onsdag, januari 14, 2009

1348

Map showing the spread of bubonic plague in EuropeImage via Wikipedia
Lika klockrent som ett årtal då pesten härjade som värst är nu mina bloggposter. 1348 har det blivit sedan starten juli -05.

Då jag funnit en viss mättma (tack Mike!) i mitt bloggande kommer jag under tiden fram till mitten av februari fundera på bloggens fortsatta liv.

Jag har också annat att pyssla med.



  • Mina inlägg under perioden 9 september - 20 november 2008 skall redigeras.
  • Jag har belagt mig själv med godisförbud
  • Marschen mot ett raskare liv skall påbörjas. (Gbg-varvsträning)
  • Min relation med S skall utvecklas och fördjupas ytterligare

Bloggen kommer att vara nerstängd periodvis. Jag kommer att rensa ut en mängd inlägg som saknar relevans ur ett historiskt perspektiv, eller som har en verkshöjd i nivå med strumpskaften. Det kanske inte blir så mycket kvar...

Vill du veta när jag kör igång igen - lägg in bloggen i en RSS-reader, så ser du när det händer något. Eller maila- så blänker jag till när det är något nytt på G.

Tack för alla glada tillrop och kommentarer, stärkande mail och för att du läser. Utan läsare - lite bloggande.

Jag tar givetvis tacksamt emot kommentarer och tyck på vad jag borde skriva om...
Några spår finns upparbetade i min nödtorftigt bemängda skallbas..

  • fortsatt trams blandat med beroenden och personlig utveckling,
  • renodling kring livsstil, andlig utveckling, fysisk träning, mental balans
  • rent kulturfokus - film, böcker, TV och musik
  • lokalfärg! en blogg som inte rör sig utanför kommungränsen
  • intervjuer med andra bloggare, koll på affärer, caféer och bilder från den lokala verkligheten
  • åsiktsmaskinen - varje dag - en nyhet/artikel från tidning - Nemo tycker.

    Jag kommer åter kring 15 februari....

    Under tiden kan du med fördel grotta ner dig i "bloggkomposten" och vältra dig i en introvert narcissist och hans resor, beroenden, stalltips för ett bättre varande, barndomsminnen, ilska, filmtyckaden, boksmak eller vad du själv finner lämpligt och gott.


Reblog this post [with Zemanta]

tisdag, januari 13, 2009

Bloggrulladen

... idag med kvacksalvarparaden... ( hette i sin första utgåva "Bloggrullatorn") blir min andra och sista bloggrullegenomgång på ett bra tag. Jag skall förklara varför imorgon.


Är en ny bekantskap i rullen. Inte så konstigt, för bloggen har bara funnits sedan nyår. Den drivs och tillverkas av Navid Modiri som portalfigur. Första gångnen jag uppmärksammade den mannen satt han och ledde filmkrönikan med en kvinnlig partner. Då störde jag mig på att hans frisör uppenbarligen använde yxa istället för sax, samt att Navid använde Pinoccios scenkostymer, framhängda av nån limsniffande stylist. Tråkigt - för karln' är ju snögger... och han bevisar med sin blogg att han är rolig och kreativ. Nu har han gjort de utseendemässiga förändringar som var nödvändiga för att jag skall ta honom på allvar. Läs om allt du behöver veta för att starta en blogg. Det är guld. Hela redaktionen är värd sin etta på bloggportalstoppen i Göteborg


Vet att sjunga rätt vaggsång. Respect! RastafarI, ever livin', ever lovin' I and I,

Är ny i rullen - men är en man som kretsar kring Olskroken insvept i surrealism.
Här är han på utflykt i Skatås. En god surrealist - eller så äter han för starka mediciner... men jag tror på det förstnämnda.

Har under en tid repriserat sig, men är nu bloggilsk över de nya träningsreglerna som amerikanska hälsovårdsmyndigheter har rekommenderat.

Också en ny bekantskap och en blogg som jag inte riktigt har förstått. Men det är mycket GI. Och däremellan en blogg som skjuter in sig på allt möjligt. När Björnnästet sköt på Reinfeldt och F-kassan samtidigt blev det drag i spjället

Drar ner brallorna på TV4 och kammar Robert Wells...fast inte medhårs

Börjar röra på sig efter en tid i bloggdvala. När Hasse muttrat lite ryckte det till ordentligt.

Är i repristagen. Har fått tarmvred, stackarn. Läs för all del posten om C J de Geer. Det är höjd. Hög höjd

Berättar om sin lunch med mig. Det var en synnerligen god lunch och ett gott möte

Lämnar för tillfället dansbandkostymernas förgiftade värld och djupdyker ner i konceptklassisk tysk art-porr-neo...nånting. Tyskt - det är bara förnamnet
Har klara I-landsproblem i valet av semesterort. Nemo önskar givetvis lycka till och hoppas på en lösning i rätt riktning. (Söderut)


Har flaggat för dokumentären Livspusslet. Bra. En mycket bra dokumentär. Värd att se. Om du har tid ;-) Repriser:
SVT2 Torsdag 15 jan 2009 kl 15.55
SVT2 Lördag 17 jan 2009 kl 13.50
SVT24 Lördag 17 jan 2009 kl 21.00 Finns även på SVT Play (lite trailers innan)

Svarar på svåra livsfrågor. Utklarande, seriöst och rättframt. I sann narcissistisk anda väljer jag att plocka posten där jag får svar på den fråga jag ställde. Igår kom en post om hur Lisa med z trasslar in sig.

Har funnit ut att combon Tobbe Trollkarl + SATS inte har något gott i påsen. Eller hatten
Snaskar vidare. Här har han en strävan att bli tysk porrfilmsskådis. Han missar dock att mustaschen bör förlängas med minst 3 cm på vardera sida och obönhörligt peka neråt.

Är precis som 365 saker en ny bekantskap. Hon skriver böcker som sägs vara roliga. Det är lätt att tro på. Läs hennes IKEA-inventering. Den är fööör bra.

Skriver om en kompis pappa som tyckte att Sagan om Ringen var...."lite orealistisk" och lite annat om film som inte håller.


Reblog this post [with Zemanta]

måndag, januari 12, 2009

Ren ondska


Efter att ha sett Veberödsmannen i en repris från 1986 slås jag av hur brutalt Ernst-Hugo får den sanna ondskan att bryta fram ur plasmaskärmen och inta det annars så trevna vardagsrummet.

Gudrun ritar och berättar


"Allt handlar om kön, makt, kapital, diskriminering och minoriteter"

I helgen var jag på handledarmöte i Dömle. Uppmärksammat i lokal Gammelmedia. NWT hade journalist på plats som fotade och tog bilder. "Det kommer i tidningen på måndag", sa han. Så är det. Men redan igår låg det på nätupplagan.

Det var mitt första möte med en kvinna som under årens lopp väckt starka känslor hos mig. Jag hyser alltjämt en motvillig beundran för Gudrun. Henns argumentationskraft är lysande. Hon har på fötterna och är påläst. Som faktagrund för sina teorier använde hon en hårdvaruskrift från SCB. (nedladdningsbar gratis) Inget mumbo-jumbo således. Ren fakta. Det blir tyngd i hennes resonemang.

Jag är med nästan hela vägen. Det är egentligen bara "mäns våld mot kvinnor" som det kör sig för mig. Jag väljer att i första hand se det som en missbruk- och beroendefråga, snarare än en man-kvinnofråga. 80% av mäns våld mot kvinnor är kemiskt substansrelaterat.

fredag, januari 09, 2009

Mera om Marklund

Efter en mycket sval fläkt som genomblåst media under de senaste veckorna - så finns det nu i vart fall en tidning som flaggar upp Moncia Antonssons bok.

Läs recensionen. Den är skoningslös, rättfram och intelligent. Den sätter dessuom fingret på något speciellt - när recencenten jämför Maja Lundgrens "Myggor o Tigrar" samt Lars Noréns dagbok.

Båda dessa böcker blev föremål för debatten kring vad som är lögn och vad som är sant.

Att det inte blivit något medialt väsen kring "Gömda" efter Monica Antonssons avslöjande bok är en gåta.

Säljer man 1 miljon ex på något som är utgivet och marknadsfört som SANT borde Liza Marklund hudflängas lite varstans. Det är mycket tyst. Men kanske ändå inte...

Numera upprörs jag inte över så mycket. Jag kan till och med se ett avsnitt av Körslaget med Robert Wells. Det är svårt, men det går.

Fortfarande indigneras jag djupt kring de som slår mynt av lögn och sanning och sedan - dessutom fegr ur och inte tar debatten. Om de dessutom fortsätter att skratta hela vägen till banken där de vältrar sig i sina lögnpengar - då väcks min vrede. Då blir jag ond i ögat.

I nuläget har all tidigare beundran och respekt för Liza Marklund ryckts av mig som en blöt handduk i ett duschrum. Och det är kallt.

Andra bloggar om:

Stenmarksaktigt - igen



Att aftonbönerna gav skev utdelning tolkade
gossen som att Gud övertolkat alltihop; han hade bara bett om rostbiff.


Senare i livet förstod han bättre...

torsdag, januari 08, 2009

Meningen med livet. Vilket liv?

Jump for JoyImage by Scott Ableman via Flickr
Att leva ett o-liv. Inget vidare. Att komma till ro med sig själv. Att slippa jaga runt och bara försöka hitta rätt...så trasigt och tragiskt. Känner igen mig själv i det. Att det skulle ta nästan 40 år att gå i mål. Waste...

Första steget kan vara att du kommer underfund om vilka dina grundläggande värderingar är om vad som är ett rätt och riktigt liv och hur ditt liv idag motsvarar din syn på detta. Jag bjuder in dig till en övning för att utforska detta.

Svara på frågan: Hur viktiga är följande områden i livet för dig på en skala mellan 0-100 poäng?

1. äktenskap, partnerskap, nära relationer
2. föräldraskap
3. andra familjerelationer
4. vänner/sociala relationer
5. yrkesval, arbetsliv
6. utbildning/personlig utveckling
7. ledighet/fritid
8.andlighet
9. samhällsfrågor,socialt engagemang
10. hälsa, välbefinnande

Svara sedan på frågan:

Hur nöjd är du med hur du lever i dag inom respektive område. Använd återigen skalan om 0-100 poäng.

Du har förmodligen nu funnit en skillnad mellan hur det är och hur det borde vara inom olika områden i ditt liv utifrån dina grundläggande värderingar.

Fråga dig nu:

Vad skulle du kunna göra för att minska avstånden inom de områden som är mest viktiga för dig och där det samtidigt finns större skillnader? Vad kan bli dina första steg för att minska skillnaden mellan hur det är och hur du skulle vilja att det skulle vara?


Reblog this post [with Zemanta]

onsdag, januari 07, 2009

Similar minds

Similar Minds är en sajt jag ofta haft anledning att återkomma till. Eller tipsa om. Där finns verktyg för att finna språngbrädor.
Språngbrädor att hoppa på för den som vill förändring. Eller söka hjälp.
Att "bara ta ett test" och sedan sucka djupt över tillståndets varande skapar möjligtvis en grundångest som faller tillbaka i overksamhet, navelskådande. Leder sällan bort - men hem och inåt. Stannar vid hjärteroten.

Similar Minds kan också ske i möten med andra. Det kom över mig i måndags då jag mötte Hasse.

Hasse har varit gäst på min blogg och kommenterat från och till under ett kvartal ungefär.

Det är mitt första closeencounter med en bloggavatar, eller cybermänska. Det har inte hänt att jag träffat en bloggvarelse paw riiktit tidigare.

Min kära S var den sista. Men då var mina vistelser i cybret mer betingat av erotisk fattigdom och känslomässig svultenhet.

Så icke nu. Hasse och jag är lite two peas in a pod - då vi håller på med samma saker fast ändå är väldigt olika - bakgrundsmässigt.

Hursom. Det var ett gott möte. 1,5 timmar var snabbt förbrukade och jag fick med mig mycket visdom och kloka ord. Ömsesidigt hoppas jag.

Jag fick ocskå en bestämd förnimmelse av att jag inte mött Hasse för sista gången. Läs förresten Hasses drömmar om 2009.

tisdag, januari 06, 2009

Stenmarksförsök

Den trogne bloggläsaren har sett mina tafattheter på juldagen och senast en tveksam bild från den 3 januari i år.

Bilderna emanerar från ett besök på Nationalmuseum. S och jag var där under Luciahelgen och jag fastnade för de holländska mästarna. Secka tavlor! Som gjorda för att sätta pratbubblor till. Så respektlös är jag inför konsten. Jag ser en tavla som ett utkast. Något att sampla ifrån. Göra en twistad remix.

Det funkar ju inom musiken, så varför skall det vara så skitnödigt när det gäller konst?


Reblog this post [with Zemanta]

måndag, januari 05, 2009

Lika inför lagen?



Claes Borgström och Sam Shephard sida vid sida.

Vad kommer det sig?

Joserru... den senare har vart ute och mosat runt med 1, 7 promille

Nu kan det inte bli så att Borgström försvarar Shephard på grund av nationalitet och så... men lek med tanken.

Så förvirrat det skulle bli i rätten. Som att få ordning på vem som är vem i Adolfphson & Falk. Eller att klura ut vem som är Niclas Levy och vem som är Ingvar Storm...

Reblog this post [with Zemanta]

söndag, januari 04, 2009

Curry Nam-Nam

A small bowl of hot smoked Spanish paprika (pi...Image via WikipediaDå all jul och nyår nu välts över ända och det nya året ligger vidöppet är det dags att smarra till det och med heta värma själen. Denna färgrika gryta är en garant för att eventuella bihålor som satts igen av för mycket fett och mejerimög kommer loss och den kåtar upp det mesta i kroppen.

För 4 hungriga personer som tycker om indian food - då helst baserad på chicken - gör du detta recept.



  • 7 msk veg. olja
  • 800 g – 1 kg kycklingfilé, skuren i 2 x 3 cm bitar…ungefär
  • 350 g röd parika
  • 25 g mandel (skalad)
  • 3 vitlökskyftor
  • 2 medelstora gula lökar
  • 2,5 cm färsk ingefära


  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 msk malen koriander
  • ½ tsk malen gurkmeja
  • ½ tsk cayennepeppar (ev ngt mindre om du har lätt för att bli musbränd på tungan)
  • 2 tsk salt


  • 1 msk citronsaft
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 dl vatten



Mal ner paprika, mandel, lök, vitlök, ingefära i en matberedare tills den blir "pastasåsig"

Tillsätt spiskummin, koriander, gurkmeja o cayennepeppar.

I en gryta med oljan fräser du sedan detta gojs i 7-8 minuter under viss omröring.

Tillsätt kycklingen, citronsaften, svartpeppar och vatten.

Låt puttra på svag värme i 25 minuter. Rör om då och då.

Under tiden kokar du ett härligt basmatiris och serverar till.



Enjoy! De ovannämnda 4 personerna behöver inte kopulera med varandra. Det går bra att äta ändå. Även ensam.


Reblog this post [with Zemanta]

lördag, januari 03, 2009

Vid Floden


Badutflykten med onkel Ernst blev inte
så soldränkt som hans mor lovat

fredag, januari 02, 2009

Nyord - ning

{{esEvolución de tamaño de los teléfonos móvi...Image via WikipediaNyord har en förmåga att listas och "bestämmas" av Språkrådet, vars medlemmar i kraft av någon examen eller fina diplom med många stämplar, vet hur saker skall vara.

Psykbryt har en lista som jag gillar bättre.


För egen del har jag börjat använda "sitta och bittra" altt oftare. Liksom Gammelmedia.

Och det är här jag får problem.

Hjälp!

Gammelmedia blir för onyanserat.

OK - VHS, papperstidning, C-90 kassett, telefon med snurrskiva = Gammelmedia

Men sen då?

CD, Nokia 3210, USB 1.0, Windows 98... ja, du fattar.

Nyord för dessa "in between-media" sökes.

Då jag själv satt mig ner på kammaren (gammelmansidiom) och grottat ner mig har jag endast funnit ett begrepp som utgö tomrummet mellan Gammelmedia och dagens trådlösa, donglesamhälle inklusive strömmande media, bluetooth och twitter osv...

"Blocketmedia"

Fler förslag önskas. Jag skall utveckla tankarna bakom Blocketmedia, för den som önskar - men förhoppningsvis skall det inte behövas.... eller?

Medelåldersmedia och mainstreammedia var uttryck som var i luften. Radhusteknik likaså.
Reblog this post [with Zemanta]

torsdag, januari 01, 2009

Goth-ICA eller Lidl?

GothikaImage via WikipediaÄldsta dottern, snart 16, är "into horror". I prinip inget kan vara läskigt nog. "När lammen tystnar" var inte speciellt ruggig, och "The Shining" var bara tråkigt… jaha.

Gothika kom på tapeten. Jajajajaaaaa…. Vi ska se den. Yngre dottern är precis tvärtom. Vill hellre se dokumentärer om finnar med lapp om halsen och sånt. Häromkvällen var hon ute med en kompis.

Då slog vi till. Gothika…. Be prepared. Kursiverad handling snodd från Wikipedia

Miranda Grey är en psykolog och lever tillsammans med sin man. En dag är hon med om en mystisk bilolycka. En mystisk flicka attackerar henne och sedan blir allt svart. Tre dagar senare vaknar hon upp på ett mentalsjukhus och får reda på att hon brutalt mördat sin man efter bilolyckan för tre dagar sedan. Hon förstår ingenting men med hjälp av sin gamla kollega, uppdagas mer och mer hemligheter. Flickan fortsätter att kontakta henne på ett obehagligt vis. När hon berättar om flickan så tror ingen henne. Alla säger att hon är galen. Men det är inte så konstigt, för vem skulle tro på en människa som säger att hon har sett en flicka, som dött 4 år tidigare?

Nog verkar det här som en gött habil intrig?

Men… det hjälps inte. Flera namnkunniga skådisar gör så gott dom kan. Det spelar ingen roll. När manusförfattaren har sniffat lim och boffat gas är filmen bortom all räddning.

Jag ger några exempel:
  • Halle Berry. Psykolog, som kartlägger svåra personlighetsstörningar är gift med sin chef. Brukar inte vara OK, Att chefen och Halle Berry inte är kompatibla i vare sig ålder och omfång, det kan vi bortse ifrån. Det skiljer 15 år och 150 kilo…ungefär.
  • När Halle tokknasar och flippar – då sätts hon in på samma anstalt som hon jobbar. Fast som patient, då. Och skall nu äta, duscha och motionera bland de hon tidigare kartlade. Troligt?
  • Strömmen går hela tiden på det här enooorma sjukhuset/fängelset. Det sprakar i ALLA ledningar och rör som om jävelen var lös. Men det är han inte.
  • När Halle i slutet av filmen är på rymmen och vill uuuut från fängelset så har hon 45 vakter med stora stavficklampor som jagar efter henne. I mörka korridorer. Ingen tänder ljuset.
  • Under samma rymningsmanöver har manusförfattaren problem. Halle måste ju komma ut och därifrån. Hur löser vi det? Jo – en vakt som sitter vid något skumt skrivbord med massa monitorer upptäcker Halle under sitt skrivbord. Istället för att sköta jobbet och dra i alla klockor, så ger han Halle sin bilnyckel; Psst…take this, get the hell out of here…Märkligt, då inget i filmen tidigare tytt på att dom har något större samröre, mer än att dom är jobbarkompisar (som alla andra vakter) – Halle och vaktmjukisen.
  • När Halle börja nysta upp saker och ting blir det riktigt märkligt. Och ännu mer svårförklarigt blir det eftersom vi som tittare aldrig riktigt får klart för oss vem som mördade Halles fete man. Det kan ha varit Halle. Mycket talar för det – men det är i så fall ett år senare glömt och borta. Hon s a s got away with it.
  • Hon har dessutom lyckats få en svårt psykstörd Peleope Cruz ur finkan genom att "någon börjat tro på henne". De är så rara mot varandra i filmens slutscen.
Det finns mer svåra grejer att ta – t ex att en stor polisstation är helt folktom sånär som på Halles mans bästa kompis – den lokale sheriffen. Det visar sig att Halles man, som alltså dör tidigt i filmen, och sheriffen har osunda påsar ihop. Detta har Halle upptäckt och ligger pyrt till.

Vad jag finner ännu mäkligare är att Halles man hyrt en ödegård och inrett en källare för sexlekar – när han hade godis i påsen hemma. Halle borde ju inte gjort särskilt ont, menar jag.

Att Halle levt ihop med denne wackosexpsykoman i många år - utan att ana något är högst dubiöst. Halle, som är profilerare och synnerligen skarptänkt har inte för ett ögonblick anat att hennes man kidnappar unga flickor och videosexkedjar dom på en mögig mountainpeoplegård.
Någon misstanke, kanske en fling över frukostmüslin hade varit på plats....

Dottern och jag konstaterade att filmen sög krafigt i trovärdighet. Bortsett från det har den tre-fyra Big Boooh:s värda att studsa till därhemma i soffan.
Reblog this post [with Zemanta]