onsdag, november 19, 2008

Fria ord?

Följande dräpare på knappa 2 000 nedslag for iväg till GP:s fria ord igår vid pass 10:00. Kommer den tas in? Vad tror du? Idag är den inte med...--------------------------------------------------------------------
Om länkar och gammelmediaEverything is screwed up around here - säger farfar Iowa Bob i filmen Hotel New Hampshire.

Allting är fastskruvat. Och Bo Rothstein oroar sig i GP den 12 november över att den deliberativa demokratin inte får fotfäste. Eller om bloggosfären alls är en tillgång för demokratin. Det finns nog skäl för fortsatt oro.

Då gammelmedia gör allt de kan för att just vara - gammelmedia. Om en aldrig så välskriven artikel läggs upp på en blogg röner den föga eller inget intresse från etablerade media. Om samma verk hamnar på t ex DN debatt kommer genast fullödig rapportering överallt och hela tiden.

För att lyftas in från bloggbruset till etablerad gammelmedia skall man helst inte tänka så mycket medan man skriver, men gärna vara känd från TV, sitta på en grekisk ö och sända iväg sin text utan eftertanke. Då kan det bli något för gammelmedia att hugga in på. Och visa - sådär lite underförstått - att i bloggosfären där pågår bara skit och elände.


Det vi ser idag är en haltade demokratiseringsprocess där gammelmedia fortfarande gör allt för att bestämma vad som är de "riktiga" åsikterna från de etablerade tyckarna; politiker, höga ämbetsmän och av det journalistskrået internt utsedda nyttiga idioterna som kallas in för att det t ex blir "bra TV".

Så länge vi har papperstidningar och radio där journalister och redaktörer är selektiva kan vi förmodligen inte alls frigöra oss från att det är den vetenskapliga och politiska eliten som lättast når det högsta tonläget i det totala mediebruset.

Stadsorganet i Göteborg, GP. Det frisinnade ordets mästare. Liberalismens välspridda och lokalmonpolistiska trycksvärta har valt att inte länka till bloggar från sina nätartiklar. DN och SvD gör det.

Kan det finnas en redaktionell och politisk vilja att följa DN:s och SvD:s exempel? I den pågående debatten som har sitt ursprung i Bo Rothsteins artikel 081112 har GP välvilligt infört tre externa länkar. Hur urvalet skett och på vilka grunder förefaller mycket oklart.

2 kommentarer:

  1. *en spontan applåd*
    Ska hålla utkik efter den i GP.

    SvaraRadera
  2. Yepp! Men jag gör mig inte alltför stora förhoppningar....

    SvaraRadera

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine