måndag, augusti 13, 2012

Mord & Psykoterapi
Under sommaren har jag läst och lyssnat på böcker. Många. Den eller de som satt sig starkast fast i kroppen och minnet är trilogin "Victoria Bergmans svaghet".

Denna romansvit är uppdelad i Kråkflickan, Hungerelden och Pythians anvisningar. Jag lyssnade på den sista - förnämligt uppläst av Reine Brynolfsson.

Del 2 - bäst enligt mig


Första delen är Kråkflickan som handlar om psykoterapeuten Sofia Zetterlund. Hon utreder två klienter: Samuel Bai, barnsoldat från Sierra Leone och Victoria Bergman, en kvinna mitt i livet, bärande på ett stort, oläkt sår från barndomen. Två olika människor med samma problematik: de visar  tecken på multipla personligheter.
Samtidigt hittas en ung pojke död i ett buskage. Kroppen är svårt sargad.
Han är av utländsk härkomst och ärendet får låg prioritet då pojken saknar historia.
Kriminalkommissarie Jeanette Kihlberg och terapeuten Sofia ställs inför samma fråga: hur mycket lidande kan en människa utsätta andra för innan hon själv upphör att vara människa och blir ett monster?


I den andra delen, Hungerelden, fortsätter Jeanette Kihlbergs att försöka lösa fallen med de döda invandrarpojkarna, men avbryts när en framgångsrik företagsledare mördas i Stockholm.

Flera märkliga detaljer gör att det ser ut som hämnd. Men, hämnd för vad?
Sofia Zetterlund kopplas in för att bistå med en gärningsmannaprofilering. Ett arbete som blir problematiskt då de samtidigt inlett en kärleksrelation.
Jeanettes fortsatta sökande efter den försvunne Victoria Bergman leder inte bara till internatskolan i Sigtuna utan också till Danmark och händelser i det förflutna.
Sofia Zetterlund försöker, parallellt med sitt arbete som psykolog, att hitta tillbaka till sitt rätta jag.


I den sista delen, Pythians anvisningar,  försöker Victoria Bergman komma tillrätta med sitt splittrade inre. I slutet av arbetet återstår endast den starkaste av hennes många delpersonligheter. Flera händelser i hennes förflutna har då ställts i helt nytt ljus.
Pythians anvisningar syftar på ett regelverk som instiftats bland några av bokens huvudpersoner. I takt med att Victoria Bergman blir psykiskt friskare kan Sofia  Zetterlund ge sin älskarinna Jeanette allt bättre vägledning i jakten på männen som skadat inte bara Victoria för livet, utan även dottern Madeleine.
Upplösningen äger rum på en av nazismens mest beryktade avrättningsplatser, Babij Jar i Ukraina. Och inte heller nu är det lag och rätt som regerar.

Så långt storyline och ramhistoriaDet som gör denna romansvit till något annat än en vanlig svensk dussinkrim är att den tar sikte på det mänskliga psyket i en helt annan utsträckning än vanligt. De flesta personporträtt blir djupa och vältecknade - gäller framförallt brottsoffren. Förövare och sidofigurer är det sämre bevänt med.

Den absolut största behållningen under läsningen är de oväntade vändningarna i boken - där det som tycks vara en sanning inte alltid är det. Du blir som läsare ständigt överraskad. Detta gäller framförallt i de första två böckerna.

Svagheter? Ja, som läsare är jag inte helt nöjd över en del lösa trådar och förklaringsmodeller i den tredje boken. Där finns en del skeenden som är märkligt orealistiska och förutskickade antydningar tidigare i böckerna som inte reds ut. Jag tänker bland annat på hanteringen av en viss Ulrika, som saknar relevans och förklaring. Även den ondaste skurken  (som får Hannibal Lector att verka timid) blir lämnad  bristfälligt porträtterad.

Detta drar ner betyget - för mig skall en bok vara fattbar och logisk

Jag kan hursom leva med det. Stort tack till författarna som gett mig många överraskningar, tankar kring uppväxt, minnen och det mänskliga psyket.

Stark rekommendation på dessa tre böcker.

Har du läst ? I så fall vad tyckte du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine