fredag, mars 05, 2010

Acceptera din kapacitet


En Pitt med kropp

Nog är det fascinerande att märka hur olika vi människor kan se på samma saker? Den enes frihetskämpe är den andres terrorist. Den enes himmel är den andres helvete. Dessutom verkar vår förmåga att verkligen ställa oss i någon annans skor vara mycket begränsad, så vi har svårt att förstå andras sätt att se på världen som något annat än ”fel sätt” eller i bästa fall som avvikande. Vad beror det här på egentligen?

Vet inte hur yrkesskadad du är, men jag vet att vi alla har en stark tendens att se världen så som vi har tränat vår hjärna att se på den. En polis ser inte samma saker när de går genom en stad som en modebloggare. Kan ju verka som det mest självklara av alla uttalanden, men det är en grundläggande insikt att göra.

För om det går att träna sig till att nästan med automatik upptäcka när folk gör illegala affärer i ett hörn eller vilka färger som är trendiga för tillfället, går det då att träna sig till att selektivt upptäcka även andra saker? Går det till exempel att träna sig lycklig? Någon av er som läser det här kanske genast tänker ”självklart!” medan andra säger ”inte en chans!” medan en tredje tänker ”att även om det gick kan det väl inte vara riktigt lycka när det är en ’träningsprodukt?’”.

För mig är det sista alternativet lite som att tycka att våra guldmedaljörer från OS borde lämna tillbaka sina medaljer för att de har tränat för att få dem. Självklart måste man träna för att få stå på prispallen på ett OS. På samma sätt måste vi faktiskt träna för att få trä på oss den kanske finaste av alla medaljer: lycka över att få leva det liv vi har fått till förfogande.

Utan den förståelsen fastnar vi lätt i den allmängiltiga sociala hypnos som vi blir itutade från barnsben, vilket är att framgång ska leda till lycka. Gör som mamma säger och ät upp allt på tallriken så kan du få lite choklad sedan. Var nu snäll hela veckan så kan du få lördagsgodis. Du kanske inte ser sambandet här, men det fortsätter i samma stil för resten av livet. Slutför det här projektet innan slutet av månaden så väntar en rejäl bonus. Hitta rätt partner, ordna ett hus i ett bra område så kan du leva lycklig sedan.

Ni som redan kommit så långt vet redan att det inte funkar. Att jobba sig till framgång leder inte till lycka. Att träna på lycka leder till lycka. Låt oss i varje fall till slutet av det här veckobrevet anta att det är sant. Om så är fallet vore det då värt att prioritera den träningen och få den gjord regelbundet? Hoppas att du som läser det här tycker att svaret på den frågan är ett rungande JA! Då är ju nästa fråga hur man tränar på lycka, eller hur?

Nedan följer ett tankeexperiment som om du skulle välja att träna på det lite kommer att expandera din kapacitet för lycka:

1. Bli medveten om din kropp. Ta en paus nu direkt framför datorn och verkligen ärligt känn efter vilken del av din kropp som känns bäst just nu? Kanske är det extra avslappnat i vänster knäveck? Eller har du skön känsla ner i fötterna? Huvudet? Oavsett, så ta ett par minuter, andas och låt ditt sinne registrera att vissa delar av din kropp känns riktigt bra. Att kanske en del känns till och med ännu bättre.

(Tips: tycker du dig inte hitta något så pröva följande - lägg båda händerna över ditt hjärta och känn dess slag. Tänk dig att du andas in i ditt hjärta, oavsett vad det betyder för dig. Känn hur hela din kropp resonerar med ditt hjärtas slag. Hur en känsla av harmoni sprider sig ut till varje del av din kropp. Kom sedan från hjärtat när du interagerar med världen omkring dig och upptäck helt nya saker i din omgivning)
2. Fokusera på känslan. Håll en del av ditt medvetande på den här sköna känslan. Titta dig omkring och håll en del av ditt fokus kvar där. Skulle du tappa den så gå helt enkelt tillbaka genom att sätt hela ditt fokus där en kort stund. Pröva sedan att använda den här känslan när du umgås med andra under möten på jobbet, när du träffar någon på stan eller när du kommer hem till dina nära och kära.

Det kan verka förledande enkelt för en del och lite svårare för andra, men för varje gång du tränar på det här upptäcker du att du inte behöver något mer för att vara lycklig än ditt eget nervsystem. För varje minut du tränar på det kommer du närmare din egen personliga version av en olympisk lyckomedalj av ädlaste valör. Nog är det värt att träna på?
[Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund "Veckans Anders" www.lifevision.se]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine