onsdag, november 02, 2005

Gamlestan - Revisited

Igår kom jag på oväntat besök till en stadsdel jag noga undvikit i 10-12 år – Gamlestan.

Mitt första möte med den stadsdelen var sommaren –89. Till följd av en separation och frågeställningen ”What direction now?” hamnade jag i en ROT-renoverad 1:a.

Stadsdelen är metall! Du kommer inte heller därifrån så lätt. Söderut fångas du lömskt upp av SKF:s monumentala fabriksfasad som bara tvingar in dig i gyttret av gator med namn som Lars Kagg, Lotta Svärd, Skara och Brahe. I norr finns ett stort berg och en kyrkogård. Åt väst och öst ligger trafiksystääämens rondeller som asfalterade stridsvagnshinder i vägen för alla utbrytningsförsök.

I Gamlestan är det metall, håriga män och folköl som gäller… Metallica, rörmokeri och tvångsmäsig fredagsfylla. Mitt första möte med stadsdelen skedde i form av en tant i brun kappa och tygkasse som satt och sket i en buske utanför Konsum… bara en sån sak. Skall jag bo här?

I andra änden av den illgula hyreslängan där jag mitt i sommaren forslade in min säng, stereo och några illa klädda soffor ( jo…på den tiden var materialismen i sin linda) – jo, där bodde ett ”Poffi”.

Ett Poffi har lågskor i skinnimitation, loaferaktiga… och vita tubsockar. Denne Poffi hade också ett snett leende i alla lägen..och han var ständigt i rörelse. Jag såg aldrig den mannen vila i steget…lite av en dansbandsamfetaminist.

Nåväl.. senare samma höst när Öh var på besök för att se runt läder och knacka hallon var vi på ”Markurells”. Den krogen gick inte av för nåt…värsta sunkhålan på den här sidan älven…alla kategorier. Där var även Poffi och dealade påsar. Och kort därefter var Poffi försvunnen med bara en vilsen flickvän kvar. Poffi på kåken…jag är helt säker.

Jag hade också begåvats med en frireligiös granne ovanpå som hade en fet stereo där hon spelade upp kassetter där Ulf Ekman talade i tungor och skrek Halleluja. Tur jag hade egenproducerat rödtjut och närbutiken inom 100 m räckhåll.

Det var därför mycket stabilt att landa i hängmattan, Majorna efter två år i Gamlestan. Jag låter bli att gå in på kinakrogarna, pizzeriorna och tivoliversionerna av 7-eleven…typ Bazrans näröppet.

Ikväll ser jag ”Noll tolerans” – mest för att den är inspelad i Göteborg (inga scener från Gamlestan).

DAGENS BILD: 7-eleven - Gamlestans beta-version

2 kommentarer:

  1. Bra text. Du funderade på att blogga anonymt, vresigt och ansvarslöst - gör inte det. Dina funderingar, reflektioner och synpunkter är för bra för att slösas bort på skugge-konceptet !

    SvaraRadera
  2. Tack du anonyme... det stärkte mig i mitt beslut att gå vidare...att vara öppen och stå för det jag gör o säger...även om det kan få konsekvenser om jag börjar portrttera näringsidkarna i kvarteret där jag bor...inga hyllningssånger i flera fall.

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine