torsdag, oktober 01, 2009

Autumnatiska tankar...


Höstkänning ger kroppsspänning.

Så är det för mig. Axlarna åker upp. Jag känner mig fastskruvad mellan axlarna. Huden torkar. Det är varmt inne, narigt ute. Massage, för böfveln. Jag tycker det är bäst att göra den själv, då massörer är dyra och kladdar på mig.

Då breder jag ut mina handdukar och plockar fram oljan…. Egenmassage – it is


Har du en långsam kroppstyp som Vata är huden ofta torr och du är kanske lite frusen. Då är daglig massage under ett par veckor da shit.
Oljemassagen renar, balanserar lymfsystemet och det endokrina systemet, smörjer, mjukar upp muskler, vävnader och leder. Den gör också huden lysande och ungdomlig. Sesamolja är den bästa oljan för den tränger in i huden.

Innan du använder sesamoljan skall du"mogna" oljan. Det innebär att du värmer upp oljan till 100 grader. Detta gäller endast ren sesamolja, alltså sådan som säljs för matlagning m m. Använd alltid en termometer. Mogna den mängd olja som du använder under en vecka, ca 1,5 dl. Tänk på att oljor är eldfarliga. Därför bör du tänka på att:

- Ha låg värme på plattan.
- Aldrig lämna oljan obevakad.
- Omedelbart ta av kastrullen från plattan när oljan kommit upp i rätt temperatur.

Jag brukar köpa min sesamolja på hälsokostaffärer

Så här gör du
Innan du börjar massagen ska oljan värmas till kroppstemperatur eller varmare. Lägg gärna ut en handduk du inte är rädd om på badrumsgolvet, då man lätt spiller olja och det kan blir lite halt.

1. Börja med att massera huvudet. Doppa fingertopparna i oljan och massera in oljan i hårbotten. Yes – in i håret (i mån av tillgång) Här har jag det bekvämt. Under hela massagen använder du så mycket som möjligt av hela handflatan och inte endast fingertopparna. Eftersom huvudet är en av de viktigaste kroppsdelarna att massera, så använd gärna lite mer tid där än för de andra delarna.

2. Smörj försiktigt in ansiktet och ytteröronen. Massera med hela handflatan där det går. Ansikte och hals masserar du försiktigt. Inte så kraftigt som på övriga kroppsdelar.

3. Sedan går du vidare till hals, nacke och övre delen av ryggraden. Massera med öppna händer och lätta rörelser.

4. Det är bra om du först applicerar oljan på alla kroppsdelar och sedan börjar om uppifrån och masserar. På så vis hinner oljan ligga på huden längre tid.

5. Fortsätt med armarna. Massera med fram- och återgående rörelser längs med de långa musklerna och med cirklande rörelser över lederna.

6. Gå vidare till bröstet och buken. Över hjärtat masserar du med lätta cirkelformade rörelser. Massera buken medsols från nedre högra sidan, uppåt, till nedre vänstra sidan.

7. Massera alla delar av rygg och ryggrad så långt du når.

8. Fortsätt med benen. Massera med fram- och återgående rörelser längs med de stora musklerna och med cirklande rörelser över lederna

9. Sist masserar du fötterna. Precis som huvudet anses fötterna vara en av de viktigaste kroppsdelarna att massera. Använd gärna lite mer tid för fötterna. Massera fotsulorna med hela handflatan


Den här massagen brukar ta mig 15 minuter och då gör jag den helst på morgonen innan jag duschar. En flaska på 60-70 cl brukar räcka till 10 massager.

Har du ont om tid – massera huvud och fötter 2-3 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine