måndag, november 16, 2009

Ömhet är passion i vila

Den förnämliga och synnerligen läsvärda bloggen Nattens Bibliotek har inspirerat mig och gett mig påfyllnad, insikt och klokskap.Hon, Siri, som skriver bloggen har läst Kärleksrelationen av Tomas Böhm och delar med sig av de citat hon gillar bäst. Visst är dom bra?

Förälskelse

Förmodligen är det nyttigt om den förälskade så mycket som möjligt ändå vågar släppa fram sin tvekan och sätta ord på den, även om det ska behöva gå ut över stundens njutning. Antingen är hans tvekan en nödvändig del av hans ”reorganisation” kring den älskade, och då försvinner den allteftersom han ställer om sig. Eller så är tvekan ett viktigt tecken på att han försöker lura sig själv, och då bör han lyssna på denna signal. (sid 23)

Kärleksrelationen

Den som mognad som krävs är att våga satsa och ta med hela sig själv in i relationen, även det som känns stört, skört och sårbart. Därigenom vågar man vara beredd att förändras själv. Genom att tala om det, låta det bli föremål för bearbetning inom relationens ram, kommer den förändring och fördjupning att kunna ske som åstadkommer närhet istället för garderad och ensam upplevelse av sårbarhet. (sid 45)

Att jobba med relationen

Varje natt som parterna går och lägger sig med stolta, tysta, sura, kränkta, hämndlystna känslor bidrar till den långsiktiga förvittringen av förhållandet. Varje kväll som parterna uppbådar viljestyrka, tar risken att visa sig sårbara genom att reda ut misshälligheter och ta den andres otillfredsställelse på allvar bidrar till att fördjupa och öka förmågan till närhet. (sid 43)Otrohet

Min poäng är att varje sexuell relation behöver ha sitt exklusiva utrymme. Relationer tränger alltför djupt in i och genom oss, för att vi helskinnade ska kunna klara flera intima relationer samtidigt. Och framför allt klarar vi inte vår huvudrelation genom att spä ut den med andra relationer, så fort vi får svårigheter bortom det pratbaras gräns. (sid 57)

Risk för otrohet

Strategin vid risk för otrohet är att ställa högre krav på sig själv och på sina relationer. (sid 164)

När är det över?

Lågan förväxlas ofta med bindning. Om man vistas tillräckligt länge tillsammans med någon, kommer man att internalisera delar av den andre och man kommer att binda osynliga rep till honom eller henne. Vid dessa rep knyter man förhoppningar och uppgifter som man behöver den andre till, man gör sig beroende av den andre som en del av sig själv. Men dessa rep behöver inte motsvaras av kärlekslågan. Kärleken kan ha sina särskilda rep som kan ligga lösa, hoprullade i väntan på den hett eftertraktade hemliga passionen, eller redan vara på väg att fästas på en annan person. (Sid 63)

Att lämna

I den dåliga relationen ingår också att den andre inte märker vad som är på gång med den som tänker lämna. (sid 75)

Så långt Thomas Böhm.

Klok, bra - och svårt. Det underlättar med smörjmedlen tillit, intresse samt nyfikenhet. Åtminstone har jag den erfarenheten - den lutar jag mig mot.


Håller du med? Har du ytterligare klokskap eller dimensioner - dela gärna med dig i kommentarerna eller på egen blogg.

2 kommentarer:

  1. Kul att du blev inspirerad! Jag läser om boken Kärleksrelationen då och då och hittar alltid något nytt. Jag gillar Böhms tonfall. Kärleksfullt och samtidigt krävande. Man förstår att ha en bra kärleksrelation är ett hårt arbete men också mycket belönande om vi vågar gå utanför bekvämlighetsrutan.

    SvaraRadera
  2. Skall köpa upp mig på den här pocketversionen... nyfikenheten är som sagt en god kraft i det avseendet.

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine