fredag, februari 05, 2010

Få det bättre - må sämre


Foto: Nemo

Har du märkt hur vi verkar ha det bättre och bättre samtidigt som vi mår sämre och sämre? En märklig paradox som också återspeglar sig i att vi aldrig har varit så uppkopplade och sammankopplade, men samtidigt aldrig känt oss så ensamma. Men personliga tanke är att det här kanske hör ihop. Vi är trots allt sociala varelser som har svårt att må riktigt bra i själen utan att känna att vi har bra kontakt med andra.

Det som stoppar oss verkar vara att vi hela tiden har så fantastiskt mycket annat som vi ”måste” göra. Vi säger det till andra med en lätt uppgiven axelryckning som om vi inte har något val. Vi måste verkligen ta just det här samtalet, måste gå på det här mötet, måste hinna med det här flyget, måste handla, måste tvätta, måste hämta barn, måste betala räkningar… puuhhh…

Självklart förstår jag att vi alla har vissa saker som vi som ansvarstagande människor känner är bra att hinna med, men samtidigt så har detta slentrianmässiga språkbruk en stor effekt. Din hjärna lyssnar på vad du säger 24 timmar om dygnet, speciellt när du pratar till dig själv. Och sanningen är den att du inte måste någonting. Inte ens äta eller dricka. Allt vi måste är att dö. Resten är ett val.

Det kan ju låta lite krasst, men det är ändå sanningen. Det innebär naturligtvis inte att jag rekommenderar dig att sluta ta hand om din personliga hygien, betala skatter eller något annat som jag tror att vi alla kan vara överens om gör livet lite klart besvärligare om vi inte gör. Det jag vill få fram är ändå att du inte ”måste” göra det. Det är ditt liv och dina val. Det här är själva grunden för den fria viljan.

Naturligtvis får vi alla göra vissa kompromisser. En del saker förstår vi att vi inte kan göra bara för att vi vill. Så vi håller in våra tyglar lite för att passa in. Inget fel på det. Det spelar ingen större roll för det är så vi får ett samhälle att fungera. Men när det gäller dina mer grundläggande val spelar dina val och att du tar ansvar för dem all roll i världen.

Skulle tro att du som läsare av mitt veckobrev redan är anhängare av idén att du väljer din tankar, din attityd och dina handlingar. Att du genom det också är din egen lyckas smed. Ett stort ansvar kan tyckas, men också en otrolig frihet. För det innebär att du inte heller måste upprepa gårdagens ovanor. Du kan göra nya val idag. Även den minsta av förändringar i dina tankebanor, vanor, handlingar och attityder leder till en helt ny framtid när de upprepas dagligen.

Nedan följer lite förslag på vad du kan testa att börja med. Välj något av det och kör igång eller välj något eget som passar dig bättre eller gör inget alls - det är ditt val. Håll dock i åtanke att vad du än väljer att göra så har det också sina naturliga konsekvenser. För precis som när vi blandar blå och gul färg och det blir grönt varje gång, så kan vi träna på att göra mer av vissa saker och mindre av andra - med ökad lycka, framgång och livskvalitet som valbara konsekvenser:

1. Ta hand om din kropp. Kom ut och rör på dig dagligen. Ät mer frukt och grönt. Drick mer vatten. Sluta röka. Minska alkoholintaget till ett minimum. Det här inte raketforskning och varje steg i rätt riktning är som sagt närmare att kunna leva livet fullt ut på dina egna villkor.

2. Utbilda dig själv. Läs åtminstone 30 minuter varje dag. Använd tiden då händerna är upptagna men hjärnan är ledig och lyssna på något inspirerande i bilen, när du är ute och joggar eller när du städar och fejar hemma. Gå på alla utbildningar du har möjlighet till.

3. För framgångsjournal. Ta en stund varje kväll och gå igenom vad som har hänt under dagen. Skriv ner det bästa som hänt och vad du har lärt dig. Att inte reflektera i skrift över dina dagar kan lätt göra så att även de mest magiska av stunder faller i glömska alltför snart.

4. Skratta oftare. Sök aktivt upp personer, sociala situationer, media och annat som får dig att skratta. En dag där du inte har skrattat är ur livskvalitetssynpunkt tämligen bortslösad. Så vad får dig att skratta? Gör mer av det…

5. Var närvarande. Självklart måste vi planera för framtiden och lära av dåtiden, men den enda tidpunkt som det går att leva fullt ut i är nu. Träna dig själv på att verkligen vara där du är med alla dina sinnen. Vad ser du? Vad hör du? Vad känner du? Vad luktar och smakar du? Återgå till att fascinerat varsebli världen omkring dig och känn hur livet strömmar genom kroppen i takt med att du blir mer närvarande i nuet.

[Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund "Veckans Anders" www.lifevision.se]

7 kommentarer:

 1. Just det, att göra det man måste är att göra det man vill...som Rickfors skaldade long time ago.

  SvaraRadera
 2. Å, jag älskar dina livsbejakande inlägg. Det bar bra tips där nere, jag är väldigt bra på att aktivt välja vad jag vill och inte vill göra i mitt liv, men däremot behöver jag ibland bara totalt slappa. Och då är sista tipset jättebra ju, att känna efter vad man ser, hör o känner.
  Jag har inte svårt att koppla av, tvärtom lätt, men det gäller ju ändå att avkopplandet just koppla av och inte komma på att man vill göra det och det och det och det samtidigt.
  Städning är en sån sak. Det är tråkigt, men det måste göras ibland. Därför gör jag/vi det jättesnabbt till hög musik och kanske ger en belöning efteråt eftersom det är så sjukt tråkigt och vips, så är det tråkiga över och man får nåt gött.
  Det är verkligen viktigt att tänka över vad man vill och inte vill i sitt liv och vad man vill få ut. Det gör jag hela tiden, det är nog därför jag är så nöjd:) Och att samtidigt se till att hinna träffa sina vänner o nära o kära, men utan att känna att det känns stressigt eller påtvingat, då är det bättre att vara ärlig o säga tex att "jag tar gärna en snabb fika idag men sen vill jag hemma o softa".Etc.
  Oj det blev långt det här men det gör ju inget! Det är ju detta som är livet, allt som pågår hela tiden!

  SvaraRadera
 3. @ Dht - egentligen måste man ju ingenting...eller hur? och då gör man som man vill - häftigt!

  @ - bajsugglan - städning och diskning is da shit för att vara närvarande; du bara gör det och inget annat - mycket nu-känsla och meditativt

  SvaraRadera
 4. Precis, man måste ingenting och om man istället väljer att se det man då ändå "måste" som det man vill göra så blir ju genast lättare. Ähhh du fattar va?

  SvaraRadera
 5. Jag tror att många mår dåligt för att de har sånt oerhört kontrollbehov.
  Släpp sargen! :-)

  SvaraRadera
 6. @ Åsa - kontrollbehovet är en pain...verkligen.
  Kontrollen som är så svår för många att släppa

  - Att hålla fasad kostar massa energi - men är för många svår att släppa då de inte ser den - om du förstår vad jag menar..

  SvaraRadera
 7. Jag förstår precis.
  Det är något som vi alla bär med oss.

  SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine