fredag, juli 21, 2006

Atom Heart Mother

Har tänkt om. Det blir nog inte som jag tänkt mig. Jag skall istället göra ett "proschäkt".

Har plockat ut ett 25-tal skivomslag vars innehåll på något sätt betytt mycket för mig. Antingen har jag upptäckt något nytt, haft starka minnen förknippade med just den skivan eller så är det något annat som etsat sig fast.

Några av dom lyssnar jag gärna på än idag (vi snackar lyssning från 1971 och framåt) medan annat är olyssningsbart idag, just nu... sånt där ändras lätt för mig.

Först ut:

Atom Heart Mother - Pink Floyd (Bild från Ginza.se)

Det här albumet är lite rart... "File under popular" står det på skivryggen. Detta är mitt första album. Vid sidan om Mary Poppins på svenska (med Thore Skogman som sjöng "Super-opti-mopti-topti-pang-fenomenaliskt) och en skum Sven-Ingvarssingel hade jag inte ägt någon LP förut. Detta är den första. Jag köpte denna konceptskiva 1976 då min far efter lång tid av fundersamhet köpte en stereoanläggning i mörkt trä och silver. En Pioneer. Faaan - så coolt. Jag satt i min busarong av indiskt bomull och lät ögonen golosögt stirra på de nya kittet genom pubertalpilotbågarna...röktfärgat glas, brunt 17% hade dom oxå

Dittills hade jag fått köra omkring med en saggig rullbandspelare på moppetanken och banda hemma hos andra i grabbgänget... och hade i det läget inte kommit över så mycket. Deep Purple o Black Sabbath var frekvent inspelat (mer om dom i kommande bloggposter)

Men varför Pink Floyd? Och varför inte något av klassikerna Dark side of the moon...eller Wish you were here...? Skumt. Gillade väl kossan - jag var med i CUF på den tiden och hade nån sorts dröm om grön våg och proggig artrock. Här fick jag både och. Själva musiken bär spår av det psykedeliska Syd Barret-arvet... och skivans första spår är hela sida A. Ett maffigt motorcykelljud i början... "innan det brakar loss" på allvar är en ståpälshöjare då du lyssnar i ett fett soundsystem...

Nu är det länge sen jag lyssnade på Atom Heart... har den inte ens i CD-format. Något som jag givetvis skall ändra på inom kort.

Hursom... detta var starten på min albumsamling... som peakade 1988 då jag snott ihop närmare 600 alster av allsköns ...därefter tog CD-eran över... och idag... voine.. Bodström, Pontén o andra... det skall nåt speciellt till för att jag skall köpa skivor...

Jag hoppas att du käre läsare - bidrar med kommentarer som kan ge inspel till album i samma härad - hissa eller dissa... eller varför inte ett eget minne kopplat till just den här skivan..

Tror förresten att nästa post kommer att handla om Lou Reeds "Transfomer"...

1 kommentar:

  1. 1976....Det är länge sen. då föddes jag..... Du har ägt en skiva lika länge som jag funnits. Tänkvärt....

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine