lördag, februari 20, 2010

Drömma - eller göra?
Det spelar ingen roll vilken idrott det handlar om, så säger de flesta att minst 80 % av framgången beror på den ”mentala biten”. Ändå så lägger inte ens idrottare på högsta nivå ner mer än max 5 % av sin träningstid på det. Nog är det märkligt? Tar vi sedan en titt på människor i vardagslivet, där mental träning för lycka och framgång är minst lika viktigt, så ägnas nästan ingen tid alls till det. Om man då inte räknar in visualsering av vad som kan gå fel i framtiden. En sorts omvänd användning av vår gränslösa hjärnkraft som onekligen ger resultat, men tämligen miserabla sådana. Nog är det ännu märkligare?

Vad beror då det här på? Skulle tro att det mestadels handlar om att man inte riktigt vet hur man ska göra. Jag menar, att gå till gymmet för att träna kroppen kan ju vara svårt nog för många, men även de mest avancerade maskinerna där kan man ju ta på och oftast finns det åtminstone en liten skiss vid sidan om som visar vad man ska göra. Men när det gäller hjärnan så kommer vi ju inte ut i livet med någon som helst instruktionsmanual - och världens mest kraftfulla dator är inte speciellt användarvänlig om du inte vet vilka knappar du ska trycka på - som du kanske märkt vid något tillfälle:-).

Dessutom verkar en hel del tycka att om man måste träna för att bli lycklig då är man inte glad på riktigt. Då är man liksom bara fuskglad. Som om dem som, liksom Charlotte Kalla, vinner guldmedaljer i OS inte har gjort det på riktig för att de har tränat. Kommer det inte till dem som en blixt från klar himmel så är det inte på riktigt. Nog är det en löjlig premiss, eller hur? Klart man måste träna för att nå dit man vill oavsett om det är på ett par skidor eller om det handlar om att ha ett förhållande utöver det vanliga.

Förmodligen är det dessa utmaningar som gör att så få lägger någon större energi på att träna mentalt. Alltså inte för att man inte förstår hur viktigt det är eller hur stor skillnad det skulle kunna göra på jobbet, i förhållandet eller hälsan – utan helt enkelt därför att väldigt få utanför idrottens elitskikt som förstår vilken skillnad det gör, har en aning om hur det ska gå till eller ens var de skulle börja.

Tänkte därför med detta veckobrev råda bot på det. Jag vet inte hur inspirerande och roligt det kommer att vara för dig att använda nedanstående recept för att starta ditt personliga mentala träningsprogram, men jag vet att du kommer att förundras över vilka härliga resultat det ger dig till en relativt liten ansträngning. Här är nämligen hur enkelt det är att träna mental träning enligt mig:

1. Börja drömma. Bestäm hur du vill ha det i en speciell situation eller del av livet. Det spelar ingen roll om det är situation eller beteende som du vill ändra på eller om det är något nytt du vill skapa. All framgång börjar med att du först beslutar dig för vad du verkligen vill och sedan kontinuerligt använder så mycket tid som möjligt till att tänka på det du vill ska hända, istället för det du hoppas inte ska hända. Hur skulle den här dagen eller veckan gå om den gick precis som du ville? Hur skulle din hälsa vara om ett år om du fick välja? Hur mycket kärlek, passion, generositet, medmänsklighet, glädje etc. skulle din vardag innehålla? Hur vill du bete dig? Vad vill du våga? Att börja drömma är starten på en framtid som det pirrar i magen av förväntan när du tänker på.

2. Verbalisera. Beskriv nu högt för dig själv eller någon du litar på så exakt som möjligt hur du vill ha det. Det kommer att driva din tankar än djupare in i ditt sinne. Skriv sedan ner det. Detta för att ytterligare konkretisera dina tankar och göra dem ännu lättare att säga på ett bra sätt. Var noga med att du talar om för dig själv hur du vill ha det och inte hur du INTE vill ha det. Det är skillnad på att säga: Jag vill inte vara ensam och: Jag vill ha ett kärleksfullt förhållande som håller livet ut där skratt är en daglig del av vårt liv tillsammans.

3. Visualisera. Hur skulle det se ut om det redan var löst. Se dig själv och alla inblandade glada och nöjda med hur det blev. Hur skulle det vara om det var precis som du vill ha det? Hur skulle det vara om det var ännu bättre än det? Om du var Aladdins ande och bara behövde nicka med huvudet för att uppfylla din minsta önskan vad skulle du vilja ge dig själv och din omgivning för styrkor och förmågor då? Vad skulle du vilja kunna ge dig själv en guldmedalj för då?

4. Skapa en känslomässig koppling. Fundera på hur du skulle må om det redan var som du vill ha det. Hur skulle det kännas i kroppen? Le och gör den typ av gester du skulle göra om du redan hade lyckats. Ett annat tips är att helt enkelt ”kliva in i bilden” du skapade i steg tre och se det från dina ögon som om du verkligen var där (om du nu inte redan gjorde det och läser detta med stort leende på dina läppar). Det ökar genast känslan du känner. När du gör det här tar du dina ord och dina bilder och ger dem kraft genom att sätta en stark positiv känsla till. Ju starkare desto bättre förstår hjärnan och nervsystemet vad det är du vill.

Gör om de här 4 stegen tills du är klar över vad du vill. Du kan säga det på ett bra sätt. Du kan skriva ner det. Du kan se det framför dig och känner dig som du skulle göra om det redan var löst. Det kan ta en liten tid att få till det här i början, men belöningen kommer att vara väl värd det i nästa och avgörande steg...

5. Släpp taget. Behandla nu problemet som en möjlighet du givit till en betrodd medarbetare eller vän. Då skulle du inte behöva titta dem över axeln. Du skulle helt enkelt lita på att det blir gjort, eller hur? Samma sak här. Du har nu via den här processen lämnat över ärendet till ditt undermedvetna. Den kraft som håller ditt hjärta slående 100 000 gånger per dygn utan att du behöver tänka på det och som kan få dig att vakna när du vill om du bara ”programmerar” in det kvällen innan (nog har du någon gång sagt till dig själv att vakna en viss tid, sett dig själv vakna vid rätt tid och sedan också gjort det?:-)

När du har gått igenom den här processen kommer du som så många andra upptäcka att nästan allt runt omkring dig verkar ha någon koppling till det du vill åstadkomma. Det är som om universum konspirerar för att hjälpa den som verkligen har bestämt sig för något specifikt. Företagsledare kallar det Visionskraft. Idrottare kallar det mental träning. Religiösa människor kallar det här bön. Andra kallar det kontakt med någon speciell sorts energi eller fokuserad meditation. Det spelar ingen roll vad du kallar det. När du följer det här receptet för att skapa en känsla av förväntan av att det ska bli som du vill, som är så stark att den gränsar till visshet, så fungerar det med fantastisk pålitlighet.

Öva på det här i alla möjliga sammanhang. Pröva redan nu med att föreställa dig nästa möte eller vad du vill väga inom en viss tid eller hur du vill att kvällen ska bli eller... möjligheterna är obegränsade så det är bara att använda din underbara fantasi till något riktigt bra. Du kommer att bli helt förbluffad över hur lite träning som kan ge stora resultat när du medvetet dirigerar dina tankar åt ett användbart håll. Så när vore nu ett bra tillfälle att börja?
[Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund "Veckans Anders" www.lifevision.se]

3 kommentarer:

  1. Det här låter skönt och bra. Drömma är ju jättebra och otroligt viktigt för att överleva. Och om man dessutom kan förverkliga, åtminstone en del av drömmandet, kan man nog bli en rätt lycklig människa-
    Jag håller på, och jag är lyckli.

    SvaraRadera
  2. Med den profilbilden är det lätt att tro dig... och en sån hatt - den blir jag lycklig av!

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine