tisdag, november 27, 2007

Vision #2 - Liveblogging

För bara 3-4 år sedan var blogg ett lika okänt begrepp som "lufterian". Sen har allt gått mycket fort. Idag bloggar vi om allt och alla. Portaler skapas. Alla tidningar med nån form av framåtanda gör det möjligt för bloggare att bli en utökad del av artikeln...osv.

Samtidigt blir trenden mer tydlig - interaktion. Bloggaren möter läsaren. En läsare möter en blogg. Live!

Tänk följande; Pusterviksteatern tors kl 20:00 På scen - Mikebike. I publiken; en skara förväntansfulla läsare. Start - Mike läser upp ett nyskrivet inlägg - eller ännu hellre - innehållet spelas upp; några amatörskådisar har fått roller som Lädertant, Larsson, Paddan på Hemköp m m . Efter en akt på 5-10 minuter är det dags för publiken att kommentera. En och en. Mike motkommenterar då och då.

Efter 30 minuter - Mike går av och mannen bakom Linnébloggen gör entré. En framträdande som mer präglas av ett knippe bildspel och mindre av fradga. Få kommenterar...det blir mer av applåder för bildspelens skönhet och kvalité.

Ytterligare två bloggare senare är klockan 22:00 och tempot är nu uppsluppet och uppskruvat. En gästbloggare från Stockholm kommer in: SugStefan. Efter att ha neggat ner sig på det mesta blir han så upprymd av göteborgspublikens kommentarer att han beslutar sig för att flytta till Göteborg och ta bloggen med sig.

Är det jag beskriver endast en fri fantasi? Givetvis, men är den orealistisk? Tror inte det. Stand-up Comedy har funnit sin form och gått upp och ner genom åren. Det blev hypat på 90-talet för att dessförinnan varit en företeelse som främst gjort sig gällande i USA och U K.

Med Liveblogging tar man Stand-up till nya dimensioner och uttryck. Det kan lika gärna bli en Sit-down-tragedy då en bloggare med bearbetningen och sorgen efter sin älskades bortgång kommer in på scenen. Eller upprörande moralkakor, religiös fanatism och förment gnäll om livets jävlighet i största allmänhet. Det sistnämnda kan iofs vara kul i lagom doser.

Kändisbloggare tror jag INTE på. De har redan sin grundnisch...så Uggla - stanna hemma eller pom-pom-pomma på en annan scen. Här är en som tagit det ett steg längre... Inte heller Tjuvlyssnat blir särskilt bra i det här sammanhanget tror jag.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

 1. Haha! Ja vilken skön teori. Du har nog något på spåren här. Frågan är bara hur "bra, roliga, intressanta...etc" en blogg live skulle bli?

  Fast om man betänker att stand-up numer har rigormortiserat sig själv till stand -still så kanske detta skulle kunna om inte förnya lite.

  Jag skulle lätt kunna flytta till GBG, om det inte vora för att snuspriset är så jävla högt. Sänk priset på pris och jag flyttar in med blogg och bång innan en medelgbgare hinner säga "goa gubbar"

  ;)

  SvaraRadera
 2. Gött, Sugmannen... du är välkommen - iaf på studiebesök.

  SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine