tisdag, oktober 27, 2009

Mental besatthet

No, seriously, I'm more comfortable here.Image by icantcu via Flickr

"Vad duktig jag är som inte dricker. 10 dagar nu. Oh, vad alla dricker mycket nu för tiden. Förresten nu stänger systemet snart. Men jag ska inte dricka. Det är bra att jag inte dricker. Men bara en öl. Det har ju varit en så stressig vecka. Men nej, jag har ju lovat att inte dricka. Men va f-n det är väl jag som bestämmer om jag ska dricka eller inte. Var är bilnycklarna? Nu åker jag till systemet. Det är jag värd."

Citatet kommer från den eminenta bloggen Nattens Bibliotek, och har rubriken "Så här tänker en alkoholist som tar ett uppehåll".

Bloggens författare, Siri, mailade och undrade; - Jag är nyfiken på hur en nykter alkoholist tänker när suget kommer. I kontrast till hur en alkoholist tänker som bara gjort ett uppehåll.

Det tänkte jag försöka förklara....

Till att börja med verkar det som om gränser mellan nykter och spritfri inte är helt klart och redigt definierad.

För mig är det inte samma sak.

Spritfri är den som talar i det inledande citatet. Alltså - kemiskt ren från alkohol, men med alla beteenden, tankemönster och själslig oro som en spritfri, men inte tillfrisknande alkoholist har.

En nykter, eller tillfrisknande alkoholist, har ofta problem med sug (mental besatthet) under det första halvåret i sin karriär som nykter/tillfrisknande.

Man kan säga att "alkoholsåret" i hjärnan inte läkt riktigt. Stygnen sitter kvar. Det kan till och bli varigt och kladda lite...

Med tiden, under förutsättning att den tillfrisknande gör rätt saker, läker såret och det bildas ett ärr som kommer sitta där livet ut.

Ibland kliar ärret. Den tillfrisknande blir orolig, irriterad, missnöjd. Självömkar. Ser alla i sin omgivning som idioter, blir grandios... men har man tillräckligt med kapital på det andliga kontot kan man hejda insjuknandet och ärret förblir intakt. Suget kan möjligtvis återkomma, men den nyktre alkoholisten som skött de andliga insättningarna kan göra uttag och möta det här utan att såret skall spricka upp.

För spricka upp det kan det göra. Tillsätt alkohol och det börja blöda omedelbart.

I min kommande bok "ANAMMA" skall jag utveckla det här med att göra "rätt saker". Redan idag finns en bok som till viss del tar upp detta - Leva Nykter

Alkoholforskare Johan Franck utvecklar, och pratar om "ärret":

Reblog this post [with Zemanta]

3 kommentarer:

 1. Stort tack för ditt svar! Jag blev så inspirerad av det du skrev och av tankar som jag haft sedan jag läste din bok att det blev ett helt inlägg till. http://nattensbibliotek.wordpress.com/2009/10/27/hur-tanker-en-nykter-alkoholist/
  Kram, Siri

  SvaraRadera
 2. Musselmannen - du har väl sett att vår skrivarcirkel VERKSTAD har dragit igång. Du bör ha mail med dina inloggningsuppgifter. Det är bara att tuta och köra nu. www.verkstad.se

  Vi ses där, ok!

  /Gubbsoda

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag hittade hit av en slump faktiskt... Skriver just i samma sekund på ett snabbt inlägg om att vara skadefri självskadare, vilket jag ser på ungefär som att vara nykter alkoholist. Och jag ville bara säga att jag citerar dig i min blogg, (länkar så klart till dig), och hoppas det är okej.... Säg till om det är nåt problem :)

  /Frida

  SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine