torsdag, april 30, 2009

Valborg - och alkohol

Det här ett program som jag inte nog kan rekommendera. Det är Kaliber från i söndags - 30 minuter ilsken väckarklocka.

Här nedan - programmets innehåll i sammanfattning;

Om att kalla saker vid dess rätta namn. Fallet med John Hron får t ex nytt ljus.

Morden på två flickor, Hallandsåsen 2004
Fallet Bobby, Jönköping 2006
Mattias Flinck, 7 döda i Falun 1994
Stureplansmorden, 1994
Kungsholmen, hösten 2007 samt Rödeby samma höst - alla gärningmän berusade

Nu nyligen - fallet Romario - alla inblandade misstänkta gärningsmän samt offer: kraftigt berusade. I Kalla Fakta som kommer i TV 4 på söndag ställs frågan; Hur kunde det hända? En relativt onödig frågeställning - svaret är; alkohol

70% av de misshandlade är berusade.

Det s k "vardagsvåldet" har samma plågsamma siffror. Kaliber har gått igenom de 282 misshandelsfall i Göteborg o Stockholm där dom avkunnats under en tremånadersperiod. I 78% av fallen var gärningsmännen berusade av alkohol. Narkotika förekommer vid något enstaka tillfälle.

De återstående 22 % där ingen fylla förekommer är till allra största del lindrigare misshandel typ, slagmål mellan skolelever, en tant ger en kille en örfil för att hon blivit påcyklad.

I de grövsta misshandelsfallen och våldtäkterna är både gärningsman och brottsoffer berusade. Kraftigt berusade.

Hälten av de som dömdts till livstid sedan mitten av 60-talet har haft diagnosen; alkoholist/beroende/missbrukare.

Samhället reagerar inte på det här.

Istället blev det krafttag då "vansinnesdåd" utförs av psyksjuka; Järnrörsmannen vid T-banestationen i Åkeshov, leksakshandlaren som körde ner folk med bil i Gamla Stan. En kommission som leddes av Anders Milton tillsattes.

Det står helt klart att psyksjuka är helt ofarliga. Såvida du inte tillsätter alkohol eller droger.

Niklas Lindgren, Hagamannen, 2006, har en oförmåga att avstå från alkohol. I övrigt fanns inget i den rättspsykiatriska utredningen som tydde på någon störning. Han var inte kvinnohatare. Det fanns i alla fall inget somm tydde på att han gav såna uttryck eller uttalade någto hat mot just kvinnor.

Likafullt påstod kriminlogprofessorn Jerzy Sarnecki "klart fanskapet är galen"
och professorn Sten Levander; "Det måste så klart va nåt fel i huvvet på honom".

De har på sätt och vis rätt - men de glömmer att alkohol måste tillsättas för att Niklas skall "bli galen" eller "felet i huvvet" skall ge sig tillkänna.

Så vad ska vi göra?

Alkoholen behöver bli dyrare och svårare att komma åt.
Det viktigaste av allt - vi måste börja kalla saker vid dess rätta namn.

Inte skylla våldsdåd på psykisk sjukdom, nazism, rasism, kvinnohat - alkoholen är ju motorn. Utan motor... vad händer då?

Gudrun Schyman har en liknande agenda för att mildra verkningarna. Jag blir mer o mer benägen att skicka henne till Bryssel.

Dick Erixon däremot. Han har en märkvärdigt unken syn på problemet - och talar mot bättre vetande. Läs hans blogg, som inte går att kommentera, så förstår du varför. Här är inlägget som körde in honom i Debattstudion. Denne alkohollobbyns nyttige idiot.

Programmet Kaliber avslutar med att ställa frågan - vi kanske är beredda att betala det här priset? Alkoholen är vår enda lagliga drog - och samtidigt den mest våldsframkallande.

Ändå är det så många av oss som haft sina bästa stunder i livet tillsammans med alkohol. Då kanske vi väljer att blunda och glömma det vi hört under det här programmets 30 minuter?

Idag är det Valborg. Var rädda om er...


Reblog this post [with Zemanta]

2 kommentarer:

  1. Jag tittade på Debattprogrammet, och jag retade mig också på Dick med flugan, men jag tyckte det kom dåligt fram vad Benny o co ville att man ska göra egentligen? Man skulle "använda hjärnan" men hur gavs det inget svar på. Jag förstod det som att de inte var för förbud heller. Men jag skyller på Janne J som tyckte var en usel debattledare!

    SvaraRadera
  2. Det där med att "använda hjärnan" kan bli lättare om saker börjar kalls vid sitt rätta namn. När folk i allmänhet får klart för sig att det inte är enstaka "psykfall" och "kvinnohatare" som ligger baokm våld m m - utan alkohol.

    Janne - usl? Mja... han höll en låg profil och styrde inte upp. Vet inte om jag skulle varit så förtjust i motsatsen.

    Bättre kanske att sätta in olika debattledare/moderatorer i den här typen av program - pålästa männskor.

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine