lördag, februari 27, 2010

fredag, februari 26, 2010

Chicken tonight?



"På torsdag äts det ärtsoppa,
på lördag är det fest -
men fredag är ändå den dag jag gillar bäst.
Ge mig då kyckling det gillar jag mest.
Kyckling varje fredag det enda jag vill ha,
kyckling på fredag då mår man riktigt bra.
Kyckling på fredag vad var det jag sa?
Jag vill ha Kramer idag."

torsdag, februari 25, 2010

Tokdans - ett gott sätt att vara

På Mymlans uppmaning har jag jobbat en stund med en spellista - 10 låtar - 48 minuter. Det räcker om du skall jobba dig trött. Eller löpa 10 km.

Den här listan är kanon att springa fort till - eller tokdansa. (Och jo - det går att studsa till Dr Alban (han är stabil) och Ace of Base - så jag har valt utifrån sånt som väcker dansdjuret i mig - som får igång mina fötter...som gör att jag inte kan sitta still... Färmed inte sagt att musiken här är BRA att lyssna till. Kan vara lite si o så med det - men nu gällde det att dansa, alltså. Tokdansa och hoppa...



Förresten - har du inte Spotify - tigg av mig - jag är mycket snäll och har c:a 20 invites i en påse.

onsdag, februari 24, 2010

Dynamic Meditation i Göteborg




Istället för att gnälla på sånt du inte kan göra något åt - vädret t ex, så finns det goda möjligheter att kanalisera sina känslor och leva ut dem - och samtidigt meditera.

I morse hade vi premiär på Dynamic Meditation i Göteborg på Esperantoplatsen7 . Du kan läsa mer om de övriga aktiviteteterna; Baradansa i Göteborg, Kundalinimeditation, "The Work" of Byron Katie samt "Family Constellation" på denna sida


De återstående tillfällena för Dynamic är onsdagarna;

24 MAR - 21 APR - 19 MAJ



Kostnad: 50kr, betalas kontant på plats, mer info: maila mig (du har epostadressen i högerkolumnen eller sms:a 0705-100804 med din e-postadress - så får du en reminder ett par dagar innan nästa tillfälle....

Jag hoppas du känner dig varmt välkommen och att du gärna prövar ett nytt sätt att möta dagen.

måndag, februari 22, 2010

Marathon - 15 veckor kvar

Det börjar ta sig - mer och mer och gårdagens långpass blev löpbandsbundet. att ta sig fram utomhus var förenat med svårigheter. Snörstopp hade det blivit.

Att löpa långt på ett band och stirra på TV 4 + i två timmar och 12 minuter kräver mental styrka. Det är snudd på outhärdligt. Jag fick se:


14:35
Kan du texten?
15:30
Djurräddarna på Nya Zeeland
16:00
Flickan med fyra armar och fyra ben   

...och inget var speciellt kul att skriva hem om. Eller se på. Dessutom hade jag en löpbandsmänniska bredvid mig under passets senare del som inte fattat det där med att tvätta träningskläder i ättika. Svett + ammoniak. Härligt. Ytterligare en komponent som gav näring åt mental uthållighet.

Så här blev passet :

Under föregående vecka blev jag inspirerad av detta inlägg - Petra Månström gör laktattest.
Min nördfaktor och viljan att mäta upp kroppens förmåga börjar få lätt bisarra övertoner, tycker S. Jag håller med men tycker det är kaxigt att lägga 1 100 spänn för att kanske få höra att man är slut som löpare och har en tröskelnivå vid 10 km/h - sagt och gjort. Den 29 mars är det dags. Jodå, det går att göra i Göteborg. Kolla vidare här. Det är det avancerade testet jag skall ge mig på. Samtidigt funderar jag vidare på en ny pulsklocka... och kliver in i en träningsvecka som ÄNTLIGEN har ett backpass den 25:e - me like!


Åter 4 pass för er som vill och 43 km på 4 pass, inkl nyheter som löpskolning och lång backe.
Som tidigare är det viktigt du känner efter, och är du "löpsliten" byt ut (eller vila helt) lördagspasset mot något alternativpass.
MÅNDAG 22 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Vila 

TISDAG 23 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Medelhård distanslöpning  45 min  8 km 
Koordinationslopp 
3x80m 
Starta som vanligt i lugn distansfart, men så fort du "kommit igång" kör du något fortare än lugnt. Det ska inte vara "kvalite" och du ska inte bli riktigt trött; utan mer bara "flyta fortare" utan mer ansträngning!
Koordinationslopp: avslutning på passet (ej max, utan lugna fartökningar över 80-100m, där du vilar så det känns bra (30sek-1 min)
ONSDAG 24 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Vila 

TORSDAG 25 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Uppvärmning  18 min  3km 
Löpskolning/Löpstyrka  10 min  2x15m 
Backlöpning, lång backe  15 min  ca 2km 
Nedvarvning  12-13 min  2km 
Värm upp med lätt jogg i 3km (skapar lite volym)
Stanna sedan vid någon "lagom brant" backe som du vet tar minst 40 sekunder att springa uppför. Stretch lite, och lägg sedan in något som kallas löpskolning. Kör löpskolningen i backen (svagt motlut) och ca 15 m upp. Vilan är sakta gång ner. Idag 2 omgångar.
Löpskolningen kommer hjälpa dig utveckla din löpkapacitet!
Vi börjar lugnt, och försök hitta teknik. Jobba med bra frånskjut!
(för förklaringar se ordlista o webb-TV)
2x15m SKIP (höga knälyft)
2x15m MÅNGSTEG (löpande hopp)
2x15m TÅGÅNG (gå högt på tå och sparka upp bakåtskicken i ändan).
Efter löpskolningen kör du "backlöpning". Mer fokus på att springa med bra steg uppför än att pressa allt. Du ska inte ansamla mjölksyra.
Spring "lagom hårt" uppför; backen ska ta mellan 40-60 sekunder uppför. Stanna på toppen (eller där du vänder) och vila några sekunder och sen sakta mjuk jogg nerför där du åter vilar några sekunder (inte för länge) innan du startar igen. Kör så att totaltiden för "backpasset" blir 15 minuter, inkl "vilosekunderna" och joggen ner.
Varva ner med lätt jogg, och stretcha ut löpmusklerna!
FREDAG 26 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Vila 

LÖRDAG 27 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Lätt distanslöpning  48 min  8 km 
Styrketräning  15 min 
Stretching  5 min 
Frivilligt pass, som med fördel kan bytas mot något alternativt inkl styrkan.
Styrkan som tidigare och givetvis ok att köra "egen styrka".
Förslaget, ingen ökning!;
Sit ups rak mage, 2x20st
Sit ups sned mage, 2x15st höger, 2x15 vänster. Kör växelvis
Ryggresning, 2x15st
Armhävningar, 3x15st (ok på knä)
Stillastående "snabb armpendeling 2x30 sek (som du springer med armarna, fast "max". Avslappnade axlar)
Tåhävningar, gärna på "trappavsats" 2x10st höger ben
Tåhävningar, gärna på "trappavsats" 2x10st vänster ben
Stillastående lätta spänsthopp (upphopp). 1x10st (ej för djupt)
Utfallsteg, 2x10 steg.
SÖNDAG 28 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Långpass, medelfart  113-118min  20 km 
Stretching  5 min 
Medelhårda långpass, som är något kortare än förra veckan. Annars samma upplägg som tidigare när programmet angett medelhårt långpass. Som vanligt tar du med eller placerar ut dricka; är nogrann efter passet att få på dig torrt underst mot kroppen, och sen få i dig mer vätska och lite snabb energi. Stretch ut musklerna "försiktigt".

lördag, februari 20, 2010

Drömma - eller göra?




Det spelar ingen roll vilken idrott det handlar om, så säger de flesta att minst 80 % av framgången beror på den ”mentala biten”. Ändå så lägger inte ens idrottare på högsta nivå ner mer än max 5 % av sin träningstid på det. Nog är det märkligt? Tar vi sedan en titt på människor i vardagslivet, där mental träning för lycka och framgång är minst lika viktigt, så ägnas nästan ingen tid alls till det. Om man då inte räknar in visualsering av vad som kan gå fel i framtiden. En sorts omvänd användning av vår gränslösa hjärnkraft som onekligen ger resultat, men tämligen miserabla sådana. Nog är det ännu märkligare?

Vad beror då det här på? Skulle tro att det mestadels handlar om att man inte riktigt vet hur man ska göra. Jag menar, att gå till gymmet för att träna kroppen kan ju vara svårt nog för många, men även de mest avancerade maskinerna där kan man ju ta på och oftast finns det åtminstone en liten skiss vid sidan om som visar vad man ska göra. Men när det gäller hjärnan så kommer vi ju inte ut i livet med någon som helst instruktionsmanual - och världens mest kraftfulla dator är inte speciellt användarvänlig om du inte vet vilka knappar du ska trycka på - som du kanske märkt vid något tillfälle:-).

Dessutom verkar en hel del tycka att om man måste träna för att bli lycklig då är man inte glad på riktigt. Då är man liksom bara fuskglad. Som om dem som, liksom Charlotte Kalla, vinner guldmedaljer i OS inte har gjort det på riktig för att de har tränat. Kommer det inte till dem som en blixt från klar himmel så är det inte på riktigt. Nog är det en löjlig premiss, eller hur? Klart man måste träna för att nå dit man vill oavsett om det är på ett par skidor eller om det handlar om att ha ett förhållande utöver det vanliga.

Förmodligen är det dessa utmaningar som gör att så få lägger någon större energi på att träna mentalt. Alltså inte för att man inte förstår hur viktigt det är eller hur stor skillnad det skulle kunna göra på jobbet, i förhållandet eller hälsan – utan helt enkelt därför att väldigt få utanför idrottens elitskikt som förstår vilken skillnad det gör, har en aning om hur det ska gå till eller ens var de skulle börja.

Tänkte därför med detta veckobrev råda bot på det. Jag vet inte hur inspirerande och roligt det kommer att vara för dig att använda nedanstående recept för att starta ditt personliga mentala träningsprogram, men jag vet att du kommer att förundras över vilka härliga resultat det ger dig till en relativt liten ansträngning. Här är nämligen hur enkelt det är att träna mental träning enligt mig:

1. Börja drömma. Bestäm hur du vill ha det i en speciell situation eller del av livet. Det spelar ingen roll om det är situation eller beteende som du vill ändra på eller om det är något nytt du vill skapa. All framgång börjar med att du först beslutar dig för vad du verkligen vill och sedan kontinuerligt använder så mycket tid som möjligt till att tänka på det du vill ska hända, istället för det du hoppas inte ska hända. Hur skulle den här dagen eller veckan gå om den gick precis som du ville? Hur skulle din hälsa vara om ett år om du fick välja? Hur mycket kärlek, passion, generositet, medmänsklighet, glädje etc. skulle din vardag innehålla? Hur vill du bete dig? Vad vill du våga? Att börja drömma är starten på en framtid som det pirrar i magen av förväntan när du tänker på.

2. Verbalisera. Beskriv nu högt för dig själv eller någon du litar på så exakt som möjligt hur du vill ha det. Det kommer att driva din tankar än djupare in i ditt sinne. Skriv sedan ner det. Detta för att ytterligare konkretisera dina tankar och göra dem ännu lättare att säga på ett bra sätt. Var noga med att du talar om för dig själv hur du vill ha det och inte hur du INTE vill ha det. Det är skillnad på att säga: Jag vill inte vara ensam och: Jag vill ha ett kärleksfullt förhållande som håller livet ut där skratt är en daglig del av vårt liv tillsammans.

3. Visualisera. Hur skulle det se ut om det redan var löst. Se dig själv och alla inblandade glada och nöjda med hur det blev. Hur skulle det vara om det var precis som du vill ha det? Hur skulle det vara om det var ännu bättre än det? Om du var Aladdins ande och bara behövde nicka med huvudet för att uppfylla din minsta önskan vad skulle du vilja ge dig själv och din omgivning för styrkor och förmågor då? Vad skulle du vilja kunna ge dig själv en guldmedalj för då?

4. Skapa en känslomässig koppling. Fundera på hur du skulle må om det redan var som du vill ha det. Hur skulle det kännas i kroppen? Le och gör den typ av gester du skulle göra om du redan hade lyckats. Ett annat tips är att helt enkelt ”kliva in i bilden” du skapade i steg tre och se det från dina ögon som om du verkligen var där (om du nu inte redan gjorde det och läser detta med stort leende på dina läppar). Det ökar genast känslan du känner. När du gör det här tar du dina ord och dina bilder och ger dem kraft genom att sätta en stark positiv känsla till. Ju starkare desto bättre förstår hjärnan och nervsystemet vad det är du vill.

Gör om de här 4 stegen tills du är klar över vad du vill. Du kan säga det på ett bra sätt. Du kan skriva ner det. Du kan se det framför dig och känner dig som du skulle göra om det redan var löst. Det kan ta en liten tid att få till det här i början, men belöningen kommer att vara väl värd det i nästa och avgörande steg...

5. Släpp taget. Behandla nu problemet som en möjlighet du givit till en betrodd medarbetare eller vän. Då skulle du inte behöva titta dem över axeln. Du skulle helt enkelt lita på att det blir gjort, eller hur? Samma sak här. Du har nu via den här processen lämnat över ärendet till ditt undermedvetna. Den kraft som håller ditt hjärta slående 100 000 gånger per dygn utan att du behöver tänka på det och som kan få dig att vakna när du vill om du bara ”programmerar” in det kvällen innan (nog har du någon gång sagt till dig själv att vakna en viss tid, sett dig själv vakna vid rätt tid och sedan också gjort det?:-)

När du har gått igenom den här processen kommer du som så många andra upptäcka att nästan allt runt omkring dig verkar ha någon koppling till det du vill åstadkomma. Det är som om universum konspirerar för att hjälpa den som verkligen har bestämt sig för något specifikt. Företagsledare kallar det Visionskraft. Idrottare kallar det mental träning. Religiösa människor kallar det här bön. Andra kallar det kontakt med någon speciell sorts energi eller fokuserad meditation. Det spelar ingen roll vad du kallar det. När du följer det här receptet för att skapa en känsla av förväntan av att det ska bli som du vill, som är så stark att den gränsar till visshet, så fungerar det med fantastisk pålitlighet.

Öva på det här i alla möjliga sammanhang. Pröva redan nu med att föreställa dig nästa möte eller vad du vill väga inom en viss tid eller hur du vill att kvällen ska bli eller... möjligheterna är obegränsade så det är bara att använda din underbara fantasi till något riktigt bra. Du kommer att bli helt förbluffad över hur lite träning som kan ge stora resultat när du medvetet dirigerar dina tankar åt ett användbart håll. Så när vore nu ett bra tillfälle att börja?




[Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund "Veckans Anders" www.lifevision.se]

torsdag, februari 18, 2010

Demografi

Det rycker i den lille... ja, språkpolisen, alltså. Sällan vaknar han till numera - men sedan något halvår tillbaka är det en nyupptäckt styggelse som tränger sig på.

De - respektive - Dem

Skall det vara så svårt att veta vad som är vad och när det ena skall användas och inte?

De tycker illa om dem och deras beteende -blir lätt:

Dem tycker illa om de och deras beteende(istället för: De tycker illa om dem och deras/dess beteende)

Om du någonsin tvekar - byt ut "De" mot en ensam kvinna

Hon tycker illa om henne och hennes beteende

De blir "hon" och dem blir "henne"

I tveksamma fall - använd ALLTID "dom"

Frågor på det?

Lektion slut - på tå häääv - gå och duscha!

Nemo Higgins

P S - att jag satt på ordkontrollen för kommentarer har inget med detta inlägg att göra - men jag börjar få fisiga spamkommentarer - har på ordverifiering ett tag - så brukar det lugna ner sig

onsdag, februari 17, 2010

Förstockad måttstock? - The truth

 För ett par dagar sen fokuserade jag på ålderhoja/hype och förmåga till att vara stolt och göra som man vill. Att ålder inte har med biologi att göra - utan kanske mest förknippas med rigiditet, bekvämlighet och onyfikenhet..eller nåt. However  - här är facit

Gubbfacit: Hur många JA fick du?

1—4 JA: Du är inte gubbe än, men en dag går du in på Clas Ohlson utan att ta av dig cykelhjälmen och sen är det kört.

5—8 JA: Tendenserna finns där. Har du nyligen gått och lagt dig före tio på kvällen  med en värmefilt i sängen och tyckt om det? Se upp!

9—13 JA: Du är i riskzonen. Du skulle utan att skämmas kunna ­diskutera stomioperationer på en ­middag, eller hur?

14—17 JA: Du är gubbe så det stänker om det. Om det visar sig att du ibland åker runt till både Hornbach, Bauhaus och Biltema -utan att köpa något, så lovar vi att ingen blir förvånad.

18—20 JA: Här luktar instängt


Tantfacit: Hur många JA fick du?

1—4 kryss: Du är fortfarande ung i sinnet – men snart är det slut med det .

5—8 kryss: Du visar vissa tendenser. Det är inte naturligt att vid din ålder tycka att färgglada glasögonbågar är ”fräcka”.

9—13 kryss: Du är i riskzonen. Se upp, innan du vet ordet av har du beställt rullväskan från annonsen i ICA-kuriren.

14—17 kryss: Du är tant så det stänker om det. Vi vågar knappt gissa vad du gör när du tror att ingen ser.

18—20 kryss: Naturhistoriska Riksmuseet ringde. De behöver en dinosaurie till sin utställning.

måndag, februari 15, 2010

Marathon - 16 veckor kvar


Efter gårdagens 21 km - alltid skönt att spräcka tvåmilsvallen - är det gott med en vilovecka (börjar spindelmannahjärnan vakna till?). Vilovecka - Szalkaish way, alltså. Bara 40 km

Igår blev passet lätt triatletiskt på grund av att jag först hade skamfullt trevlig poweryoga- ihop med S - därefter cykling till Slottskogen 3,5 km, löpning 21 km, cykel hem till Landala 3,5 km. Ett rejält pass som nedan redovisas med start vid löpningen - skall alltså lägga till c:a 400 kcal i viktklubbsdagboken - där både vikt och midja envist står och stampar på samma värden.

Kalorier: 1940 kcal
Sträcka: 28 km (ink7 km cykel)
Snittpuls: 149
Maxpuls: 166
Snittfart: 5:40 min/km



Har jag nått min nedre gräns för vad som är möjligt utan att ta till bisarra åtgärder? Avvaktar... kör vidare och bidar min tid.

Under vecka som gick har en ortoped gått loss på mina gamla krigarfötter. Gipsavgjutningar har gjorts och speciellt anpassade inlägg tas nu fram.

Vid undersökningen visar det sig att jag inte bara överpronerar - jag har en inåtrotation vid knäleden också., till följd av att jag har fötter som Kalle Anka... eller en hob. Bra att få det här gjort, för jag börja märka av lite värk redan nu - av samma typ som kom efter maran 2005.

 Nu ser jag fram mot en lugn vecka enligt nedan....


40km  3 pass.

Efter 3 veckor med riktigt bra träning, bryter vi av igen med en lugnare vecka (ändå 38km!), för att säkra återhämtningen. Det är några veckor kvar till vårt stora mål, och det gäller att se helheten och ha kontinuiteten. Så även om du inte känner dig det minsta sliten, lägg in en lugn vecka. "Måste du ha 4 pass", kör något LÄTT alternativt pass, som lätt testcykel/simning eller annat som du gillar.
Långpasset bygger vi dock ut ändå, men "bara lugn fart" för att fortsätta bygga en bra långpassbas.
MÅNDAG 15 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Vila 

TISDAG 16 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Uppvärmning  18 min  3km 
Koordinationslopp 
3x100m 
Fartlek  40-41 min  7km 
Nedvarvning  12-13 min  2km 
Värm upp som "vanligt". Fartleken med som tidigare betoningen på lite längre snabba partier (ex 2-4min).
Vilojogg på mellan 1-2 min.
Varva ner lugnt med lätt löpning följt av stretching.
ONSDAG 17 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Vila 

TORSDAG 18 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Lätt distanslöpning  36 min  6km 
Styrketräning  15 min 
Stretching  10 min 
Lätt distans (ok att köra den ite fortare mot slutet om det känns riktigt bra!)
Styrkan som tidigare och givetvis ok att köra "egen styrka".
Förslaget;
Sit ups rak mage, 2x20st
Sit ups sned mage, 2x15st höger, 2x15 vänster. Kör växelvis
Ryggresning, 2x15st
Armhävningar, 3x15st (ok på knä)
Stillastående "snabb armpendeling 2x30 sek (som du springer med armarna, fast "max". Avslappnade axlar)
Tåhävningar, gärna på "trappavsats" 2x10st höger ben
Tåhävningar, gärna på "trappavsats" 2x10st vänster ben
Stillastående lätta spänsthopp (upphopp). 1x10st (ej för djupt)
Utfallsteg, 2x10 steg.
Precis som tidigare avslutar styrkepasset med veckans verkligt grundliga stretch.
FREDAG 19 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Vila 

LÖRDAG 20 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Vila 

Alternativ träning 

Helst vila...men om du inte kan/vill vila, kan du lägga in något lugnt alternativpass, eller om du hellre vil vila på söndag flytta upp långpasset till idag.
SÖNDAG 21 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Långpass, lugn fart  132-137 min  22 km 
Stretching  5 min 
Långpass där vi bryter halvmaravallen...
Som vanligt tar du med eller placerar ut dricka; är nogrann efter passet att få på dig torrt underst mot kroppen, och sen få i dig mer vätska och lite snabb energi. Stretch ut musklerna "försiktigt".

lördag, februari 13, 2010

Händerna på täcket



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så fort hans namn dyker upp... går mina tankar till helt andra aktiviteter än skidåkning.
 
Vad tänker du på  - när du hör Piller Cottrer?

fredag, februari 12, 2010

Da Buzz...

Google Buzz - om du inte redan har gmail som standardmail. GO for it! 

Google Buzz gör det möjligt för användare av Gmail att skriva statusmeddelande som sedan visas för alla bekanta i användarens kontaktlista i Gmail. Till skillnad från exempelvis Twitter så går det att lägga in både bilder och videoklipp i statusmeddelanden, det går däremot att göra i konkurrenten Facebook.

Buzz har stöd för att integrera media från Picasa, Youtube, Flickr och Twitter. Stöd för en koppling till Facebook saknas.

Nu är mitt "behov" av  iPhone monumentalt...

torsdag, februari 11, 2010

Förstockad måttstock?


Det är stor gubbvarning mest hela tiden. Och omgivningen påminner mig ständigt om att jag fyllt 50. So what?
Välkommen till dösidan, säger dom. Nu är det OK att prata pension. Nu kan du bära keps med stolthet...Ya-da-ya-da.

Ålder - eller åldrande är både ofrånkomligt och berikande. det är närmandet och förhållningssättet till marschen mot mumifieringsprocessen som är av vikt. Skall jag vara bitter och krokna över att kroppen sakta vittrar och att minnet börjar slakna, synen o hörselns skärpa avtar... eller what?

Jag säger; låtsas inte om det. Gå vidare. Köp röda kalasbyxor och gummistövlar, stolpa ut på stan och var trubadur för en dag. Le mot gymnasieungdomarna och minns hur det vara för dig... lev, njut. I nuet. Dansa och hoppa jämfota mot våren..den kommer. Den kommer snart.

I en större nättidning fanns ett test - test som bara gamlingar gör - skulle det visa sig - påståendena var i den här nivån; (omgjorda av mig)


Du vet att du börjar gubba till dig när:


…du går igång när det är rea på lockpanel och markiser.


…du köper uppladdningsbara batterier.


…du inser att du aldrig skulle slänga överbliven spik eller skruv.


…du stänger av mobilen när du inte ska använda den.


…du har dragkrok med blått gummiskydd


…du har slutat klippa håret i öronen.


…du har alltid jacka på dig ­inomhus, till exempel på bibliotek.


…du byter till inneskor på jobbet.


…du håller händerna på ryggen och hummar.


…du använder motorvärmare fastän det är april.


…du gillar sprit av sämre kvalitet, som exempelvis Metaxa Brandy.


…du är redan säker på din sak – utan att veta något om det du har ­bestämt dig för.


…du har med dig påsar i glasfiberväv till ICA ”för det är praktiskt”.


…du har börjat gilla ­fräckisar.


…du har bytt ut Slitz-prenumerationen mot Privata Affärer och Gör det själv-tidningar.


…du får besök och din första fråga är ”hur gick det att hitta hit idag”.


…du är på besök, men vill ”komma hem och komma i ­ordning”.


…du blir genuint glad för kaffe och tårta.


…du gör sådana här test.

Snyggt? Värdigt? Skall jag skratta? Jo - det gör jag - att börja hum-humma och muttra ger bara fler poäng.

Kvinnor? Skulle de vara bättre....??? Nä-nä-nä

Du vet att du börjat tanta till dig när;

...du köper hushållspapper med blommor på.


…du kan laga en oxragu utan att titta i Vår Kokbok.


…du använder doftblock på toa.


…du semestrar bara på platser där du varit flera gånger tidigare


…du köper skor av märket ’’Birkenstock’.


…du tittar på Go’kväll och Fråga Doktorn.


…du sparar på plastburkar.


…du läser reklambladen som om de var nyhetstidningar.


…du varvar upp din Opel Corsa i 4000 varv för att köra ut från parkeringen i fem km/h.


…du visar upp din handväska/påse i snabbköpet utan att någon bett dig


…du kör under hastighets­gränsen.


…du kallar datorn för ”datan”.


…du handlar på Konsum utan att ta av dig cykelhjälmen.


…du diskar ur och återanvänder ­plastpåsar.


…du spar och återanvänder presentpapper.


…du motionssimmar med huvudet högt över vattenytan.


…du lämnar allt oftare mobil­en hemma och avstängd när du går ut.


…du köper nylonstrumpor som håller in.


…du gör sådana här test.


Facit?

Det tar vi när du tänkt till ett tag på hur många "rätt" du har...

onsdag, februari 10, 2010

Fedtet... fedtet

Läste mycket bra på Staduims hemsida. de har en hel räcka med bra artiklar.  Några av de mest intressanta punkterna när det gäller fakta om fett... riktigt fett, tog jag med

 

Bra riktlinjer för fettintag är 0.5-1 gram fett per kilo kroppsvikt, för både män och kvinnor. För en kvinna som väger 60 kilo innebär det ett intag av 30-60 gram fett per dag.

Undvik mycket mättat fett till frukost då det sänker insulinkänsligheten i runt sex timmar framöver.

För lite fett i kosten kan göra ditt hår torrt och skadat.

Du som vill gå ner i vikt kommer att få svårare att göra det med för lite fett i kosten.

Genomsnittsmannen har ungefär 15-20 procent fett på kroppen och genomsnittskvinnan 20-25 procent.

Den som tränar hårt behöver för maximal återhämtning fett i kosten då träningen förbrukar intramuskulära triglycerider (fett i musklerna).

Fett direkt efter träningen gör att inlagringen av kolhydrat i musklerna blir långsammare.




 

tisdag, februari 09, 2010

Feedbackens kärna

Två sanningar närmar sig varann.

En kommer inifrån, en kommer utifrån

och där de möts har man en chans att få se sig själv.
 
Tranströmmer

måndag, februari 08, 2010

Marathon - 17 veckor kvar
















Det rullar på...eller gör det? Sedan veckan för jul har all utomhuslöpning varit en kamp mot underlaget.
Jo, igår stod det "18 km långpass, medelfart" i träningsprogrammet" - så snittpace på 5.45 vore stabilt och bra.

Det blev bättre än så. Mina ben hade märkligt mycket kraft att spendera på hemvägen. (Jag springer oftast en "ut-och-vänd-bana") Det blev både längre och snabbare än jag trott.



Distans: 18,5 km
Tid: 1.44
Medelpuls: 155
Max: 169
Kaloriförbrukning: 1605

Nu - dags för vecka 10 i träningsprogrammet... det här går ju som tåget (peppar, peppar - nässkölj, stretching, fotbad och vila samt meditation - viktiga komponenter för att inte förhäva eller förbruka sig)


46 km fördelat på 4 pass.
Som tidigare är lördagspasset "frivilligt" och om du inte vill köra 4 pass, är det det pass du ska stryka.
Vi bryter av fartleken med ett långintervallpass. Du ska alltså köra programmets första "intervallpass". Låter säkert avskräckande för en del, men det ska du inte vara. Visst blir man trött, men för att gå framåt optimalt, gäller det faktiskt att passet inte blir för tufft. Är du helt slut efteråt, har du kört för hårt och det finns risk att du bryter ner dig mer än vad kroppen hinner bygga upp. Så spring fort, men LAGOM fort på dina 4,5-5.00 intervaller. (om du siktar på 4 timmar, bör målbilden vara att klara intervallerna över 1 km inom det spannet)
MÅNDAG 8 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Vila

TISDAG 9 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Uppvärmning 18 min 3km
Koordinationslopp
3x80m
Lång intervall 5x4,5-5 min 5x1km
Nedvarvning 12-13 min 2km
Vi bryter av fartlekspasset med ett sk långintervallpass.
Värm upp som vanligt med lugn jogg, följt av lite uppvärmnings/uppmjukningstretch och några lätt koordinationslopp för att få upp puls/få in steget.
Därefter kör du antingen på en uppmätt, helst plan, 1km stäcka, eller bara på klockan. Spring 1k/eller 4,5min till 5 min klart fortare än din distans. Starta dock första intervallen "lugnt" så du kommer in i det bra.
Du ska bli trött, men blir du helt slut har du kört för fort. (försök hitta "din tröskel, där du springer fort men helt utan att du skapar mjölksyra).
Idag kör vi 5st intervaller, och du vilar bara 1 minut mellan varje (med så kort vila gäller det att du inte springer för fort).
Efter sista intervallen, vilar du lite innan du varvar ner med riktigt lugn jogg i 2km följt av löpmuskelstretch.
ONSDAG 10 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Vila

TORSDAG 11 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Medelhård distanslöpning ca 51 min 9 km
Styrketräning 15 min
Stretching 10 min
Styrkan ökade vi på förra veckan, och vi håller kvar vid det;
Sit ups rak mage, 2x20st
Sit ups sned mage, 2x15st höger, 2x15 vänster. Kör växelvis
Ryggresning, 2x15st
Armhävningar, 3x15st (ok på knä)
Stillastående "snabb armpendeling 2x30 sek (som du springer med armarna, fast "max". Avslappnade axlar)
Tåhävningar, gärna på "trappavsats" 2x10st höger ben
Tåhävningar, gärna på "trappavsats" 2x10st vänster ben
Stillastående lätta spänsthopp (upphopp). 1x10st (ej för djupt)
Utfallsteg, tror du är mogen för 2x10 steg.
Precis som tidigare avslutar styrkepasset med stretch.
FREDAG 12 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Vila

LÖRDAG 13 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Lätt distanslöpning 42 min 7 km
Koordinationslopp
4x100
Stretching 5 min
Extrapasset som du som vill tar bort.
Koordinationslopp efter joggen, där vi lägger på en och långa 100m varianten.. Fortsatt alltså inga maxlopp; utan fint och med flyt!
SÖNDAG 14 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Långpass, lugn fart 120-124 min 20 km
Fortsatt progression, första 2 milapasset.
Nu börjar det bli riktigt långt. Drick, och var noga med torra kläder direkt efter passet, och gärna lite snabb energi direkt efter avslutat pass.


söndag, februari 07, 2010

Örnkoll




















Pizzerian mitt på Bangatan som hette "GUDFATHER" och därefter"RAVELLI" har nu tagit klivet från allt vad italienska associationer heter och blivit storsvensk. Alternativt en combo av pizzeria och tattoo-studio.

Väntar nu med spänning på att Tacopalatset Blåsippan och Thairestaurang Kronhjorten slår upp portarna i kvarteren kring Hängmattan.

fredag, februari 05, 2010

Få det bättre - må sämre


Foto: Nemo

Har du märkt hur vi verkar ha det bättre och bättre samtidigt som vi mår sämre och sämre? En märklig paradox som också återspeglar sig i att vi aldrig har varit så uppkopplade och sammankopplade, men samtidigt aldrig känt oss så ensamma. Men personliga tanke är att det här kanske hör ihop. Vi är trots allt sociala varelser som har svårt att må riktigt bra i själen utan att känna att vi har bra kontakt med andra.

Det som stoppar oss verkar vara att vi hela tiden har så fantastiskt mycket annat som vi ”måste” göra. Vi säger det till andra med en lätt uppgiven axelryckning som om vi inte har något val. Vi måste verkligen ta just det här samtalet, måste gå på det här mötet, måste hinna med det här flyget, måste handla, måste tvätta, måste hämta barn, måste betala räkningar… puuhhh…

Självklart förstår jag att vi alla har vissa saker som vi som ansvarstagande människor känner är bra att hinna med, men samtidigt så har detta slentrianmässiga språkbruk en stor effekt. Din hjärna lyssnar på vad du säger 24 timmar om dygnet, speciellt när du pratar till dig själv. Och sanningen är den att du inte måste någonting. Inte ens äta eller dricka. Allt vi måste är att dö. Resten är ett val.

Det kan ju låta lite krasst, men det är ändå sanningen. Det innebär naturligtvis inte att jag rekommenderar dig att sluta ta hand om din personliga hygien, betala skatter eller något annat som jag tror att vi alla kan vara överens om gör livet lite klart besvärligare om vi inte gör. Det jag vill få fram är ändå att du inte ”måste” göra det. Det är ditt liv och dina val. Det här är själva grunden för den fria viljan.

Naturligtvis får vi alla göra vissa kompromisser. En del saker förstår vi att vi inte kan göra bara för att vi vill. Så vi håller in våra tyglar lite för att passa in. Inget fel på det. Det spelar ingen större roll för det är så vi får ett samhälle att fungera. Men när det gäller dina mer grundläggande val spelar dina val och att du tar ansvar för dem all roll i världen.

Skulle tro att du som läsare av mitt veckobrev redan är anhängare av idén att du väljer din tankar, din attityd och dina handlingar. Att du genom det också är din egen lyckas smed. Ett stort ansvar kan tyckas, men också en otrolig frihet. För det innebär att du inte heller måste upprepa gårdagens ovanor. Du kan göra nya val idag. Även den minsta av förändringar i dina tankebanor, vanor, handlingar och attityder leder till en helt ny framtid när de upprepas dagligen.

Nedan följer lite förslag på vad du kan testa att börja med. Välj något av det och kör igång eller välj något eget som passar dig bättre eller gör inget alls - det är ditt val. Håll dock i åtanke att vad du än väljer att göra så har det också sina naturliga konsekvenser. För precis som när vi blandar blå och gul färg och det blir grönt varje gång, så kan vi träna på att göra mer av vissa saker och mindre av andra - med ökad lycka, framgång och livskvalitet som valbara konsekvenser:

1. Ta hand om din kropp. Kom ut och rör på dig dagligen. Ät mer frukt och grönt. Drick mer vatten. Sluta röka. Minska alkoholintaget till ett minimum. Det här inte raketforskning och varje steg i rätt riktning är som sagt närmare att kunna leva livet fullt ut på dina egna villkor.

2. Utbilda dig själv. Läs åtminstone 30 minuter varje dag. Använd tiden då händerna är upptagna men hjärnan är ledig och lyssna på något inspirerande i bilen, när du är ute och joggar eller när du städar och fejar hemma. Gå på alla utbildningar du har möjlighet till.

3. För framgångsjournal. Ta en stund varje kväll och gå igenom vad som har hänt under dagen. Skriv ner det bästa som hänt och vad du har lärt dig. Att inte reflektera i skrift över dina dagar kan lätt göra så att även de mest magiska av stunder faller i glömska alltför snart.

4. Skratta oftare. Sök aktivt upp personer, sociala situationer, media och annat som får dig att skratta. En dag där du inte har skrattat är ur livskvalitetssynpunkt tämligen bortslösad. Så vad får dig att skratta? Gör mer av det…

5. Var närvarande. Självklart måste vi planera för framtiden och lära av dåtiden, men den enda tidpunkt som det går att leva fullt ut i är nu. Träna dig själv på att verkligen vara där du är med alla dina sinnen. Vad ser du? Vad hör du? Vad känner du? Vad luktar och smakar du? Återgå till att fascinerat varsebli världen omkring dig och känn hur livet strömmar genom kroppen i takt med att du blir mer närvarande i nuet.

[Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund "Veckans Anders" www.lifevision.se]

onsdag, februari 03, 2010

Mus-kler?



En bil gled förbi... reklam... för vad?

En portal för gräsänklingar?

Ett chatforum som motvikt till Feministiskt Initiativ?

Verkligheten var inte såååå spännande

måndag, februari 01, 2010

Marathon - 18 veckor kvar

Det är kallt satan nu. Men jag ger mig inte - står det 18 km långpass lugn fart - så blir det det. Utomhus. Längs Säröleden.



Så här såg skägget (och jag) ut efter målgång. Från början hade jag TVÅ vackra istappar från mustaschen så det fanns en liten valrosswannabe-faktor där..



Långpass, lugn fart. Och något annat var inte att tänka på. Flisade och spåriga gångbanor ger inte det rätta greppet och svunget i mitt spänstiga löpsteg saggar ihop.

Idag är också måldatum för mitt viktminskningsprojekt. Resultat:
Morgonvikt före: 84,2 kg.
Mogonvikt efter: 77, 8 kg

Midjemått innan: 98 cm
Midjemått nu: 92, 5 cm

Hade ett viktmål på 76 kg. Dit skall jag. Sedan skall jag ligga kvar där - eventuellt tillåta mig tillfälliga hopp uppåt i perioder av vegetering. Min kropp o jag är i alla fall överens om att hålla oss under 80.


Passa också på att läsa om bloggjogg - en artikel av Petra Månström, vars marathonblogg jag slaviskt läser och inspireras av

Nu - dags att gå in på den 9:e veckans träning

44 km på 4 pass.

Ingen mängdökning mer än på fartleken där vi ökar på en km. Annars en standardvecka som du känner igen, dock tror jag du som följer styrkan (och inte kör egen styrka) är mogen att öka upp styrkan. En extra övning + lite "mer av allt".
MÅNDAG 1 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Vila

TISDAG 2 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Uppvärmning 18 min 3km
Koordinationslopp
3x80-100m
Fartlek 40-41 min 7km
Nedvarvning 12-13 min 2km
Värm upp som "vanligt". Sedan ökar vi på fartleken med 1km, men precis som tidigare lägger du betoningen på lite längre snabba partier (ex 2-4min).
Vilojogg på mellan 1-2 min.
Varva ner lugnt med lätt löpning följt av stretching.
ONSDAG 3 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Vila

TORSDAG 4 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Lätt distanslöpning 48 min 8km
Styrketräning 15 min
Stretching 10 min
Dags öka på styrkan lite. (om du följer programmets styrka. Som tidigare ok att köra "egen styrka")
Förslaget inkl ökning och en ny övning;
Sit ups rak mage, 2x20st
Sit ups sned mage, 2x15st höger, 2x15 vänster. Kör växelvis
Ryggresning, 2x15st
Armhävningar, 3x15st (ok på knä)
Stillastående "snabb armpendeling 2x30 sek (som du springer med armarna, fast "max". Avslappnade axlar)
Tåhävningar, gärna på "trappavsats" 2x10st höger ben
Tåhävningar, gärna på "trappavsats" 2x10st vänster ben
Stillastående lätta spänsthopp (upphopp). 1x10st (ej för djupt)
Utfallsteg, tror du är mogen för 2x10 steg.
Precis som tidigare avslutar styrkepasset med stretch.
FREDAG 5 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Vila

LÖRDAG 6 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Lätt distanslöpning 36-38 min 6km
Koordinationslopp
3x100m
Stretching 5 min
Extrapasset, som du kan ta bort om du tecker det blir för mycket löpträning. Ok köra alternativt, eller ta vila.
SÖNDAG 7 februari 2010
Aktivitet Tid Distans
Långpass, medelfart 101-107 min 18km
Ingen mängdstegring jämfört med förra veckan, men precis som för två veckor sedan, ett långpass i något högre fart än din lugna långpassfart. När du är varm och igång, öka på något om allt känns bra. Drick (ta gärna kort gångpaus vid drickan)