tisdag, april 09, 2013

Se på mig - ut ur dimman

#blogg100 p 76

I en tidigare bloggpost refererade jag till ett samtal i Gokväll-studion där Pia och Jan Johansen berättade om sina erfarenheter utifrån Jans alkoholism.


Johansen, J - Med nya ögon - 13040615

Den historien har blivit bok. Jag har läst och tycker om. Speciellt de från sidan 200 och till bokens slut. Där, runt sidan 200 når Jan insikt och resan från personlig botten och mot tillfrisknande påbörjas. Resan dit, vägen nedför har jag läst tidigare och skitigare genom Slash, Eric Clapton osv. Jans skildring är hans, men den berör mig inte stort. Det gör däremot det som följer.

Kraften och problematiken i att tillfriskna skildras på ett sätt jag inte mött i skönlitterär form tidigare. Hustrun är med och skriver kursivt i utifrån sina upplevelser och det är nyttigt och få den medberoendes perspektiv. Det är smärtsam läsning stundtals. Igenkänningsfaktorn är påtaglig i vissa passager.

Som slutkläm i boken finns en intervju med My Skarskärd som reder ut ett och annat kring alkoholism och beroende. Mycket bra. Kan varmt rekommendera boken.

2 kommentarer:

  1. Tack själv, Jan. Bär ännu bokens del om ditt uppvaknade nära mig

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine