måndag, juli 25, 2011

Terrorns ansikte - Norge vs Arabvärlden


I fredags eftermiddag satt jag och bräkte på jobbet om att jag skulle ha en god kväll - bara för mig själv.
Sitta och fisa i soffan, kolla friidrott och Nilecity. Kanske en dålig 80-talsfilm.

Istället satt jag hukande över laptopen, sneglade på NRK och följde ett osannolikt drama som jag där och då endast var förmögen att försöka förstå och ta in... det gick inget vidare.På lördagen började vansinnesdådet sjunka in och samtidigt började olika läger; västerytter, sverigedemokrater, terrorexperter, humanister, kristna...blandningar av alla dessa - ja  till och med en av västvärldens största foliehattar - David Icke - göra gällande att Breiviks illdåd hade sin förklaring i den och den -ismen eller ideologin.

Jag blir så trött på sånt skitsnack. Jag kan förstå behovet av att söka förklaringar på att det ena leder tll det andra - men att t ex att det är kristendomen som närt och fått Breiviks hat att gro är att dra det en smula för långt.


En annan debattör skärskådar andra exempel på hur korten bladas ihop då någon form av -ism eller lära skall ligga till grund för någons beteende. Bra skrivet.

Det bästa jag hört och en av de få som lycktas fånga upp vad det här handlar om är Robert Ashberg.

Hörde honom nyss på Rapport där han sa; "...det som står i hans manifest är inget nytt. Det här sättet att uttrycka sig spänner över ett stort antal människor på nätet och även bland riksdagsledamöter. Det är när man börjar göra skillnad på folk och folk, grupperar och buntar ihop...det är så man skapar grogrund för såna här massmord och på sikt även folkmord."Kan inte sägas bättre... så till alla er som söker förklaringar i att traditionellt kristna, frimurare och nationalromantiker är potentiella hot - ni är inte ett dugg bättre än Jimmie Åkesson som menar att alla muslimer i sig är potentiella hot.


Det jag finner mest trösterikt i den här ofattbara tragedin är Norges sätt att ta hand om sig. Det politiska ledarskapet är outstanding, norrmännen framstår som värdiga överlag. De agerar precis så som terroristen/massmördaren/galningen INTE vill... fortsätt gärna på det viset. Mina tankar går till vännerna på andra sidan kölen.

6 kommentarer:

 1. Jag skulle hellre se Stoltenberg som statsminister för Sverige än Reinfeldt. Vilken ledare i denna ofattbara tragedi!

  SvaraRadera
 2. Nej, generaliseringar tjänar ingenting till - men det finns en (kanske flera) poänger i att poängtera att det här är förvisso ett vansinnesdåd, men med ett politiskt motiv (som man i sin tur kan tycka både det ena och det andra om, men det var ju under alla omständigheter motiverande nog för Breivik...). Jag tror att det är nyttigt att veta om att den här sortens politiska strömningar finns, att även om Breivik var ensam på ön, så är han inte ensam om de här åsikterna.

  Jag tror att många av oss har/har haft skygglappar på om extremhögern, och mest sett i form av småtaffliga SD-are som försöker putsa upp sig och bli rumsrena i riksdagen. Men det där är naivt. Alldeles för naivt, det vet vi nu.

  SvaraRadera
 3. Ingela; det får du gärna hoppas och tycka... men då å vi nog återskapa unionen igen ;)

  Jenny; du har helt rätt i din observation - det gör de facto inte dessa tafflarna till terrorister. Alla stollar har sina bevekelsegrunder för att gå bananas; grannens hund (Son of Sam) eller musik av Marilyn Manson (Coloumbine). Jag tycker därför att politiseringen i det här efterspelet smakar illa.

  Principer/värderingar är jag däremot villig att diskutera på ett generellt plan

  SvaraRadera
 4. Nej, tafflare är inte terrorister. Men en av tafflarna försöker ju idag göra politik av terrordådet, genom att kalla ABB "produkt av systemet"... Det är inte isolerade företeelser, tafflare och terrorister - de hämtar ju sina åsikter ur samma ideologiska plattform.

  För mig är det otänkbart att fördöma det ena och tänka "jaja, såna där" om de andra, om du förstår hur jag menar.

  Ingenting kan ändra på det onda som hänt, men om vi låter det bli en väckarklocka till ökat engagemang för den demokratiska ordning vi kanske lite grand kommit att ta för given och inte värderar så som vi borde - ja, då tar vi triumfen ifrån ABB, då reagerar vi tvärtemot vad han önskat. Lite idealistiskt tänkt kanske - men å andra sidan, är det inte just det som behövs just nu?

  SvaraRadera
 5. Att generalisera om Muslimer är fel, men att generalisera om Sverigedemokrater är rätt?


  Bra att du står neutral...

  Har du ens läst artikeln du länkar till? Det är Aftonblaskan som satt rubriken "muslimerna är vårt största hot". JÅ säger inte det ALLS. Han säger att de politiker som tillåter mångkultur och islamiseringen, att DE är vårt största hot sedan andra världskriget. Och de är DE som han kommer att bekämpa, inte muslimer. Islam har ingen plats i vårt civiliserade samhälle, punkt. Vill muslimer fly hit så är det ok, så länge som de tar avstånd från sin religion och hatfyllda fantasiboken Koranen.

  SvaraRadera
 6. Anonyma på min blogg... På vilket sätt generaliserar jag Sverigedemokrater, menar du?

  I övrigt - ditt resonemang håller inte. Om muslimerna inte funnits hade alltså politikerna varit fina o stabila.

  Den här bloggposten handlade först o främst om att INTE generalisera. Något som i vart fall du verkar vara bra på - då det handlar om muslimer.

  SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine