hyfsad koll på hälften av grannarna - och nästan ingen har bytts ut under denna tid. Vi kommunicerar med små artiga nickningar, lite menande tankar om vädret och att tvättstugan borde få en ansiktslyftning ("varför gör ingen nåt"). Då en konflikt seglar upp till följd av högljudda fester, ludd i torktumlaren eller dåligt sorterade sopor övergår de milda hissfraserna till lappskrivning med fuckoff-begrepp i stigande styrka. Dessa lappar är alltid anonyma.

Så här kan vi inte ha det...

StaySvale kartlägger din trappuppgång, bjuder in till fest och arrangerar alltihop. Catering, uppstyrsel, sånghäften, sprit, hattar och fiskdamm. Den i trappuppgången som är lokalt språkrör (ordningsman) går gratis.

På samma sätt ordnar StaySvale genom sitt dotterbolag StaySafe liknande koncept för villa- o radhusföreningar där medlemmarna kan ha svårare att hitta en neutral yta att vistas på. Utomhus är besvärligt då det bara gör sig under ett par månader... och då helst en dag som det inte regnar. StaySafe tar och ordnar tillfälligt tak över verkligheten på Villagatan med partytältpaviljonger eller carportsmoduler i lättmonterat material.

Nappa på den här idén och du kommer att skratta dig harmynt hela vägen till banken...


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine