onsdag, november 25, 2009

Mannen i fönstret

Då jag slutat supa kunde jag stå i mitt fönster och titta efter mig själv. Sakna mig. Utanför min kropp.

Att vara ensam och sakna sig själv tär och får sinnet att vittra och sukta efter det som är borta.Bild: Jan Stenmark


Då och då ville jag kunna se mig själv komma slirande uppför gatan på väg hem med fladdrig rock och ostyrig gång - gärna ilsket hojtande mot en förbipasserande bil. Hötta med näven som en gest och markering av att kvällen och nattens strävan efter tröst och mjukhet bara lagt sig till ro i en stenhårt upparbetad berusning som inte lämnat något annat kvar än tunnelseende och ett känsloliv från naveln och neråt. Om ens där.

Och det kommer minnen framvällande av alla år som gick åt att försöka lyckas - ragga upp, brotta ner, hålla kvar - misslyckas.
Mannen. Den där jävla mannen som skulle ut och bevisa. Men som inte vågade eller räckte till. Prästen på behandlingshemmet hade pekat menande mot mitt skrev och hävdat att där satt "roten" som stökade till det för oss.

Den enda egentliga drift jag har är sexualdriften - att fylla världen med mina spermier. Det här är inget unikt. Det har alla män - och kvinnor. Sexualdrift - inte spermier. Kvinnor har ägg. Lektion slut.

Det är egentligen den enda drift vi har - så där biologiskt. Skulle det bara vara så enkelt och accepterat hade samhället sett annorlunda ut idag, det kan vem som helst förstå.

Här kommer jag att tänka på bögar och flator - vad som driver de som älskar samma kön... hmmm... det skulle jag vilja veta. Är det bara att tuppa sig och jaga det egna könet - en sexualdrift av nöje - för fortplantningsincitamentet finns ju inte... eller gör det det? Och hur? Det var en ny tanke för mig...spännande.

Många brukar lägga till den ekonomiska och sociala driften vid sidan av sexualiteten. Jag kan hålla med om det. Alla rädslor eller konflikter du har i dig kan du placera in i sex, ekonomi eller sociala fack.
Men vi har formats av normer, religioner och sociala umgängesregler. Begåvats med dygd. Det finns alltid en majoritet som formar de handlingsmönster som är tillåtande och samtidigt fördömande mot det som inte är OK... och vad som inte är OK det beror på så mycket.

Vad är en man? Finns det andra sidor av en man?

Frågan poppar upp lite här och var. Nu är Bloggvärldsbloggens Mymla ute och fiskar om vad manlighet är. Och ställer frågor:


Vad är manligt?

Finns det något som rent biologiskt är manliga egenskaper?

Eller är de skapade genom kultur och arv?

Vad är det bästa respektive sämsta med män?

Hur skiljer sig män från kvinnor, egentligen, och varför?

Finns det något som kan kallas för en "riktig man"? Hur är han?


Lätt att ställa frågorna - svårt att svara på. Vänder på det... vad är kvinnligt?

Det är givetvis lika svårt att svara på. Ja, inte för mig, förstås. Förmodligen inte för dig heller. Det är just det som är problemet - kvinnligt och manligt är som etikett betraktat så subjektiv att det blir lika svårt att reda ut och enas om vad ordet "vanligtvis" betyder. Eller vilket som innehåller mest vatten...något fuktigt, vått eller vattnigt


Sedan beror det på vem man frågar; en hortorsk i Pattaya, Ulf Lundell, Hagamannen eller Björn Ranelid kommer ge dig vitt skilda definitioner.

Riktiga män finns lika lite som det finns riktiga kvinnor.

Hur jag än brottas med frågan kommer jag inte längre än att det handlar om att vara en riktig människa. Är jag en riktig människa så är jag väl också en riktig man, för det är mitt kön.

Ju mer autentisk jag förmår vara - eller bara är - för handlar det om autenticitet så är transparensen påtaglig - rollerna och maskerna få.

Jag behöver inte bygga ett hus, välta kvinnor som jag fäller julgranar eller hö-hö-hö:a i en bastu över något förklenande blondinskämt och knäcka nötter och välta julkorv i ett tråg.

Jag strävar efter att bara vara. Med mina känslor. Som jag känner mig fri att uttrycka. Utan kemi. Det är viktigt. Utan alkohol eller annat som förvrider sinnet på mig. Lycka, kärlek och trygghet är OK.

Rädslan bortträngd. Rädslan att försöka bevisa något som jag tror att jag eventuellt är. Bara naken. Bara blottad. Visad sårbarhet. Lugnet...friden...stillheten.... kärleken

Och då kan jag suckande stå i mitt fönster och se efter mig själv. Hur det var - hur det är nu - så mycket bättre. Jag inser att saknaden efter mitt gamla jag behövs för att jag bättre skall omfamna mitt nu.

Blir melankolisk i sen kväll och drar på lite "stå-i-fönstret-musik"

Tänker också att i ett jämställt samhälle behövs ingen feminism - bara humanism.
LIGHTS IN THE NIGHT

Sitting in the kitchen
Coffee on the boil
Staring at the bacon
Goodbye olive oil
Think another feeling
Have another smoke
I've got money in my pocket
But I'm feeling broke

Try to read a paper
Try to read a book
Walk another circle
Hanging on a hook
Talking to the ceiling
Feeling kinda ill
If the radio doesn't get me
The TV will

Lights
Shiny bright
What's it like
In the light
Come down
Lights in the night
Come on down
Lights in the night

Standing by the window
Balance on the brink
Kiss another bottle
Sink another drink
Throw away the feeling
Throw away the pill
If the bottle doesn't get me
The thinking will

Lights
Shiny bright
What's it like
In the light
Come down
Lights in the night
It's easy to believe
Lights in the night

[Update:

1. Vara praktiskt händig (7,1)
2. Ha bra potens (6,4)
3. Ha välavlönat jobb (5,9)
4. En attraktiv partner (5,9)
5. En vältränad kropp (5,8)
6. Ett attraktivt yttre (5,5)
7. Vara sportintresserad (4,9)
8. Alltid vara redo för sex (4,9)
9. Äga tekniska prylar (3,9)
10. Ha en häftig bil (3,3)

Läste det på Trollhares blogg - listan är hämtad från Pfizer - dom som tillverkar Viagra. Den bygger på en undersökning där 1019 svenska män o kvinnor över 30 år svarat

Så nu vet vi... kan man bygga hus och vara spänd i underlivet är manligheten räddad.... så skönt att veta.]

4 kommentarer:

 1. Ja det ääär ju det som är så tragiskt. Alla dessa former som man skall passa in i beroende på tidsperiod ... när man är född, vilken generation man tillhör osv osv.
  Du "Tänker också att i ett jämställt samhälle behövs ingen feminism - bara humanism." och tänker eller rättare sagt sätter ord på vad jag också tänker. Då ... om det skulle slå in ... så är vi i paradiset här på jorden.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Visst är det så - men paradiset tycks just nu vara mycket avlägset

  SvaraRadera
 3. Vilken fin blog du har, och faaaaan vad du skriver bra! Du är jättebra, verkligen! Ärligt, personligt och med djup. "I ett jämställt samhälle behövs ingen feminism - bara hamanism" - Halleluja!!! :-)

  SvaraRadera
 4. @ Charlotte - tack o bock. Vad glad jag blir...

  SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine