tisdag, juni 06, 2006

Enneagrammet

Oj... jag var på enneagramföreläsning igår. Rackarns intressant. jag lägger ut en liten kortversion om vad det handlar om... för mer info - Gå direkt... utan att passera gå...till Enneagramskolan

Saxat från hemsidan:
Enneagrammet - en väg till självinsikt och människokännedom
Enneagrammet beskriver varför vi beter oss som vi gör och hur vi kan förändra det som inte gagnar oss. Det tar oss med bakom kulisserna till våra självbilder, visar på vårt ego men också på vår inre kärna och potential. Kunskapen om Enneagrammet ger oss förståelse, respekt och medkänsla för vårt eget och andras agerande.

Enneagrammet har en mycket gammal historia som går tillbaka till "de gamla grekerna", till medeltidens sufier och även äldre kristen tradition. I modern tid används Enneagrammet som ledarskapsverktyg, för personlig utveckling och i teambuilding. På ett flertal högskolor i USA utbildar man i Enneagrammet och modellen är på stark frammarsch i Europa.

Enkelt förklarat presenterar modellen nio olika karaktärer eller personlighetstyper. Varje typ beskrivs utifrån den strategi som typen valt att möta livets påfrestningar på. Varje typ har likartade värderingar och visar på likartade reaktioner. Våra djupast liggande mönster och motiv kartläggs, liksom vad som styr vårt förhållningssätt till oss själva, våra medmänniskor och det som händer. Enneagrammet tar sin utgångspunkt i våra drivkrafter - hur vi möter det som händer och hur vi motiveras

Enneagrammet visar på hur vi möter världen mentalt, emotionellt och instinktivt. Genom de tre centrana Huvud, Hjärta och Kropp låter vi oss påverkas och påverkar andra. Ett av dessa centra används mer än de andra. Det har "adopterats" som en del av vår identitet. Detta påverkar vårt sätt att förhålla oss till det som händer, det påverkas starkt vad vi väljer att lägga märke till, våra drivkrafter och glädjeämnen i livet.

Mumbo-jumbo? Inte om du frågar mig. En utsökt förklaringsmodell med 2 700 år på nacken är jag beredd att köpa rakt av. särskilt som den tangerar SDI (Strength Deployment Inventory)

Dagen har annars börjat på bästa tänkbara sätt... min älskling har kommit åter från Dalarna och att få vakna tillsammans och...bara vara...det är så stort. Att "återfå" en kvinna som fyllts med ökad självinsikt och fått vara med sig själv några dagar spiller över på mig...

T o m min VM-stasche som är i en jungfruelig fas fick full acceptans på alla sätt... underbart!Enneagramgrafen (tagen från www.enneagramskolan.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Eehhhummm... This is my theory...and it's mine