onsdag, juli 07, 2010

Rhodos D. I. Y - all exclusive

Att snika sig med på charterplan är egentligen inget jag strävar efter. Alltså - varför hosta upp 5 tuss och bara få en flygstol? Inget transfer, inget hotell, inget välkomstmöte vid poolen och inga käcka utflykter?

"Kan själv". "Vill inte". Och "Näh-äh" trycker starkt på i argumentationen.
Så voffö charteravgång alls?

Det är det ofta så att när älsklingen och jag skall resa - så är antalet avgångsdagar att resa på begränsat. Alternativen är få. Bara att bita ihop och gilla läget. Applådera vid landningen och så vidare. Dessutom begåvades nedresan med en "skön rulle". Farsan av Josef Fares. Say no more.

I år blev det Rhodos som fick nöjet bli utforskat av två soltörstande, frusna och badlängtande själar under två veckor.

Vill vi ha det här?


Elli beach - Rhodos stad

Nä - det vill vi inte….

Vi vill ha detta:


Kalathos beach - nånstans mitt på - med tysktältet uppslaget

Och fick det.

Hur gör man? En schysst bil är en bra början


Gosemumsan vinkar glatt

En snabbguide till Rhodos - all exclusive

Efter att återigen packat för mycket kläder - (jfr förra DIY-inlägget om Kreta) landade vi mitt på dan söndag 20 juni och blev hämtade Kristinas söner. Vi bodde där de tre första nätterna - på "Kristinas rum", alltså. Detta skulle visa sig vara ett lyft på flera sätt - det fanns svenska sängar att sova i - vilket innebar att vi sov på IKEA-Sultan och bäddmadrasser.

Du som varit i Grekland vet att sängnormalitet betyder ett styck resårmadrass med ett tunt lakan på - inget mer. Inga skydd. Inga tunna småmadrasser som mjukgör horisontalläge.

Allvarligt - jag tror att mycket av Greklands kris beror på deras sängstandard. En hel befolkning som ligger på något som ger mig en känsla av "mjuk sten" kan inte vara bra för nationalekonomin. En trött och befolkning jobbar sämre än en utvilad. Åtgärdspaket från EU: bäddmadrasser istället för Eurolån. Tro mig, det kommer hjälpa landet på fötter. För att inte tala om att de hygieniska förutsättningarna gradvis förbättras. Varje hotell och alla dessa sängar... vågar inte tänka på alla DNA-blandningar, kroppsvätskor och annat som bor i dessa resårmadrasser...

Alltnog - Kristina har bott på Rhodos i 30 år och kan ön. Gav ovärderliga tips om platser, stränder och restauranger.

Apropå stränder så har den käre Kapten Barfota en mycket bra guide - och nej - det är inget krav att vara naken - stränderna är bra ändå.

Men - ge gärna Gamla Stan på Rhodos några kvällar. En helt unik miljö. Shoppingen är OK - men alla inkastarna vid restaurangerna som ligger i turistgyttret är påfrestande. Syrahöjande.
Restaurant Lipsi undantaget. Där var det vänligt, gott och fullt med folk.


Basföda - lunch och middag

I Pefki - där vi sedan kom att bo under resten av resan - var det lätt att känna sig snygg. 90% av alla turister var engelsmän. De är som regel inte jättesnygga. De är ofta mycket blekta, föga långsträckta och ser äldre ut än vad de är. Alla män är tatuerade. Deras flickvänner har alltid klänning på kvällarna som sitter konstigt på deras kroppar. De få undantagen som skiljer sig från den bleksskära skaran är chokladöverdragna och toppade med frisyrer med färg av spunnet socker. De påminner om installationer mer än människor på på något vis

I Pefki bodde vi hos Mrs Mika och hennes man Sifis. Så här ser det ut där:

Mrs Mika var precis som Kristina mycket tjänstvillig med resturangtips. Nikolas Restaurant o Taverna var en hit. Samt Artemis. Likaså Dinonysos Restaurant i Lindos (som här bjuder på en 360-virtual tour)

Pefki som var vår bas är ett gott läge - det är 5 km från Lindos. Lindos stad är helgjutet mysigt på kvällarna. Förutom Dionysos kan jag varmt rekommendera Marias Taverna.


Otur i pannan? På Santa Lucia i Rhodos stad kan du äta svenskt

Så till det egentliga syftet med resan - bad, sol och bokläsning. Så glad att både jag och älsklingen av att ligga som strandade valar längs en öde beach och bara vegetera. Göra absolut ingenting... då är det gott att leva.

Vi fann Kalathos beach som det bästa alternativet (ligger mellan mellan Haraki och Lindos) se på Google maps. 5 km lång pebblesstrand med klart vatten och lagom fläktande vindar

Badet på Kalathos beach kryddades av att bonden Kornström transporterade sin fru varje dag kl 16. En nedtuffande traktor med frugan på släpet. Hon skulle bada. Bonden själv slog sig ner på en medhavd stol och väntade till tanten badat klart. Efter 20 minuter avgick detta ekipage lagom stillsamt upp mot bebyggelsen igen. Så mycket mer hände inte på stranden under en dag.


Den serviceinriktade äkta mannen

Vi var även på Tzambika beach lite längre norrut. Sand. Men lite väl många kuk-Greker som lajjade runt i vattenbrynet och kamakade sig. Det är inte stabilt.

Faliraki fick också ett besök - hastigt och osunt var det. Som ett valrossberg med hög människotäthet. Även här snurrades könsdelar moturs i vattenbrynet. Att folk kan vara så osnygga. Ja, inte alla - men det är ju dom man lägger märke till... cocky Greeks..mest.

Pefki var också lämpligt för sunda rörelser. Fyra löpträningspass på mellan 6-11 km blev det. Trots att jag försökte komma upp innan förmiddagshettan satte in - så var det svårt att vakna och känna sig mjuk och spänstig. (Se ovan ang. de grekiska sängarna)

Efter 10 dagar var det dags att åka tillbaka till Rhodos stad....
Den sista natten hamnade vi på Nikis Hotel i ett snyggt rum. Men lampan... pyntad med lô.
I lölampans sken avslutade jag min läsning under resan. Det var trögt att komma igång - så det blev bara fyra volymer - och en ljudbok


Från vänster: Nagelbitande bladvändare, Skitbra thriller, Överreklamerat sömnpiller, skruvad Enquist


That's all...

Sammanfattning - kommer inte åka till Rhodos igen om det inte är en väl liggande restresa som lockar - för Kreta, Korfu och Zakyntos (som är jämförbara i storlek) slår Rhodos - på alla sätt utan gamla stan och Lindos - men det är tveksamt om det är värt en egen resa.

Om du däremot är ute efter att ha allt på krypavstånd - bad, stad, nattliv och parasollstrand - då är Rhodos en charterö för dig...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine