tisdag, april 07, 2009

Spotified - vecka 915 Share my world

'Cover Klicka för att lyssna

Mary J. Blige – Share My World är ett bländande vackert album med en stor soulröst.

Mitt i nittiotalet kom jag underfund med att soulen hade kommit tillbaka till världen. I flera år hade jag bara hört rap, hip-hop och sett MTV med kepskillar, bling och Adidas som stod och stekte vid långa stålstängsel där schäferhundar eller pitbullterriers strök förbi. En bilstöld, några pistoler och lite blod. Slutsekvens på en Death Row. Alternativt - snubben äger fett med deg och har ett tjog kåtloppor omkring sig som har bikinitop, jeansshorts och åmar sig maskigt kring hiphophunken. Tröttsamt.



Som de flesta i min generation var kontakten med "svart" musik Motown och Jackson 5. Där började det. Supremes fanns med någonstans.

Så kom Little Stevie. Allt var så bra.



Plötsligt; Commodores, Earth, Wind & Fire. Oj! Rose Royce och en hel hoper band som klädde ut sig och showade järnet i glitterkostymer, rymdskepp och allt blev UltraDisco.



Sen kom 80-talet och all svart musik kom ut på gatan istället. Och fortsatte så som jag beskrivit ovan här.



Men - Mary J Blige - en ny röst som förvaltade Arethas arv(lyssna på sista spåret) och tog in de moderna beatsen. Share my World blev mitt första "riktiga" R 'n B-album. Köpt på Bengans för 129:- kr då det kom 1995. Lagligt. Jättelagligt.



Reblog this post [with Zemanta]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine