söndag, januari 04, 2009

Curry Nam-Nam

A small bowl of hot smoked Spanish paprika (pi...Image via WikipediaDå all jul och nyår nu välts över ända och det nya året ligger vidöppet är det dags att smarra till det och med heta värma själen. Denna färgrika gryta är en garant för att eventuella bihålor som satts igen av för mycket fett och mejerimög kommer loss och den kåtar upp det mesta i kroppen.

För 4 hungriga personer som tycker om indian food - då helst baserad på chicken - gör du detta recept.



  • 7 msk veg. olja
  • 800 g – 1 kg kycklingfilé, skuren i 2 x 3 cm bitar…ungefär
  • 350 g röd parika
  • 25 g mandel (skalad)
  • 3 vitlökskyftor
  • 2 medelstora gula lökar
  • 2,5 cm färsk ingefära


  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 msk malen koriander
  • ½ tsk malen gurkmeja
  • ½ tsk cayennepeppar (ev ngt mindre om du har lätt för att bli musbränd på tungan)
  • 2 tsk salt


  • 1 msk citronsaft
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 dl vatten



Mal ner paprika, mandel, lök, vitlök, ingefära i en matberedare tills den blir "pastasåsig"

Tillsätt spiskummin, koriander, gurkmeja o cayennepeppar.

I en gryta med oljan fräser du sedan detta gojs i 7-8 minuter under viss omröring.

Tillsätt kycklingen, citronsaften, svartpeppar och vatten.

Låt puttra på svag värme i 25 minuter. Rör om då och då.

Under tiden kokar du ett härligt basmatiris och serverar till.



Enjoy! De ovannämnda 4 personerna behöver inte kopulera med varandra. Det går bra att äta ändå. Även ensam.


Reblog this post [with Zemanta]

3 kommentarer:

  1. Hur starkt är det ungefär då? Jag har ätit bara lite indiskt så jag vet inte hur mycket jag vågar mig på. Men det jag ätit har varit helt ok. Skala = Chicken Korma - milt. Tandoori chicken - skitstarkt.

    SvaraRadera
  2. Hur starkt det här blir avgörs mest av mängden cayennepeppar. Om du är klen i gommen skall du kanske pröva med ett kryddmått istället för en halv tesked

    SvaraRadera
  3. Det låter som om du behöver vapenlicens för att servera denna måltid, bäste chef Nemo! ;-)

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine