söndag, september 20, 2009

Tankeställare - eller återställare

A large glass of red wine contains about three...Image via Wikipedia

Fick mail för några dagar sen... från en bokläsare
som skrev:

"Jag har läst din bok nu och måste säga att det var mycket gripande!

Jag blev ju rädd när jag läste, för den klev rakt in samvetet! Den här boken bör alla läsa
Jag har fått mig en tankeställare!

Vi är många som ligger i riskzonen - så många att man nästan blir rädd. Men så nyttigt att läsa!

Jag ser mig själv som en "helg-alkis". Man är inte precis ensam om detta (farliga tillstånd)! Man väntar in helgen för att "koppla av" med lite(?) vin och ev några drinkar, både fredag och lördag!

För att man är "värd" det! Gud så dumt det är! Vadå "värd" - är jag inte värd nykterheten och allt positivt det bär med sig?! Som ger en "livet" i stället. Det blev så himla tydligt när jag läste din bok! Man får nog tänka till här!

På sidan 72 i boken där frågor finns om ens beteende slutade jag nästan läsa när jag kunde svara ja på tre punkter:

1. Händer det att du druckit när du blivit besviken, grälat med någon eller har haft bråk på jobbet

9. Kan du ibland känna dig lite skuldmedveten över dina alkoholvanor ?(Ja, inför barnen)

10. Har dina minnesluckor ökat i antal den senaste tiden?

Sistnämnda har jag funderat mycket på. I och med att jag varit sjukskriven för utbrändhet för ett tag sedan, ser jag det tydligt. Jag har velat skylla på utmattningsdepressionen. Att helgdricka blir ju också en vana efter ett antal år - något "naturligt", inget konstigt alls ..?!

Men så kommer farbror Glaes in i bilden och på sid 78-79 beskrivs något så himla bra: "Att han inte längre bryr sig om alkohol. Han har slutat tänka på det. Han mår så mycket bättre utan." Och då vill jag hålla med i det du skriver "just då" att det är helt ofattbart - obegripligt! Det ska bara finnas med t ex när man nu "kopplar av" - helt sjukt!

Just nu i mitt fall, finns inget sug på vardagar och jag kan gå på fest utan att dricka - faktiskt! Och ha kul! (tack för det just nu!) Men det lockar alltid till att fundera på om det inte är roligare att gå på festen, ta lite vin och ta en taxi hem. Men jag förstår ännu mer nu hur det kan smyga sig på en! Man hittar på en massa ursäkter. Och plötsligt är man inne i den smörjan du så väl beskrivit.


Jag säger bara - TACK - man har fått en tankeställare! Eller fler! Jag kände så med dig i dina tankar - mycket gentemot barnen som varit med när man festat sedan dom knappt hunnit lära sig gå. Och jag vet, att dom ser när man är på pickalurven! Dom säger det om inte annat! Dom är ju stora nu - inte dumma - tvärtom! Fy, på sig - jag skäms!

Jag vill ännu en gång tacka för en bra bok som gett så mycket positivt! Mycket att tänka på!

Hälsningar Hellen"


Nemo svarar:

Hellen - tack för ditt mail och för ditt mod att dela med dig.

Tankeställare är bra - om tankarna du har blir praktik då slipper du återställarna. Som jag skriver i boken, så handlar det inte så mycket om vad man kallar sig; helgalkis, vardagsalkis, lådvinsalkis eller parkbänksalkis - beroendet ser likadant ut - oavsett.

Var du befinner dig - och vad du eventuellt vill förändra kan egentligen bara du själv reda i, kanske med hjälp av någon. De finns de som brukar föreslå; ta och bestäm hur du skall ha det dom kommande tre månaderna. När och hur du skall dricka - hur du vill ha det.

Stäm sedan av - blev det som du tänkt? Blev det inte alls så - blev det mer? Då kan det vara läge att agera.

Alkoholprofilen kan ge en fingervisning också - även om jag inte tycker om den delen som handlar om kvantitet, hur ofta osv.

Jag menar att nästan allt handlar om konsekvenser. Får jag oönskade konsekvenser - men ändå fortsätter dricka - då bör jag vidta åtgärder för att bryta det mönstret. För det stora flertalet handlar det då om att lära om, lära nytt och få sinnesro... utan alkohol
Reblog this post [with Zemanta]

4 kommentarer:

 1. Kan din bok bara påverka EN enda människa till att förbättra sitt liv så har den fyllt sitt syfte. Alltså redan gjort förhoppningsvis. Härligt!

  SvaraRadera
 2. @ Kristina: Håller med. Det är så jag brukar resonera och svara på frågan om varför det blev en bok. Detta ä ett av skälen. Ett mycket viktigt sådant. Mailet gladde mig mycket.

  SvaraRadera
 3. Var det inte så, att grundaren av AA när han blivit nykter reste runt i USA och försökte föra fram sitt budskap. Men efter ett år kom hem till sin fru och sa: Nej, nu vet jag inte om det är nån idé att jag fortsätter. Jag har inte påverkat en enda att bli nykter. Då sa hans fru: Jo, det har du visst: Du har hållit dig nykter.

  SvaraRadera
 4. @ Victoria - precis - det är en av grundtankarna med AA - att om jag för budskapet vidare och delar med mig, så ökar det potentialen i det egna tillfrisknandet

  SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine