söndag, februari 24, 2008

SF - mainstreammotor?

Först - Henrik Wallgren har gjort det igen. Innan Gbg-krönikan för några veckor sedan var han i mina ögon en lagom pluggad pållare med randig sailortröja som bloggade från den där brädhögen Götheborg som det skulle tjötas om från här till Kina och tillbaka igen så det stod härliga till och som fick mig att tröttna rejält på hela äventyret. Det blev overkillrapportering. Nu ger han sig på svenskheten och har en viss Gais-Åke Feskeböxa-vinkling på betraktelsen.

Nu till allvarligare saker....

Skrev ett mail till SF;

Hallå! Jag börjar lacka ur på SF. Framförallt hur era visningar schemaläggs och salongsplaceras. Min indignerade filmilska är för ögonblicket inriktad på Bergakungen i Göteborg som i sin förnämliga VIP-salong tokvisar den högst mediokra "P S I love you" en dussinrulle med ett tema som redan är utnött. Detta samtidigt som en helt fantastisk film som har åtta Oscarssnomineringar och höjs till skyarna av alla kritiker - "There will be blood" - förpassas till andra salonger.

Vad är meningen? Vem bestämmer? Kan inte fler än en film visas i VIP-salongen?


Skall det va så här?


Nemo - en Lill-Sverker i Göteborg


Dra på trissor.... mindre än tre timmar senare plumsar det ner ett svar på Gmail

Hej!

Tack för ditt mail.


Programsättningen på våra biografer är inte helt enkel och just VIP-salongen och filmerna där är lite extra klurig. Vi visar en film i taget där och filmen byts ut med jämna mellanrum. Jag vet att det inte har varit helt enkelt att få tag på kopior av filmer för visning där (antalet kopior bestäms av filmbolagen, Buena Vista i det här fallet).

Vi har få kopior av There will be blood och har inte möjlighet att spela den överallt. Filmbolagen vill ju nå ut till så många som möjligt med de kopior de hyr ut till oss och VIP-salongen har endast 44 stolar. Den spelas i salong 9 på Bergakungen och den salongen har drygt 200 stolar. Dessutom kan de köra föreställinngar där varje dag tills skillnad mot i VIP:en där det oftast är visningar fre-sön.


Jag kan glädja dig med att bröderna Coens nya No country for old men har premiär i VIP-salongen den 29/2. En mycket bra film som knappast kan klassas som en dussinfilm. Vi försöker erbjuda ett brett utbud på våra biografer och dit hör även VIP-salongen men det är svårt att tillgodose allas önskemål.


Med vänliga hälsningar,
Henrik
SF Bio AB


Det låter det. Att läska upp VIP:en med Bröderna Coen - det är smart, för det är en skrämmande bra film det med. Boka! Jag lovar att göra en "Strage" och betala tillbaka om du inte är nöjd.
Jag köper dock inte helt snacket om att "vi visar en film i taget där"...ändra på det, please.
Så det gick iväg ett svarsmail med en önskan om att kanske visa mer än en film på VIP-salongen, kanske en på lördag - en annan på söndag... Svaret dröjde inte.

Hej igen,

Rent tekniskt är det möjligt att visa massor av filmer i alla salonger. Däremot är det ganska opraktiskt att göra så. Dels innebär ett flytt av en film från en salong att en annan film flyttas och troligen även en tredje o.s.v. Varje torsdag när man förbereder filmerna för den nya spelveckan (fre-tor) så görs dessa flyttar och det är rätt tidskrävande.

Filmerna är stora, tunga och rätt svårflyttade och inte helt lättflyttade. Dessa torsdagar är man som regel fler maskinister som jobbar just av denna anledning. Med en annan teknik (ex. digitala filmer) så hade det varit en annan historia och det är möjligt att det kommer bli så i framtiden.
Variation är så klart bra men det är inte så enkelt som det låter.

Med vänliga hälsningar,
Henrik
SF Bio AB


Slutsats - det är tungt att flytta filmer. Så frågan är ju om SF är till för publiken eller sig själva och sin egen bekvämlighet. Men det är klart - men monopolistiskt synsätt kan man ju luta sig tillbaka och göra lite som man vill...

Ikväll skall jag tillsammans med S ta sikte på There will be blood i en salong med vanliga säten och vanliga människor med vanliga beteenden som i vanlig ordning kommer att störa min sinnesro. Numera är det en av de få stressorer som uppkommer i mitt liv: biobesök med människor som inte fungerar i grupp. Som inte har vett, förmåga eller tillräckligt med ro i kroppen för att sitta ner och se rakt fram i 2 timmar och 38 minuter. Det smittar, tyvärr...


Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine