onsdag, november 04, 2009

Dimman tätnar...

...och Nemo sväller.

Under hösten har jag semifetmat. Kraftfullt. Svårt att ta på något särskilt. Kanske stress och högt tempo har gett effekten tröstätning. I combo med några sliriga småinfektioner har vikten dragit iväg.

GI... jaha. Har prövat. Blir inte så bra. Gallan...gallan. Allt fett. Baconfett, smörfett.

Kör istället den Rössnerska varianten - tallriksmodellen och går med i Viktklubb.se

Genomförde detta med gott resultat våren 2004 och trimmade ner gosskroppen 8-10 kg. Nu är det dags igen. Att preparera sig så att min marathonträning kan få de rätta förutsättningarna.

När jag gick med igår fick jag följande "välkomstbrev":


Ditt mål: -8 kg lättare på 13 veckor

Du har satt ett bra och realistiskt mål. Att gå ner upp till 1 kg i veckan är en hälsosam viktminskningstakt. Om du minskar för snabbt i vikt finns risk för att du förlorar för mycket muskelmassa. I viktsammanhang är muskelmassan viktig då den bidrar till en bättre ämnesomsättning

Din nya kalorinivå: 1677 kcal per dag.

Du väger i dag 84 kilo. Med hänsyn tagen till din vikt, längd och ålder innebär det att du i dag ligger på en kalorinivå kring 2292 kcal per dag.


Fotot taget på kvällen - morgonvikt, nykissad - 84 kg

För att gå ner -8 kilo på 13 veckor rekommenderar vi att du sänker din kalorinivå till 1677 kcal per dag. I den här nivån är inte din motion på fritiden inräknad - men genom att skriva in i dagboken hur mycket du motionerar ser du också hur mycket extra du kan äta om du motionerar.

De menyer som du får av ViktKlubb.se är anpassade efter din rekommenderade kalorinivå och tar även hänsyn till hur mycket du i genomsnitt motionerar. Tänk på att det inte bara handlar om att ligga på rätt kalorinivå - utan du måste även ha rätt fördelning av fetter, proteiner och kolhydrater (fetter cirka 25-35 procent, protein cirka 10-20 procent, kolhydrater cirka 56-60 procent).

Ditt BMI (Body Mass Index): 27,1

Det innebär att du är överviktig och du bör av av medicinska skäl försöka gå ner ett antal kilon. Du ska eftersträva att nå ett BMI (Body Mass Index) mellan 20 och 25. Fördelarna med att minska i vikt är många fler än att du kanske tycker du ser bättre ut viktigare är att du minskar risken för diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar. Tänk på att många har lyckats före dig. Och med ViktKlubb.se sätter du ju upp delmål för de kommande tre månaderna. Glöm inte heller att även om du inte når din målvikt är varje kilos viktminskning mycket positivt för din hälsa.

Ditt midjemått är 99.0 cm.

Det medför inga faror för din hälsa. Forskning har visat att midjemåttet är viktigt när det gäller utvecklandet av fetma och dess komplikationer. En man bör ha ett midjemått under 102 cm, allra bäst är ett mått under 94 cm. En kvinna bör ha ett midjemått under 88 cm, allra bäst är ett mått under 80 cm.

Din motion:

Du är redan igång med en hel del motionsaktiviteter. Det är mycket bra och kommer göra det mycket enklare för dig att nå dina mål i ViktKlubb.se. För att lyckas gå ner i vikt finns det egentligen bara två riktigt säkra sätt genom att äta sundare mat och röra ordentligt på sig. Om du vill kan du även anmäla dig till något av ViktKlubb.se:s motionsprogram. Med programmen får du inspiration att förnya och förbättra ditt sätt att träna och motionera. Glöm inte att föra in hur du motionerar i dagboken så att du ser hur många kalorier du totalt ska få i dig med maten.

Din ålder: Du är 50 år.

Det är bra att du tar tag i din hälsa nu. Med stigande ålder sjunker ämnesomsättningen. Det betyder att ju äldre man blir, desto lättare är det att lägga på sig vikt och svårare att gå ner i vikt. Det är dock inte förrän du närmar dig pensionsåldern som ämnesomsättningen börjar bli en betydande faktor för viktutvecklingen. Detta i kombination med eventuell minskad fysisk aktivitet på grund av ålder gör att det kan vara svårt att minska mycket i vikt senare i livet.

Din bakgrund:

Man vet att arvet spelar in när det gäller vilken kroppsvikt man har. Inte på så sätt att det är omöjligt att gå ner i vikt om man har överviktiga föräldrar men det kan vara en försvårande omständighet. Det finns ju många andra faktorer som starkt påverkar vikten - men man vet att det är cirka 50 procent av överviktiga personer som har föräldrar som också är överviktiga. Det man ärver från sina föräldrar är inte bara genetiska faktorer utan även faktorer såsom mat- och motionsvanor.

[Tack, mina gener... nu kör vi]

3 kommentarer:

  1. Tack, tack... det kan jag behöva. Vid den här tiden 2004 var fysiken bättre - mycket bättre och jag var rustat på ett annat sätt för att möta utmaningen.

    Det bra med Viktklubb är att jag sällan blir så irriterat hungrig - det går bra ändå.

    Väga, mäta - sätta in - ta ut. Fina grejjer

    SvaraRadera
  2. Jag är nog på väg att ta det där steget själv för jag är så jävla trött på att kolla i spegeln och undra vem fan det är som möter min blick. Men först göra färdigt sovrummet, skriva klart affärsplanen...och byta tjänsteställe. Ja du ser...jag får nog vara trött ett tag till :-)

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine