tisdag, oktober 14, 2008

Nemo i nuet - okt 2008

Hallå, hej…det är bara jag som poppar upp från forntiden. Lagom vimsigt ser jag mig omkring och ser att börsen dyker, Reinfeldt är lessen (det syns på hans blöta sälögon) och Bonde söker fru har börjat och Idol tuffar vidare.

Jag har fått några mail angående min djupdykning i det förflutna. Förvånad har jag blivit då det finns läsare som fattat det som att jag ger en nulägesbeskrivning. Som ber att jag skall vara rädd om mig. Att jag skall höra av mig då behandlingen är klar. Märkligt.

Är det så numera – att vi läser och uppfattar det vi vill höra. Att en blogg förväntas utgöra presens? Kanske. Jag har upptäckt – så här halvvägs in i min omvändelseprocesskildning – att det ibland blir rent fysiskt påtagligt att skriva ner det här. Allt kommer tillbaka. Det behöver processas och vändas på igen. Det väcker ohanterade minnen. Inte alltid av godo – men nödvändigt, tror jag.

Samtidigt - i nuet - har också med alkohol att göra, läser jag Benny Haags bok Makt Mod och Motstånd Kolla in länken och läs ett provkapitel.



Köp boken och läs mer. Så att du får "alkoholglasögon" på snoken.
Det är konstigt att jag inte själv haft, sju års uppvaknande till trots - men nu jävlar.

Kollade på skoj (?) GP:s nätupplaga söndag em 12 okt.

Mordförsök mot krogvakt
Överfallsvåldtäkt i Kinnarumma
samt
Till sjukhus efter polisjakt

Samtliga dessa rubriker har kommit till genom alkoholens försorg, vågar jag påstå. Är du tveksam kring våldtäkten?

Överfallsvåldtäkter sker så gott som uteslutande på helgnätter. Utförs av i vanliga fall hämmade män som stärker sig, super till för att sänka försvaren. Nån som kommer ihåg Hagamannen?

I gårdagens Aftonbladet är fallet med "den folkkäre artisten" stort uppslaget. Ex-flickvännen kommer ut och berättar om flera års misshandel. 30-40 gånger på tio år. Hon uppger att artisten alltid var berusad när han slog henne.

Benny skriver också om fallet Bobby. En liten kille som ingen visste vem det var, förrän han var död. I alla skriverier fanns knappt någon som satte ett samband mellan Bobbys död och alkohol. En journalist uttrycker åklagarens förklaringsmodell så här; "Frågan om varför de utsätter sonen för ett utdraget, bestialiskt lidande får egentligen inget svar. Den förklaring som ligger närmast till hands är att (håll i dig nu... min anm) styvpappan slutade sitt jobb i mitten av december och därefter vistades mesta tiden i hemmet.
Längre ner i texten - "Paret satt vi köksbordet och drack kopiösa mängder öl och sprit. Ett enormt upplag tomburkar och flaskor som hittats i ladugården vittnar om missbruket."

Kan det inte vara så - att det inte alls handlar om brist på jobb, utan om att föräldrarna sitter och super ner sig till grottmänniskonivå, att reptilhjäran börjar styra när all empati och sociala spelregler supits bort åt helvete och endast instinkterna är kvar. Då man ger sig på den svagaste i flocken - barnet. I det här fallet ett barn som har en utvecklingsstörning.

Det finns minst 200 000 barn i Sverige som är barn till alkoholister eller likande problematik. Tre barn i varje klass. Lärarna vet nästan alltid vilka tre det är.[...] Vem gör något för dem?

Jag kommer att tänka på galan för "Världen barn" nu i helgen. Sveriges barn, då? Är det för nära? Är det för mycket kollektiv skuld i det?

Benny skriver vidare: Varför kan inte Mikael Persbrandt åka till Jakobsberg som han pratar om så mycket i olika intervjuer, och spela fotboll med tre killar vars föräldrar är alkoholister? Och så kan Micke spänna ögonen i kameran och väsa: "Vi skall rädda varenda unge. Varenda jävla unge skall räddas. Det lovar jag." Så som han gör med barnen i Afrika.

Han skriver så förbannat klokt Benny. Han förtjänar fanimej att tas på allvar. Det har alla något att vinna på. Vi vinner inte kampen mot gatuvåld, fotbollsvåld, kvinnomisshandel, våldtäkter med rosa gummiband, vita snoddar och ljusare parker. Vi vinner den kampen bland annat genom att kalla saker vid dess rätta namn. DU...just DU kan och bör göra skillnad. Gå in på varannansvensk.se och gör det det behöver. Det finns 5 alternativ. Välj gärna mer än ett. Just nu är det 101 som skrivit under. I jämförelse är det 4896 som anser att Pirate Bay är lymlar som lägger ut bilder på Max & Saga.

Eller gå på våra politiker i Göteborg. Skriv till dom och undra vad som görs. Dom behöver få jobba och tänka istället för att vara listiga inför nästa val.

Så... nu skall jag hoppa tillbaka sju år igen.

Update - Österrikes egen upputsade nynazist Hr Haider sladdade bort livet med 1, 8 promille.

Mina ohanterade minnen till trots, är jag glad över de tillrop och den feedback jag får på vägen. Det gör det lätt att fortsätta. Det är nu som del II börjar. Behandlingen. Välkommen till fortsatt läsning.