onsdag, maj 24, 2006

Få återfall.. eller ta?


"Det man inte har...eller kan få - det tar man"

I gårdagens tidningar kunde vi läsa hur en kändis gör avbön och förklarar sig. Hela historien är förstås djupt tragisk. Som tur är drabbades inga andra trafikanter i samband med rattfyllan.

Ett klarläggande kan vara på plats... så här uttrycte sig den folkäre artisten;

"Under sista året har jag aktivt arbetat med att bli av med mitt beroende genom att bland annat få hjälp på ett behandlingshem och kände stor tillförsikt inför framtiden, att det skulle gå vägen. Men av oförklarliga skäl fick jag ett återfall i lördags och jag tappade dessutom totalt mitt omdöme genom att sätta mig i en bil. Fram till i lördags har bara mina närmaste drabbats, men genom att sätta mig bakom ratten förstår jag att jag utsatte andra för fara."

Återfall - det är inget jag får...det tar jag. På sätt o vis är det samma mekanismer som drar igång när jag återgår till att röka, börjar äta godis på kvällarna trots att jag lovat dyrt o heligt att aldrig göra det igen... eller plötsligt finner att jag jobbar 50-60 timmar per vecka...fast jag ju skulle dra ner på arbetstiden. Skillnaden är framförallt på det moraliska och konsekvensmässiga planet - ett återfall i aktiv alkoholism med rattfylla som tveksam bonus slår hårdare än en limpa Marlboro, två påsar grillchips och fett med övertid.

De mekanismer som styr över våra känslor (de är dom vi dricker (återfaller) på) har inget med förnuft, logik eller vettiga resonemang att göra.

För att TA ett återfall krävs att jag insett att jag behöver en plan/ett program/riktlinjer för att hålla mitt beroende i schack. Bland annat behöver jag lära mig att vara vaksam på beteenden som väcker de känslor till liv - som jag tidigare druckit på. Det är dessutom så att en återfallsprocess i egentlig mening startar först efter att jag blivit nykter - en resa som tar minst sex månader

Vad som gått snett för artisten vet jag givetvis inte... men vokabulären "få" återfall tyder på att behandlingen inte varit vettigt upplagd eller att artisten tänkt på annat under tiden samt förmodligen har en mycket kort tid i spritfrihet (vilket inte är detsamma som att vara nykter). Rörigt, va?

Bästa litteraturen i ämnet:

Vid sunda vätskor handbok i återfallsprevention vid kemiskt beroende - av Terence T Gorski

Sluta dricka är ingen konst för en alkoholist? Det har han gjort många gånger. Problemet är att lära sig att leva nykter. Återfallet är inte en plötslig händelse. Vägen dit är kantad av varningssignaler. Återfallet börjar med att han häller upp det första glaset eller tar den första tabletten. Det är kulmen på en lång, nedåtgående process. Dr Terence T. Gorski är specialist när det gäller återfallsprevention. Tillsammans med Merlene Miller beskriver han här utförligt de varningssignaler som föregår återfallet, och hur man framgångsrikt förebygger eller avbryter den process som skapar suget efter drogen.

1 kommentar:

  1. Tycker om att läsa din blogg, gillar ditt sätt att uttrycka dig. De 12 stegen tilltalar mig mycket.
    Tack!

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine