onsdag, september 02, 2009

Biljettångest och integritetsivrare

SJ Regional Double Decker - Class X40Image via Wikipedia

SJ har från 2 september infört personliga biljetter. Ungefär som när du flyger. Eller åker färja.
Dessa två transportmedel har sedan länge begåvats med detta - främst av säkerhetsskäl. Om ett flygplan försvinner, exploderar eller så - då är det klart vettigt att veta vilka man skall leta efter.

När det gäller färjorna är det väl främst Estoniakatastrofen som utlöst ett större säkerhetstänk kring det här med biljetter som är personliga. Inga konstigheter.

Sj inför nu det här av andra skäl. Trygghet för kunden; det minskar risken för att någon ska kunna stjäla och utnyttja någon annans biljett. Risken att någon köper upp de billigaste biljetterna och sedan säljer vidare med en mycket högre pris minskas också genom att de inför för- och efternamn på biljetterna. SJ anger också möjligheten att informera lättare vid trafiksstörningar. Inga konstigheter.

Mitt förhållande till SJ i övrigt är inte särskilt gott - men så länge dom har sitt system med biljetter Gbg-Sthlm i prisläge 95 - 1300 kr så - fine for me. Flera gånger har jag svurit jävlar över att 95:- platserna ryker på mindre än 2 minuter över midnatt. Sedan finns dom på Blocket för 500:- och jag få tassa iväg till någon bakgata och köpa min 95:- biljett för 500 % högre pris.

Men - det blir liv i luckan. Det är främst de som ivrar för "den personliga integriteten" som börjar hacka och spinna loss på alla cylindrar. Sorry, men om personlig integritet är en hederssak -så finns det annat än personliga tågbiljetter att ondgöra sig över.

Hade jag haft samma fasa inför system som endast registrerar för och efternamn - och sedan endast skall styrkas med leg på tåget - då skulle jag vara rädd. Jämt. Överallt lämnar vi spår. Med mobilen, datorn, betalkort... you name it.

Det är kanske så att jag är för naiv för mitt eget bästa. Eller för oparanoid. Vet inte. Har aldrig riktigt förstått det där integritetstjafset då det handlar om hur vi går, står och reser i det offentliga rummet. Det blir nåt annat hemma. I hemmet.

Så, snälla integritetsförespråkare - lägg ner. Gör om. Gör rätt.
Reblog this post [with Zemanta]

3 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med dig. Det är sånt tjat om övervakningutrustning på skolor och i den offentliga miljön. Tror folk verkligen att det kommer sitta personer och titta på alla dessa kamerabilder. Jag menar om folk är så rädda för att någon ska se när dom är ute med fel fru och dylikt så får man väl strunta i att gå in på den kameraövervakade skolgården då

  SvaraRadera
 2. Det låter ju inte så farligt när du beskriver SJs koll av att jag är jag och att jag inte är någon annan. Det är möjligt att jag har en släng av paranoja men jag ser det som ytterligare ett steg mot att vi ska tycka att det, bla, är naturligt att identifiera oss varän vi befinner oss. (Vi = svenska folket)Har man väl kommit över det steget är det lättare att införa ex.vis politisk tillhörighet, tro, handikapp, sjukdom, medicinering, DNA, ras, mental staus och vad det nu en tuff totalitär regim skulle vilja sortera ut och skicka till Treriksröset. Det tas nu små, små steg för att göra oss toleranta mot övervakning och integritetsstöranda aktiviteter. Så, ta de små stegen på allvar!

  SvaraRadera
 3. @ - Tommy: - visst är det så, håller med dig.

  @ Bengt Wallman: - jag ser en mycket stark skillnad i att få en resa registrerad (gäller idag på flyg o färja) jämförd med att mina åsikter, min eventuella tro m m kartlagt och bokförd.

  Men även - förutsättningarna för det 1984-samhälle du målar upp finns sedan många år i Sverige. All info finns när det gäller DNA, sjukdomar m m - med rätt samkörning av de register som finns kan du redan idag plocka ut ett gott gäng och skicka iväg till banjoland.

  I det perspektivet är min resa mellan Stockholm o göteborg söndagen 29 november mindre intressant

  SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine