torsdag, januari 01, 2009

Goth-ICA eller Lidl?

GothikaImage via WikipediaÄldsta dottern, snart 16, är "into horror". I prinip inget kan vara läskigt nog. "När lammen tystnar" var inte speciellt ruggig, och "The Shining" var bara tråkigt… jaha.

Gothika kom på tapeten. Jajajajaaaaa…. Vi ska se den. Yngre dottern är precis tvärtom. Vill hellre se dokumentärer om finnar med lapp om halsen och sånt. Häromkvällen var hon ute med en kompis.

Då slog vi till. Gothika…. Be prepared. Kursiverad handling snodd från Wikipedia

Miranda Grey är en psykolog och lever tillsammans med sin man. En dag är hon med om en mystisk bilolycka. En mystisk flicka attackerar henne och sedan blir allt svart. Tre dagar senare vaknar hon upp på ett mentalsjukhus och får reda på att hon brutalt mördat sin man efter bilolyckan för tre dagar sedan. Hon förstår ingenting men med hjälp av sin gamla kollega, uppdagas mer och mer hemligheter. Flickan fortsätter att kontakta henne på ett obehagligt vis. När hon berättar om flickan så tror ingen henne. Alla säger att hon är galen. Men det är inte så konstigt, för vem skulle tro på en människa som säger att hon har sett en flicka, som dött 4 år tidigare?

Nog verkar det här som en gött habil intrig?

Men… det hjälps inte. Flera namnkunniga skådisar gör så gott dom kan. Det spelar ingen roll. När manusförfattaren har sniffat lim och boffat gas är filmen bortom all räddning.

Jag ger några exempel:
 • Halle Berry. Psykolog, som kartlägger svåra personlighetsstörningar är gift med sin chef. Brukar inte vara OK, Att chefen och Halle Berry inte är kompatibla i vare sig ålder och omfång, det kan vi bortse ifrån. Det skiljer 15 år och 150 kilo…ungefär.
 • När Halle tokknasar och flippar – då sätts hon in på samma anstalt som hon jobbar. Fast som patient, då. Och skall nu äta, duscha och motionera bland de hon tidigare kartlade. Troligt?
 • Strömmen går hela tiden på det här enooorma sjukhuset/fängelset. Det sprakar i ALLA ledningar och rör som om jävelen var lös. Men det är han inte.
 • När Halle i slutet av filmen är på rymmen och vill uuuut från fängelset så har hon 45 vakter med stora stavficklampor som jagar efter henne. I mörka korridorer. Ingen tänder ljuset.
 • Under samma rymningsmanöver har manusförfattaren problem. Halle måste ju komma ut och därifrån. Hur löser vi det? Jo – en vakt som sitter vid något skumt skrivbord med massa monitorer upptäcker Halle under sitt skrivbord. Istället för att sköta jobbet och dra i alla klockor, så ger han Halle sin bilnyckel; Psst…take this, get the hell out of here…Märkligt, då inget i filmen tidigare tytt på att dom har något större samröre, mer än att dom är jobbarkompisar (som alla andra vakter) – Halle och vaktmjukisen.
 • När Halle börja nysta upp saker och ting blir det riktigt märkligt. Och ännu mer svårförklarigt blir det eftersom vi som tittare aldrig riktigt får klart för oss vem som mördade Halles fete man. Det kan ha varit Halle. Mycket talar för det – men det är i så fall ett år senare glömt och borta. Hon s a s got away with it.
 • Hon har dessutom lyckats få en svårt psykstörd Peleope Cruz ur finkan genom att "någon börjat tro på henne". De är så rara mot varandra i filmens slutscen.
Det finns mer svåra grejer att ta – t ex att en stor polisstation är helt folktom sånär som på Halles mans bästa kompis – den lokale sheriffen. Det visar sig att Halles man, som alltså dör tidigt i filmen, och sheriffen har osunda påsar ihop. Detta har Halle upptäckt och ligger pyrt till.

Vad jag finner ännu mäkligare är att Halles man hyrt en ödegård och inrett en källare för sexlekar – när han hade godis i påsen hemma. Halle borde ju inte gjort särskilt ont, menar jag.

Att Halle levt ihop med denne wackosexpsykoman i många år - utan att ana något är högst dubiöst. Halle, som är profilerare och synnerligen skarptänkt har inte för ett ögonblick anat att hennes man kidnappar unga flickor och videosexkedjar dom på en mögig mountainpeoplegård.
Någon misstanke, kanske en fling över frukostmüslin hade varit på plats....

Dottern och jag konstaterade att filmen sög krafigt i trovärdighet. Bortsett från det har den tre-fyra Big Boooh:s värda att studsa till därhemma i soffan.
Reblog this post [with Zemanta]

2 kommentarer:

 1. Oj, oj, det låter som en väldigt trovärdig historia. :) Jag o greven avskyr tvärtom skräckfilmer och gör stora omvägar i TV-tablåerna när de visas. Bara för det tycks TV1000 ha snöat in på skräckfilmer rejält. :(

  SvaraRadera
 2. Jo, jag vet. Skräckisar är svåra när det gäller trovärdighet. Ofta är det nån Åke från Åstol som skall choppa upp ett tonårsgäng. Men det finns några goda undantag.
  Gothika hör inte dit.

  SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine