onsdag, juli 22, 2009

Svensk sommar


- Skål på dig, Carita. - Skål, Per-Arne

Sommar-TV andas repriser. Det är tablåernas vilopuls. Allsången och Morden i Midsumer dess intervallträning. Det blir inte roligare än så. Skit samma. Sommar är inte TV-tider. Så är det bestämt. Detta gäller i lika hög grad dom kommersiella kanalerna. TV 4 envisas med att vattna ur sina Beckfilmer. Jag undrar om det inte finns något kontrakt mellan producentteamet bakom Beck och TV4 där dom förbundit sig att reprisera Beckfilmer, Wallanderdito och annat snutrelaterat svenskt i evighet. Amen. Just nu går förresten Oskyldigt dömd i repris. En titel som passar bra - på tittaren som ser den lågpannade produktionen.

Var det bättre förr? Nä, det var det inte....

"Förr i ti'n", ungdomar. Då fanns det till nöds två kanaler som i bästa fall började sina sändningar kl 17. På sommaren hände det att någon begåvad TV-chef bestämde att det skulle visas "regnfilm". Alltså, om vädret var surt, så kunde man se en icke tablålagd Åsa-Nissefilm som startade kl 15. Detta var på 80-talet. Pudeldecenniet. Axelvaddsåren. Madonna breakade och han...den nye ungdomsidolen - MJ - såg hyfsat normal ut.

Så... här sitter jag och gäller med mina 40 kanaler, ett digert DVD-bibliotek och en hyraffär på hörnet.

Det borde jag inte göra. Se istället på bilden här ovan, tagen från den ypperliga Kvarteret Skatan. Det är en välkommen repris. Varje torsdag 21.30 i SVT 2. Den utger sig inte för att vara trovärdig. Den är djupt skruvad. Det vet alla som sett den.

Jag reagerar bara mot en sak - paret Carita och Per-Arne i husvagnen dricker kopiösa mängder sprit. Det kan jag förstå. Det skulle kanske jag också göra om jag satt i en husvagn för länge. Det som inte blir riktigt OK är deras stundtals djupsinniga och briljanta dialoger.

I anfall av grav berusning kan det iofs bli djupsinningt, men då oftast väldigt djupsinningt men obriljant i stil med:

- Det är klart att vi måste behålla och utveckla kärnkraften...var fan skall vi annars göra med avfallet?

- Du, han den där Lasse Kronér...du vet han programledarn'. Han har avtal med Converse...jo. Det är säkert. Det är därför han alltid har gympaskor. Det hörde jag på Park Avenue..jo, bartendern sa det..

- Om du dricker två brukar 7,2% öl jättesnabbt.. då blir det som att dricka en halvliter rödvin. Du blir bara mättare, men det smakar inte samma.

- Vet du... om du lägger en gurka i frysfacket och sedan tinar den i micron, så blir den mjuk inuti men forfarande hård ändå.

(Samtliga dessa citat har filtrerad verklighetsanknytning)

Förresten så undrar jag lite kring det här med Svensk Sommar. Har inte det blivit lite bäst före, på något vis? Till och med löpsedlarna är uppgivna. Inget mer - Nu kommer supervärmen! eller Här finns solen - nästa vecka.

Men det spelar kanske inte så stor roll om man kan sitta i en husvagn på Ullareds parkering och dricka brännvin.

2 kommentarer:

  1. Du har väldigt rätt om sommaren. Den känns som en enda stor repris - tänkte precis samma sak när jag såg de senaste dagarnas löpsedlar.

    Tur att hösten snart kommer ... :)

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine